Friesland en de Waddeneilanden beloven je ruimte en rust

Tijden van social distancing en binnen blijven zorgden ervoor dat we misschien wat minder stilstonden bij wat er nog wél mogelijk is. In de gelukkigste provincie van Nederland vind je rust, ruimte en vrijheid om goed op te laden; op het water, langs het strand of in de bossen. Alle reden om in het najaar dat tripje naar Friesland te maken en geluksmomentjes op te doen. Wij zetten nu alvast de beste tips voor dit najaar op een rij.

Tentoonstelling Maria Louise, Prinses van Oranje in Leeuwarden

Het stadspaleis in de historische binnenstad dankt zijn naam aan de Duitse stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau. Zij woonde hier van 1731 tot haar dood in 1765. De expositie toont haar veelbewogen leven. Hier wordt duidelijk hoe Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranje-dynastie.

 

 

Tentoonstelling Thuis bij M.C. Escher in Leeuwarden

Thuis bij M.C. Escher toont het Princessehof als de geboorteplek van de wereldberoemde graficus M.C. Escher. In de intieme expositie leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen aan de hand van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire. Ook is er een indrukwekkende ‘Escheriaanse’ muurschildering te zien van gerenommeerd 3D street artist Leon Keer. Datum: 6 juli 2020 t/m 31 december 2021 – Keramiekmuseum Princessehof

100 jaar Woudagemaal: UNESCO Werelderfgoed in Lemmer

Het oudste stoomgemaal ter wereld viert haar 100-jarig bestaan en speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal er nog altijd voor dat de Friezen droge voeten houden. Wanneer het in gebruik is (op zogenaamde draaidagen) zijn het gebouw en het aangrenzende meer volledig in mist verhuld. Een spectaculair gezicht. Er zijn rondleidingen en een expositie. Datum: Hele jaar geopend. De draaidagen staan vermeld op de website

 

 

Winterwadlopen: een unieke belevenis vanaf Schiermonnikoog en Ameland

Wandel over de bodem van de zee, ook in de winter. Terwijl het om je heen misschien wel ijzig wit is, wandel je onder begeleiding van een gids over het drooggevallen Wad. Soms best een pittige uitdaging. Maar als je dan eenmaal midden in niemandsland, over de blubberige bodem van de zee loopt, is het al die moeite meer dan waard. Datum: oktober tot en met april

Dark Sky Parken: de Melkweg bewonderen in Lauwersmeer en Terschelling

In Friesland vind je de enige twee Dark Sky Parken van Nederland. Deze officiële titel werd toegekend door de International Dark Sky Association. Dit zijn gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt, waardoor je met goed weer de nevel van de Melkweg kunt zien. Bezoek de volgende dag het Eise Eisinga Planetarium, ‘s werelds oudste, nog werkende planetarium. Datum: Bezoek de websites voor actuele openingstijden en tours door de parken.

Kunstmaand op Ameland

Ameland organiseert ieder jaar de Kunstmaand. Dit populaire evenement trekt kunstliefhebbers en bezoekers uit alle streken. Logisch, het eiland is ook in de herfst prachtig en de hele maand worden bezoekers getrakteerd op films, exposities, muziekoptredens en proeverijen. Het thema van 2020 is Langzaam. Datum: 1 november t/m 30 november

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.