7 op 10 Nederlanders vindt agressie in het verkeer toegenomen

Maar liefst 69 procent van de Nederlandse automobilisten vindt medeweggebruikers momenteel agressiever dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlanders met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelinzicht.

Vanwege de toegenomen agressie in het verkeer, durft bijna de helft van de ondervraagden hun medeweggebruikers niet te attenderen op asociaal rijgedrag.

Vooral automobilisten ouder dan veertig jaar (74 procent) vinden dat de agressie in het verkeer is toegenomen, tegenover slechts 58 procent van de jongere respondenten. “In de afgelopen tien jaar is het aantal verkeer gerelateerde schadegevallen redelijk stabiel gebleven”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen.

“Opvallend genoeg wordt in de maanden mei en juni de meeste verkeersschade gemeld”

En niet – zoals je misschien zou verwachten – in de wintermaanden. Dit komt mogelijk omdat automobilisten bij slecht weer extra oplettend zijn. Die alertheid kan de hoeveelheid verkeersongevallen en daaruit voortkomende agressie dus aanzienlijk beperken.”

Roadrage

Uit het onderzoek blijkt verder dat een groot gedeelte van de ondervraagden weleens slachtoffer is geworden van agressie in het verkeer. Zo heeft maar liefst 1 op de 5 automobilisten weleens te maken gekregen met agressief rijgedrag (bijvoorbeeld afsnijden en remtesten) en heeft 23 procent van hen het weleens aan de stok gehad met andere weggebruikers. Opvallend genoeg zijn het voornamelijk mannen die de dupe zijn van andermans agressie (26 procent) en ruziën met medeweggebruikers (30 procent).

Onder vrouwen bedragen deze percentages slechts 18 en 17 procent. Diks: “Los van het feit dat agressie in het verkeer kan leiden tot gevaar op de weg, heeft het ook vaak een negatief effect op de schaderegeling. Zo verdraaien daders regelmatig hun verklaring en weigeren slachtoffers uit angst voor wraakacties mee te werken.

 

 

Daarom is het altijd verstandig om met de politie erbij het schadeformulier in te vullen. Gelukkig kennen we in Nederland het rechtstreeks vorderingsrecht op de aan te spreken verzekeraar, waardoor verdere confrontatie tussen de betrokken partijen vaak wordt vermeden.”

 

 

Optreden

Hoewel lang niet alle weggebruikers onderling ruziemaken, ergert maar liefst 95 procent van de respondenten zich weleens aan het rijgedrag van anderen. Opvallend genoeg storen Audi- (85 procent) en BMW-rijders (86 procent) zich minder vaak aan bumperklevers en hardrijders dan andere automobilisten. BMW-eigenaren zijn met 28 procent zelfs de grootste tegenstander van harder optreden tegen agressie in het verkeer, tegenover een landelijk gemiddelde van slechts 9 procent.

Diks: “Het is maar de vraag of harder optreden daadwerkelijk resulteert in gedragsverandering. Je kunt het ook omdraaien en bestuurders belonen voor goed rijgedrag. Kijk bijvoorbeeld naar de huidige opkomst van ‘spaarflitspalen’, waarbij buurtbewoners geld inzamelen door onder de maximum snelheid te rijden. Een dergelijke beloningsstructuur voor boetevrij rijden zie ik ook wel voor me.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.