Een kwartet van duurzaamheid aan de Atlantische kust van Frankrijk

Aan de Franse Atlantische kust tussen La Baule en Hendaye vinden liefhebbers van het buitenleven precies dat wat ze zoeken. Talrijke gemeenschappen en regio’s in het westen en zuidwesten van Frankrijk tonen creativiteit en nemen het initiatief als het gaat om het behoud van de schoonheid van het landschap en de bescherming van het milieu. Zorgvuldige afvalverwijdering op het strand, kleding gemaakt van gerecyclede stoffen en volop natuurparken die het doel nastreven een extra steentje bij te dragen aan het behoud van hun leefomgeving. Vier voorbeelden van Saint-Gilles-Croix-de-Vie tot Biarritz.

Getijdevisser

Paardenkracht op het strand

In Saint-Gilles-Croix-de-Vie komt het verleden weer tot leven. Lange tijd werd het grote strand van de kustplaats in de Vendée met behulp van een tractor schoongemaakt. Dit bleek echter te schadelijk te zijn voor het milieu en de biodiversiteit: de impact van het geluid van de tractor en de diepen bandensporen op de natuur waren te groot. Sinds 5 jaar worden er daarom nu paarden ingezet die met een speciaal voor de dieren ontwikkelde kar het afval uit het zand zeven. Dit afval wordt vervolgens met de hand gescheiden. Niet alleen het ecosysteem wordt op deze manier beschermd, maar de paarden genieten van hun tocht over het strand én ze dragen bij aan de bewustwording van de strandliefhebbers om zuinig te zijn op de omgeving.

 

 

Begeleiden in plaats van verbieden

Het eiland Oléron aan de Franse Atlantische kust – bij Rochefort en La Rochelle – is het op één na grootste eiland van Frankrijk. Vissen bij vloed is hier een must voor veel vakantiegangers: je kunt hier het wad inlopen en de mosselen en krabben zwemmen als vanzelf je emmer in. Om ervoor te zorgen dat deze populaire activiteit op een duurzame manier wordt uitgevoerd en om de kustgebieden en de habitat van het zeeleven te beschermen, laat de vereniging voor duurzame ontwikkeling van het eiland Oléron “Ile d’Oléron Développement Durable (IODDE)” de vakantiegangers en amateurvissers zien waar ze het best kunnen vissen en op welke wijze, zodat het milieu niet wordt beschadigd. Bovendien schrijft de vereniging een maat voor waar de schelpen minimaal aan moeten voldoen, een regel die door de vissers in acht moet worden genomen bij de vangst. De aanpak van het niet verbieden van de activiteit, maar het bewustmaken van de wijze waarop het wordt uitgevoerd heeft al geleid tot goede resultaten!

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

In constante verandering

Het lijkt op een heus paradijs: bij eb strekt de Banc d’Arguin zich uit over een lengte van vier kilometer en een breedte van 2 kilometer. Wit zand en helder water doen je denken aan een verlaten, tropisch eiland. De zandbank voor de kustplaats Arcachon is echter een toevluchtsoord voor vele zeevogels, er leven enkele beschermde plantensoorten en het is sinds 1972 een natuurreservaat.

 

 

Vogelspotters treffen er onder andere de Grote Stern, Kleine Plezier, Kleine Zilverreiger en Haematopus (een soort scholekster). De wind en zeestromingen zorgen ervoor dat de Banc d’Arguin voortdurend verandert. Dit kleine stukje paradijs is alleen per boot te bereiken, maar een bezoek is aan strenge regels gebonden. Tip: Beklim de Dune du Pilat, bewonder de zandbank van bovenaf en laat de natuur de natuur zijn.

Oud wordt nieuw

Het bedrijf “Venitz” uit Biarritz in het Frans Baskenland geeft kleding een tweede leven; stukken die uit de mode zijn, onverkochte of seizoensgebonden kleding en stofafval van grote modehuizen worden hergebruikt voor de “Upcycling Couture” kledinglijn. Morgane – ooit kleermaker voor Chanel – en haar partner Rudy zijn de drijvende kracht achter “Venitz”. Op een reis naar Californië ontstond het idee. Vandaag de dag combineert het modemerk de relaxte vibes van Venice Beach met de elegantie van Biarritz. Dit komt ook tot uiting in de naam, die een mengeling is van beide plaatsnamen. Elk kledingstuk wordt gemaakt in het eigen atelier en is uniek, op maat gemaakt en gepersonaliseerd. Bij het atelier is een boetiek waar de kleding verkocht wordt. Het bedrijf doneert een deel van de winst aan organisaties en verenigingen die zich inzetten voor de bescherming van de oceanen (zoals bijvoorbeeld de Surfrider Foundation). Daarnaast organiseert het zelf ook diverse evenementen om mensen bewust te maken van het milieu.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.