Dit betekenen deze typische Britse ‘kerstwoorden’

Je hebt ze vast wel eens voorbij horen komen in films en kookprogramma’s op tv. Maar wat houden ze nu exact in, die typisch Britse ‘kerstwoorden’ zoals Boxing Day en Christmas Crackers?

Baubles

Kerstballen. In het Amerikaans Engels worden ze meestal Christmas ornaments genoemd.

Boxing Day

2e Kerstdag. Van oorsprong de eerste doordeweekse dag na Christmas Day. Over de herkomst van de term bestaan verschillende theorieën. Meest aannemelijke is een gebruik dat voor het eerst in 1830 werd genoemd in de Oxford English Dictionary: “een feestdag waarop postbodes, loopjongens en andere dienend personeel een kerst-doos ontvangen.”

 

 

Net als op Christmas Day rijdt op Boxing Day het openbaar vervoer in Groot-Brittannië niet en zijn praktisch alle attracties en musea gesloten. Wel zijn er veel meer horecagelegenheden geopend en wordt er gevoetbald in de Premier League. Even het huis uit voor een potje voetbal en een pint is een geliefde gewoonte.

 

Lees ook dit artikel: Dit zijn de mooiste Britse tuinen

 

Christmas Crackers

Een glimmende papieren koker die je met z’n tweeën uit elkaar trekt voor het Christmas dinner. Vaak zit er een trektouwtje in zodat je daarbij een knal hoort. In de koker zitten meestal 3 dingen: een papieren kroontje, een klein cadeautje en een papiertje met een raadsel. De oplossing van het raadsel is meestal een (hele flauwe) woordgrap. Het kroontje zet je op, het cadeautje mag je houden en het raadsel bewaar je tot een goed moment zodat de pijnlijk slechte woordgrap zoveel mogelijk gesteun en gekreun veroorzaakt.

Christmas Day

1e Kerstdag. Belangrijkste feestdag van het jaar in Groot-Brittannië. Wordt van oudsher thuis gevierd met een uitgebreide warme middagmaaltijd en cadeautjes. In de avond kijkt men naar een van de vele Christmas specials op tv.

Christmas Dinner

Warme maaltijd van meerdere gangen. Het woord ‘dinner’ zegt niets over het tijdstip. De meeste Britten eten hun Christmas dinner in de middag, maar de laatste jaren verschuift het steeds vaker naar de avond.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

Christmas Eve

Wandeling op Christmas Eve in Glasgow. De avond voor Kerstmis. Veel mensen gaan deze avond naar de kerk, sommigen doen daarna direct de kerstcadeautjes (maar het is gebruikelijker om hiermee te wachten tot Christmas Day).

Christmas Pudding

Tulbandvormige cake met o.a. fruit (appels, citroenschil en soms pruimen), amandelen, rozijnen, nootmuskaat en cognac. Vrij veel werk om te maken en veel mensen vinden het lekker als de smaken er goed intrekken. De Christmas pudding wordt dan ook vaak een aantal weken voor Kerstmis gemaakt. Zeer machtig, bijna een maaltijd op zich.

January Sales

Vrouwen winkelen bij Harrods in Londen. Dé grote uitverkoop van het jaar in Engeland, Schotland en Wales. Begint al in december en loopt door tot 6 januari. Een topattractie waar bezoekers niet voor niets vanuit de hele wereld op af komen. De kortingen lopen soms op tot wel 70%. Let op: op steeds meer plaatsen begint de sale tegenwoordig al in de middag van Boxing Day, dus wil je de beste koopjes scoren dan moet je er vroeg bij zijn.

Mince pie

Mince pies, traditionele Britse kerstgebakjes. Een typisch Brits gebakje met vruchtenvulling dat wordt gegeten vanaf november tot begin januari. Kijk hier voor een eenvoudig recept om zelf mince pies te bakken.

Pigs in blankets

Bijgerecht bij het Christmas dinner. Het zijn worstjes gerold bladerdeeg of -traditioneel- in spek ingesmeerd met Worcestershiresaus en honing. Ze worden in de oven gebakken. Ook erg lekker met vegetarische worstjes.

The Queen’s Christmas Speech

De jaarlijkse toespraak van de Britse koningin op radio en televisie. Ook wel The Queen’s Christmas Message genoemd. In de toespraak blikt de koningin terug op het afgelopen jaar en deelt zij haar kerstboodschap. Deze speech is persoonlijker dan de andere Queen’s Speech die de koningin geeft bij het openen van het parlementaire jaar.

Tinsel

Kerstslingers. Andere Nederlandse vertalingen van het word zijn o.a. “klatergoud” en “glitter”. In de kersttijd bedoelen de Britten er heel specifiek die glinsterende slingers mee die je werkelijk overal ziet hangen.

Turkey

Kalkoen. Hét traditionele hoofgerecht tijdens het Christmas dinner. Helemaal compleet is het met traditionele trimmings (bijgerechten) zoals spruitjes, rode kool en gegratineerde aardappels. De saus bij de kalkoen is meestal van cranberries.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.