Hippe hotspots voor een weekend weg in Gouda

Natuurlijk ga je voor de classics kaas, stroopwafels, Sint-Janskerk en stadhuis, maar Gouda heeft ook veel hips te bieden. Van bijzondere bezienswaardigheden, shops tot restaurants die je coronaproof en veilig volgens de laatste geldende richtlijnen bezoekt. Daarom: een bonte verzameling hotspots voor een weekend in de bruisende, creatieve stad die in 2022 750 jaar bestaat.

Shoppen in charmante Goudse straatjes

In Gouda houden ze minder van mainstream en dus is het historische centrum gevuld met originele boetieks, winkels met streekproducten en brocante shops. Zo loop je in de Fairtradestraat van Nederland, de Lange Groenendaal, tegen klein warenhuis HebikVia aan, voor verrassende merken en vintage meubels.

Of wat te denken van de handgemaakte babyspullen van studio Louloudi, kleurrijke retrospulletjes van Juffrouw Saartje, de duurzame kleding van Karakter en bekende merken van Mitch of Art & Casey? Voor bijzondere wooncadeaus (en goede koffie!) wandel je binnen bij ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ waar jongens en meisjes met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Zeker mee naar huis nemen: kaas, stroopwafels (hapklaar of zelf gebakken bij Berg’s Bakery) en Gouds Kuitbier. Goed om te weten is dat alle winkels ervoor zorgen dat je veilig en met voldoende afstand kunt winkelen. Ook zijn er leuke mondkapjes verkrijgbaar in de stad.

Street food, speciaalbier en chique cocktails

Shoppen en sightseeing maakt hongerig. Gelukkig is op en rondom de Markt een goede lunchstek zo gevonden. Zoals Casa Chow in een opvallend kaasgeel pand waar een mix van Aziatische- en Amerikaanse smaken het menu bepaalt, verpakt in innovatief street food. Meer Aziatisch lekkers komt uit de Koreaanse keuken van Migag op de Wijdstraat, de Bibimbap met rijst valt geheid in de smaak!

 

 

Voor ’s avonds zijn restaurant Viejee’s met hun shared dining-concept en Gouda’s laatste aanwinst Gouds Glas op de Markt aanraders. Sluit een dag Gouda af met een June Bug in de coole Dependance cocktailbar of bestel een van de 130 speciaalbieren bij BarBier en je hebt een topavond in Gouda. Vergeet niet te reserveren!

 

 

Urban vibe en kampvuur op GOUDAsfalt terrein

Zorg dat je een euro op zak hebt om de oversteek te maken met pontje GEIN vanaf de Veerstal nabij molen ’t Slot naar GOUDAsfalt. Een hotspot en broedplaats met een rauw, industrieel randje aan de IJssel waar ambachtelijke ondernemers zijn neergestreken. Waaronder wievanZoetHout met retro meubels, de Vuigmakers die upcycled modeaccessoires maken en de BrouwLoods waar overheerlijke biertjes worden verkocht. Voor een knisperend kampvuur, pizza’s, lunch, borrel en diner zorgt het met zeecontainers gebouwde restaurant de Vrijheid. Het pontje vaart dit najaar op vrijdag van 18.00 tot 00.00 uur, op zaterdag van 12.00 tot 00.00 uur en op zondag van 12.00 tot 20.00 uur. Vergeet ook hier niet te reserveren.

Paar kunstzinnige uurtjes in Museum Gouda

Een museum als hotspot? Zeker wel. Mis vooral niet de compleet vernieuwde, interactieve stadsmaquette van Museum Gouda waarin je de groei en bloei van Gouda door de eeuwen heen ontdekt. Van bierstad, bolwerk van pottenbakkersnijverheid tot plek van kaasmakers en keramiekkunstenaars. Dat laatste zie je terug in het werk van aanstormend keramiektalent (te zien tot en met 10 januari 2021) dat de keramiekopleiding in Gouda volgt. Ook is er nu coronakunst te bewonderen. Aan de oproep van het museum om een stip op de horizon te zetten tijdens de lockdown gaven bijna 500 kunstenaars (in de dop) gehoor. Kers op de taart is het museumcafé Gouda waar je kiest uit acht verschillende High Tea’s. Waaronder eentje met veel, heel veel kaas. Ook voor het museum moet je een tijdslot reserveren.

Dromen in Gouda op unieke locaties

Gouda telt maar liefst 120 steegjes om in te verdwalen en ademt overal historie. Dat zie je terug in het aanbod hotels, guesthouses en B&B’s. Neem het intieme Suikerpandje, een voormalige opslagplaats voor suiker in de Geertje den Bultsteeg. Daar heb je even je eigen privéhuis op 5 minuten lopen van alle bezienswaardigheden.

Stoer slapen op grote hoogte in de kleinste woontoren van Nederland doe je in de Goudse Watertoren, ooit de fabriekswatertoren van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. En, hoewel de naam anders doet vermoeden, slaap je in Gouda als een roos in guesthouse de Utrechtsche Dom. Al eeuwen een pleisterplaats voor gasten en recent geheel vernieuwd met nog ruimere kamers.

Een reden om terug te komen in 2021: de opening van het luxe WSHS boutique hotel in het oude weeshuis van Gouda met sublieme 25 suites en een fine dining restaurant!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.