‘Samfundssind’ is het Deense Woord van het Jaar 2020

Gisteren is in het radioprogramma ‘Klog å Sprog’ (Wijs in Taal) van P1 het Deense Woord van het Jaar 2020 bekend gemaakt. Samen met Dansk Sprognævn (Raad voor de Deense Taal) is ‘samfundssind’ uitgeroepen tot winnaar. Het woord staat symbool voor de Deense samenleving en hoe deze de pandemie heeft aangepakt.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft een stempel gedrukt op het taalgebruik van de Denen in 2020. Wie had een jaar geleden kunnen denken aan woorden als ‘ellebooggroet’ of ‘groepsimmunitieit’? Het woord dat dit jaar de Deense samenleving het meest heeft weerspiegeld is samengevat in ‘samfundssind’. Het betekent zoiets als gemeenschapszin en werd door de Deense premier Mette Frederiksen voor het eerst gebruikt op de persconferentie van 11 maart, waarin ze de Denen bedankte en benadrukte dat dit gevoel van saamhorigheid en verbondenheid precies datgene is waar de Denen voor staan.

 

 

Dit woord is ondertussen niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft de BBC al eerder dit jaar het woord gesignaleerd en gelinkt aan de Deense aanpak van de coronacrisis. Lees hier het volledige artikel.

 

 

In de afgelopen maanden mochten Denen hun persoonlijke voorkeur inzenden. Vijf juryleden bogen zich over de inzendingen, die uiteenliepen van ‘afstand’, ‘corona’, ‘mondkapje‘ tot ‘huidhonger’ en ‘seriepleger’. De juryleden mochten zelf ook een woord aandragen, variërend van ‘staats racisme’, ‘superverspreider’, ‘groene conversie’, ‘cancel cultuur’ en ‘vermaterialiseren’. Duidelijk was dat ruim de helft van de woorden gerelateerd waren aan corona.

De verkiezing van het Woord van het Jaar vond voor de 13e keer plaats. Het is een samenwerking tussen DR en de Raad voor de Deense Taal (Dansk Sprognævn), die in 2008 de eerste editie lanceerden. Dit jaar bestond de jury uit Adrian Hughes, radiopresentator van ‘Klog å Sprog’ bij P1, de directeur van Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk, Lars Trap-Jensen van de Deense Taal en Literatuur Vereniging en de twee debatteerders Anna Libak en Mette-Marie Nørlev.

Het Woord van het Jaar hoeft geen nieuw woord te zijn. Het kan een bestaand woord zijn dat een nieuwe betekenis heeft gekregen of juist een nieuw bedacht woord waar men niet omheen kan.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.