Dit is de beste plek om walvissen te spotten in de Caraïben

Iedere winter verlaten de walvissen van het noorden van de Atlantische oceaan de koude wateren van Canada, Groenland en Ijsland om samen te komen in de warme wateren van de Caraïbische zee. Zo leggen ze een afstand van soms meer dan 5.000 kilometer af voor een verblijf in de Dominicaanse Republiek, meer bepaald in de prachtige baai van Samaná.

Op het hoogtepunt van het paringsseizoen, tussen januari en maart, worden dikwijls meer dan 10.000 exemplaren gespot in volle zee langs het schiereiland. Tot grote vreugde van walvis experten en de talrijke toeristen die speciaal naar hier komen om deze prachtige dieren te observeren.

Deze lange trek naar de Dominicaanse Republiek heeft één doel: de voortplanting van de soort. Gedurende een amoureuze periode van twee maanden verandert de baai van Samaná in een hartstochtelijke stookplaats. De mannelijke exemplaren rivaliseren met acrobatische sprongen en liefdevolle avances vooraleer ze tot de actie overgaan. Er vindt een buitengewoon spektakel plaats, met buitenzinnige liefdesparadijs, loopings en andere stunt nummers.

Meer over bultruggen

Bultruggen zijn zeezoogdieren en behoren tot de grotere baleinwalvissen. De volwassen exemplaren worden 12 tot 15 meter lang en wegen tussen de 30 en 40 ton. De baby-bultruggen meten 3 tot 4,5 meter en wegen 1,5 à 2 ton.

 

 

In Moby Dick omschreef Herman Melville de bultruggen reeds als de vrolijkste en de meest speelse van alle walvissen. En vooral in het paringsseizoen zijn ze bijzonder actief. De observatie van hun gedrag is een haast magische ervaring. Er bestaat zelfs een lexicon om hun mooiste stijlfiguren te omschrijven. Zo onderscheiden we:

  • Breaching: de vinvis neemt een “aanloop” door snel onder water te zwemmen, gooit zich vervolgens met zijn volledige lichaam in de lucht om zich dan achterwaarts op het wateroppervlak te storten.
  • Flippering: hierbij slaat de walvis zijwaarts (of achterwaarts) met één of met twee vinnen hard en met het nodige geluid op het wateroppervlak.
  • Rolling: Terwijl hij horizontaal in het water ligt, maakt de vinvis bij het zwemmen rolbewegingen tussen de 45 en 60 graden door met de vinnen op het water te kloppen.

Surface Active Group: Het gebeurt dat 2 tot wel 20 mannetjes agressief rivaliseren om met een vruchtbaar wijfje te paren. Deze kolossen slaan elkaar met hun kop en met hun lichaam en vechten soms zelfs tot bloedens toe.
Bultruggen zijn ook bekend omwille van hun betoverende melodieën, vreemde geluiden die een soort gezang vormen. Daarom noemde Jacques Cousteau ze trouwens de “Caruso’s van de diepe oceanen”. De toeristen/observators kunnen deze melodieën beluisteren met behulp van een onderwater-hoorapparaat, de hydrofoon.

Deze indrukwekkende zeezoogdieren zijn tussen 15 en 17 meter lang en wegen vaak meer dan 40 ton. Toch laten ze zich gewillig benaderen door de boten die naar hen komen kijken. Het is een echte zegen voor de professionals van het toerisme van de regio die Whale-Watching excursies organiseren. Tegelijk vormt dit fenomeen een constante kopzorg voor de Dominicaanse autoriteiten die – met succes – de rust van deze dieren zo goed mogelijk willen bewaren, alsook de natuurlijke omgeving waarin ze evolueren.

Waar en hoe kan men aan een excursie deelnemen om de walvissen te observeren in de Dominicaanse Republiek? Het ballet van de bultruggen kan vanop de kust waargenomen worden. Maar het is natuurlijk in volle zee dat dit spektakel echt tot zijn recht komt. Het vertrek van observatie boten gebeurt voornamelijk vanuit de haven van Santa Bárbara de Samaná, bij de ingang van de baai op de zuidkust van het schiereiland. Deze excursies vinden uitsluitend plaats tijdens de periode van 15 januari tot 20 maart.

Barahona

Barahona

Er zijn verschillende types van boten om een uitstap op zee te maken. Zo kunt u kiezen uit een lokale vissersboot zonder bescherming tegen de golven, een kleine boot met buitenboordmotor die grotendeels overdekt is, een grotere boot met buitenboordmotor die half overdekt is, en een speciaal ontworpen boot voor 50 tot 80 passagiers die een degelijke bescherming tegen de grillen van de zee biedt. De keuze van de boot is zeer belangrijk. Dat geldt ook voor een goede bescherming tegen de zonnestralen, want de wind en het frisse gevoel dat door de golven veroorzaakt wordt, kunnen u een onverwachte zonnebrand bezorgen.

De baai van Samaná is een beschermd maritiem natuurgebied, volgens een decreet van de Dominicaanse regering. Conform deze wet moet iedere walvis die in deze zone waargenomen wordt, beschermd worden. De regels zijn overigens zeer strikt: het aantal schepen dat walvissen mag observeren is beperkt; het is verplicht een minimale afstand tussen de boten en de walvissen te respecteren (tenzij een nieuwsgierige walvis uit eigen beweging naar de boot zwemt); de snelheid van de boten is beperkt; de observatieduur van de individuele walvis is dat ook. Bovendien mag geen enkele boot zijn passagiers toelaten met de walvissen te zwemmen.

 

 

Deze zeer strikte regels werden opgelegd om de prachtige zeezoogdieren te beschermen en om hun terugkeer naar de Baai van Samaná in de toekomst te verzekeren. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de Baai van Samaná één van de beste plekken ter wereld om walvissen waar te nemen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.