Laat je deze kerst door de Griekse keuken inspireren

Jij hebt vast al de boom opgetuigd? Cadeaulijst ingevuld? Maar heb jij ook al bedacht wat jij jouw familie gaat voorschotelen dit jaar? In deze periode van het jaar is Griekenland een winter wonderland. In de Griekse keukens is iedereen al fanatiek bezig met het belangrijkste diner van het jaar. En speciaal voor jullie delen wij drie recepten die recht uit de keukens van deze Griekse locals komen: één voor, hoofd-en nagerecht.

Er is meer

Maar er is meer! Santa Clause is coming to town en hij neemt mee: een virtueel cadeau. De chef van Aldemar Resorts, een hotelgroep met 6 luxueuze hotels in Griekenland, geeft een virtuele 1 op 1 bakworkshop ‘Melomakarona’ aan één gelukkige. Wat moet je doen om dit te winnen? Dat lees je onder onze recepten.

 

 

Hartige taart uit Arcadia Kreatopita

Arcadia is een gebied op het schiereiland, de Peloponnesos en staat bekend om haar prachtige groene bergen, pittoreske dorpjes en natuurlijk de hartige taart ‘kreatopita’. Deze heerlijke taart gevuld met o.a. gehakt wordt vaak als voorgerecht geserveerd en is altijd een hit!

Ingrediënten

– 900 gram gehakt
– 2 fijngehakte uien
– 3 eieren (even loskloppen)
– 75 gr broodkruimels
– 90 gr zachte gele kaas
– Handje peterselie (gehakt)
– 1 pakje filodeeg
– 180 ml Griekse olijfolie
– 2 theelepels zout
– 1/2 theelepel zwarte peper

Bereidingswijze

Fruit de ui samen met het gehakt lichtjes in olijfolie. Haal van het vuur en voeg samen met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de olijfolie en de deegvellen. Meng alles.

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm van 23 cm bij 33 cm in en bekleed met 6 deegbladen. Bestrijk met olie. Verdeel de vleesvulling gelijkmatig over de bladen en bedek met de resterende deegbladen. Bestrijk weer met olie. Vouw de randen naar beneden, zodat alles goed bedekt is.

 

 

Snij met een mes de bovenste drie vellen in reepjes van 7,5 cm van het ene uiteinde van de bakvorm tot het andere. Besprenkel met water. Bak ongeveer 45 minuten, snijdt in vierkanten en serveer warm.

Gebraden varkensvlees met pruimen uit Epirus

Epirus ligt in Noord-Griekenland. Het is de ongerepte regio waar je kunt genieten van met sneeuw bedekte gebergtes, prachtige meren en het is de plek waar avontuur lonkt: van skiën in de winter tot raften in de zomer. In de winter staat dit gerecht bij alle locals op tafel. En wanneer je hiermee aan de slag gaat ruikt jouw keuken direct als een feestje. Zo maak je het.

Ingrediënten voor 6 personen

– 700 gram varkenshaas
– 65 gram bloem
– 120 ml Griekse olijfolie
– 4 grote kweeperen
– 10 gedroogde pruimen
– 150 gr gekookte kastanjes
– 1 grote fijngehakte ui
– 3 tenen geperste knoflook
– 3 cm geraspte gember
– 2 stokjes kaneel
– Theelepel piment
– 3 kruidnagels
– 2 laurierblaadjes
– 240 ml zoete rode wijn (zoals Mavrodafni uit Patras)
– 1/2 theelepel koriander
– 1/2 theelepel tijm
– 1/2 theelepel pepermix
– 1 eetlepel Griekse honing
– 480 ml water
– Zout
– Citroensap

Bereidingswijze

Begin met het koken en schillen van de kastanjes. Schil de kweeperen, snijdt ze in plakjes en doe ze in een kom met water en een paar lepels citroensap. Was en snijdt het vlees in stukken en laat uitlekken. Breng op smaak met peper en zout en leg in de bloem.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de kweeperen aan beide kanten. Leg op een schaal en zet apart. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan het vlees toe. Bak aan beide kanten. Voeg de wijn toe en laat de alcohol verdampen. Voeg de honing en alle kruiden toe en als laatste de gember en het water. Meng alles en voeg dan nog de kweeperen, kastanjes en pruimen toe. Als het kookt, zet je het vuur lager en laat je het afgedekt sudderen, tot de kweeperen zacht zijn en de saus dik is.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Griekenland

Download nu handige tips over Griekenland. Alleen vandaag gratis te downloaden!

 

Kourabiedes koekjes uit Kavala

In de bruisende havenstad Kavala heb je vanaf de stadsmuur een magisch uitzicht op de Egeïsche zee, vooral tijdens de zonsondergang! Maar Kavala is meer dan dat. Je vindt er tal van culturele highlights, ontelbaar gezellige terrasjes en het is de geboorteplek van Kourabiedes: het Griekse Kerstkoekje. Dit zandkoekje van amandelen is favoriet bij alle Grieken en misschien binnenkort ook wel bij jouw familie.

WIn een 1-op1 bakworkshop met de chef van Aldemar resorts

Chef-kok Georges Hatzopoulos is geboren in Thessaloniki en heeft vele prijzen gewonnen met zijn kookkunsten. Sinds 2016 heeft hij de culinaire leiding over de 6 Aldemar Resorts in Kreta en de Peloponnesos en binnenkort krijg jij misschien wel een 1 op 1 virtuele bakworkshop. Zo maak je kans:

  • Reageer op de winterse I Love Griekenland Facebook of Instagram post van 10 december
  • Tag een vriend / vriendin
  • Volg onze Facebook / Instagram pagina
  • Wij selecteren 17 december een winnaar (op basis van de leukste reactie)

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.