Israël is het ultieme vogelspot paradijs

Israël staat bekend als een van de beste plaatsen ter wereld om vogeltrek te zien en te ervaren. Miljoenen migranten van honderden verschillende soorten vogels passeren tweemaal per jaar Israël, waardoor het een van ‘s werelds drukste en meest indrukwekkende vliegroutes is.

Centrum van de wereld

Vanaf het begin van de geschiedenis wordt Israël gezien als het “centrum” van de wereld. Ontdekkingsreizigers, kruisvaarders en religieuze personen werden door de jaren heen aangetrokken tot Israël. Echter niet alleen mensen worden aangetrokken door het land. Meer dan 550 verschillende vogelsoorten zijn er gespot en gedocumenteerd, en dat terwijl Israël slechts half zo groot als Nederland is qua oppervlakte.

 

Lees ook dit artikel: Maak een roodtrip door Israël

 

De unieke geografische positie van Israël op de wereld – als een landbrug die de drie grote continenten Afrika, Europa en Azië met elkaar verbindt – maakt het een van ‘s werelds beroemdste en meest boeiende knelpunten op het gebied van migratie voor talloze miljoenen trekvogels. Daarnaast wordt Israël gekenmerkt door een breed scala aan leefgebieden en biedt het daardoor het hele jaar door een rijke en diverse avifauna.

 

 

Vanwege de strategische ligging van Israël heeft het een verscheidenheid aan vogels. Van de besneeuwde toppen van berg Hermon op meer dan 2200 meter boven zeeniveau tot aan de Dode Zee – de laagste plaats op aarde 440 meter onder zeeniveau – elke habitat herbergt unieke vogels en dieren in het wild en speciale geologische verschijnselen.

Zuid-Israël is overwegend droog en de interessante woestijnen vormen het noordelijkste puntje van het broedgebied van veel Afrikaanse en oostelijke vogelsoorten. Noord-Israël met zijn hoge bergen en vruchtbare groene gebieden is het zuidelijkste puntje voor veel vogels van Europese en Aziatische afkomst. De Hermonberg in het uiterste noorden van Israël herbergt als zodanig enkele soorten die nergens anders te vinden zijn.

De milde winter van Israël herbergt meer dan 150 soorten noordelijke fokkers, die ervoor kiezen om hier de wintermaanden door te brengen, waaronder enkele zeer zeldzame en moeilijk te vinden species. Naast het grote aantal fascinerende inheemse soorten, ligt Israël op een van de belangrijkste trekroutes ter wereld. Twee keer per jaar trekken miljoenen vogels van honderden verschillende soorten door Israël. Volledige populaties trekken in de herfst door Israël op weg naar de overwinteringsgebieden in Afrika en weer terug in de lente.

In Israël kan men het hele jaar door uitstekend vogelspotten, waarbij elk seizoen zijn eigen specialiteit herbergt. Over het algemeen wordt de periode winter-lente (tussen november en mei) door velen beschouwd als de beste tijd om vogels te spotten. Vooral de maand maart is populair, op dit moment proberen de vogels die hier wonen elkaar het hof maken door te zingen en is de vogeltrek is in volle gang. Er zijn nog veel winterbezoekers in de buurt en het weer is geweldig.

 

 

 

 

 

Comments are closed.