Ruben reist naar de Verenigde Staten

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In De wereld van de Chinezen zoekt Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking? In de vijfde aflevering reist Ruben naar de Verenigde Staten.

De American Dream voor chinezen

Veel Chinezen vestigen zich in Californië. In deze aflevering ontdekt Ruben dat hun beweegredenen uiteenlopen. Voor sommigen is het de American Dream die lonkt; de belofte om door hard werken een fortuin te maken. Anderen trekken juist naar Amerika om hun kinderen een betere educatie te bieden.

 

 

Opvallend is dat veel van de Chinees-Amerikanen erg conservatief zijn, op Trump stemmen en zelfs diep in de nacht illegaal banners met politieke slogans in de stad Los Angeles ophangen om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden.

 

 

Er zijn ook voorvechters van diversiteit, zoals de Chinees-Amerikaanse rapper Jason die zijn muziek gebruikt om een ánder beeld te representeren; het Amerika van iedereen. In de woestijn bezoekt Ruben een anticommunistische kunstenaar die ook onderdak biedt aan politieke vluchtelingen uit Tibet en Hong Kong. Zíj zijn gekomen voor de vrijheid.

 

De leukste hotspots in USA in een gratis reisgids

In samenwerking met Visit the USA, het officiële verkeersbureau van Amerika, bieden wij je een inspirerende interactieve brochure over de USA aan. Download hem nu gratis voor je desktop, tablet en mobiel.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

De wereld van de Chinezen is een serie over een van de grote thema’s van de 21e eeuw, maar heeft een opvallend intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten. Verenigde Staten: zondag 7 februari, 20.20uur, VPRO, NPO2

 

 

 

 

 

Comments are closed.