Een vuilniszakkenactie tegen vaarvervuiling in Friesland

Veel watersportliefhebbers kijken vast uit naar een nieuw watersportseizoen. Ook op Friese wateren is het natuurlijk belangrijk dat er tijdens deze verfrissende activiteit rekening gehouden wordt met het milieu. In 1979 en 1985 werd dat gedaan onder de noemer Friese meren, frisse meren. De schoonmaakactie die toentertijd voor minder vervuiling op het water moest zorgen. Dit jaar wordt deze duurzame actie nieuw leven ingeblazen.

Opgeruimd vaart netjes

Bij aankoop van een Marrekritewimpel bij Recreatieschap Marrekrite ontvangt iedere waterrecreant vanaf 1 januari een Opgeruimd Vaart Netjes-vuilniszak, om bij te kunnen dragen aan schoon vaarwater. In totaal zijn er 15.000 zakken te vergeven. Vierhonderd vaste donateurs van Marrekrite ontvingen de zak al voor Kerst. De vuilniszak kun je onder meer kwijt in de containers bij diverse Marrekrite ligplaatsen.

 

 

Friesland telt meer dan 3500 Marrekrite-aanlegplaatsen. Van eenvoudige kleine steigers tot betonnen damwanden en MarBoeien om helemaal vrij te liggen. Veel van deze aanlegplekken bevinden zich op de mooiste plekken in de vrije natuur en zijn te herkennen aan een blauw-wit bord met een zeilboot. Verspreid over de gehele provincie zijn er 285 locaties variërend van dertig meter tot een kilometer. In totaal is er zo’n 33 kilometer oever ingericht voor ruim 3500 ligplaatsen. Bij elke ligplaats mag je maximaal 3 dagen blijven liggen.

 

 

Recreatieschap Marrekrite is de gastheer in het buitengebied en onderhoudt vanuit die rol de aanlegplaatsen in Friesland. Je kunt ze tegenkomen terwijl ze grasmaaien, recreatieafval ophalen of de voorzieningen bij een aanlegplaats controleren. Door een wimpel van Recreatieschap Marrekrite aan te schaffen steun je de organisatie en draag je bij aan mooie aanlegplaatsen door de hele provincie. Plaatsen waar jij gratis aan kunt meren. Hang de wimpel in je mast, om te laten zien dat je Recreatieschap Marrekrite een warm hart toedraagt.

De vuilniszakkenactie is een initiatief van Visit Friesland, Recreatieschap Marrekrite en de Friese regiomarketingorganisaties, Waterland van Friesland, Het Andere Friesland, Land in Friesland en Geïnspireerd door een Oude Zee.

 

 

 

 

 

Comments are closed.