Zes activiteiten aan de Frans Atlantische kust die je hartslag verhogen

Elk jaar weer nemen velen zich voor om in het nieuwe jaar écht meer te gaan sporten. De Franse Atlantische kust – de 1200 kilometer lange kuststrook tussen La Baule in het noorden en Hendaye in het zuiden – trekt surfers naar haar stranden, lokt fietsers met de schitterende routes van de Vélodyssée en verleidt wandelaars met adembenemend mooie tochten langs haar uitgestrekte kustlijn.

Maar de regio biedt meer; 6 activiteiten van zuid naar noord die geen excuus bieden tot uitstel van een sportiever leven!

Een Baskisch balspel

Traditioneel wordt er in Baskenland veel gesport; het snelste balspel ter wereld – het Baskische pelota – was al populair onder de Maya’s en Azteken. In Frans Baskenland is het niet alleen een populaire maar zelfs een professionele sport. En werd het ooit nog gespeeld met de blote hand, vandaag de dag kent het spel niet minder dan 18 verschillende varianten! Cesta Punta (in de Verenigde Staten ook bekend als Jai Alai) is hiervan waarschijnlijk het meest bekend; hier dient een racket met een langwerpige mand – een “puntmand” genoemd – als handschoen. In de studio Ona Pilota studio in Bidart geven Patxi en Jon Tambourindeguy – twee broers die wereldkampioen Cesta Punta zijn – niet alleen een inleiding over het spel, maar laten ook zien hoe de rackets en ballen nog steeds op traditionele wijze gemaakt en gerepareerd worden.

De roep van de oceaan

Het blauw van de zee, het groen van de bossen en een gouden zandstrand: de kustrivier “Courant de Contis” in Les Landes – het op twee na grootste departement van Frankrijk – verbindt het achterland met de Atlantische Oceaan. Het gebied rond de rivier is geclassificeerd als Natura 2000 en maakt zo deel uit van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Courant de Contis is een natuurlijk paradijs voor stand-up paddlers. De route van ongeveer tien kilometer loopt door landschappen die typisch zijn voor deze regio, bestaande uit weiden, moerassen en bossen om met de laatste peddelslag te eindigen in de oceaan. De tocht duurt naar schatting ongeveer twee en een half uur; voor families met kinderen is het ook mogelijk om de tocht per kano af te leggen.

Kajakken in de Franse Amazone

Het dorp Saint-Vivien-de-Médoc ligt in het noorden van de Médoc en aan de monding van de rivier de Gironde in de Atlantische Oceaan. Talrijke kanalen en beekjes kenmerken het landschap en dragen bij aan de afwatering van de plaatselijke wetlands. Eén van deze wetlands is de “Chenal de Gua”. De rijke flora en fauna met de typische planten van de noordelijke Médoc gecombineerd met de weelderig groene natuur heeft dit gebied de bijnaam ‘Kleine Amazone’ gegeven.

Vanuit de haven vaar je per kano of kajak rustig en op je eigen gemakje enkele kilometers landinwaarts. Plan wel enkele uren in voor een rondleiding door dit natuurgebied, want na de fysieke activiteit wacht een heerlijke verfrissing met oesters en garnalen!

 

 

Fat Biken op het strand

Wat op het eerste gezicht lijkt op inspanning en vermoeidheid, blijkt in de praktijk garant te staan voor heel veel rijplezier. De Fat Bikes, de mountainbikes met de volumineuze banden, zijn de ideale metgezel voor het verkennen van het gebied rondom de stad Royan aan de Franse Atlantische kust.

Door het bos van “La Coubre”, dat een gebied van meer dan 8000 hectare beslaat, langs de gelijknamige vuurtoren, langs de baai van Bonne Anse en terug naar het witte zandstrand: een fietstocht met elektrische Fat Bikes laat niet alleen zien hoe rijk de regio is, maar maakt ook de landschappelijke schoonheid ervan voor iedereen toegankelijk.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

‘Running & walking’ door de Vendée

De kustplaats Saint-Jean-de-Monts in de Vendée wordt beschouwd als het eerste trail running en nordic walking-station aan de Franse Atlantische kust. Voor de trail runners zijn er twaalf routes met een totale lengte van 202 kilometer en vijf routes speciaal voor de Nordic Walkers met een totaal van 46 kilometer. De meeste paden lopen door bossen en duinlandschappen en zijn duidelijk gemarkeerd; routebeschrijvingen kunnen ook als PDF of geodata worden gedownload.

 

 

Zowel de runners als nordic walkers kunnen kiezen tussen verschillende moeilijkheidsgraden: van makkelijk tot moeilijk. Met “Le Grand Trail” bijvoorbeeld hebben de runners een 52 kilometer lange als ‘zeer moeilijk’ bestempelde route.

De wind staat goed voor strandzeilers

Windsurfen, surfen, kitesurfen, stand-up paddling, kite-buggying, catamaran-zeilen of skimboarden: Als Saint-Brévin in het departement Loire-Atlantique de titel van Hoofdstad-van-het-Strandzeilen zou winnen, zou het niet verwonderlijk zijn. Lange, brede zandstranden waar de wind vrij spel heeft, zijn kenmerkend voor de badplaats ten zuiden van de monding van de Loire en bieden perfecte omstandigheden voor deze sport op drie wielen. Niet alleen beginners wagen zich hier aan hun eerste pogingen, Saint-Brévin is ook vaak de locatie voor spannende kampioenschappen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.