Let hierop wanneer je op vakantie gaat met een leaseauto

Nu veel mensen liever met hun eigen auto of camper op reis gaan en niet met het vliegtuig of de trein ligt het voor de hand je (private)lease auto hiervoor te gebruiken. Voordat je enthousiast je vakantie plant is het zaak om eerst over een aantal (juridische) zaken na te denken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Niet op reis en niet aan het einde van je leasecontract. Dit zijn de tips.

Controleer de lease-voorwaarden

Elke leasemaatschappij die private lease auto’s aanbiedt heeft zijn eigen voorwaarden. Over het algemeen zullen die voorwaarden in grote lijnen gelijk zijn. Zoals wie er mag rijden in jouw auto, of je pechhulp krijgt in Nederland of in het buitenland en wat je moet doen in het geval van pech. Maar er kunnen ook specifieke voorwaarden zijn die jouw leasebedrijf heeft uitgesloten. Lees het contract dat je hebt ontvangen er dus nog eens goed op na. Zo weet je of de bestemming waar jij heen wilt gaan ook gedekt is. Vergeet niet te controleren of de landen waar je doorheen rijdt, als je naar het buitenland gaat, ook inbegrepen zijn in die voorwaarden. Verder is het van belang dat je dit controleert:

  • Dekkingsgebied van de verzekering van je private lease auto
  • Beperking in het aantal kilometers van jouw auto
  • Privé gebruik van de zakelijke tankpas
  • Toegestane chauffeurs. Wie mogen jouw auto besturen?
  • Verzekering van bagage in je auto
  • Heb je de reservesleutel?

Als je met een leaseauto naar het buitenland rijdt had je eerder een Groene Kaart nodig. Deze verplichting is er niet altijd meer behalve voor sommige landen. Vraag dit na bij je leasemaatschappij. Wel heb je een zogenaamde Buitenlandverklaring of Alliance Internationale de Tourisme nodig. Deze verklaring geeft aan dat jij gemachtigd bent dat jij in de auto mag rijden en dat deze bijv. niet gestolen is. Handig als je een keer wordt aangehouden door de politie.

Let goed op de vertraagde levertijden van leaseauto’s

Heb je nu nog geen leaseauto maar wil je dit wel? Regel het dan op tijd! De levertijden van auto’s zijn de afgelopen tijd immens opgelopen. Hoe dit kan? Er heerst momenteel een chiptekort in de gehele auto-industrie. Deze chips zijn nodig om de software van de auto’s in te regelen en zonder deze chips kunnen de auto’s niet geproduceerd worden. Volgens RTL nieuws kan het chiptekort nog 6 tot 12 maanden duren.

Er is gelukkig wel een oplossing, er zijn namelijk voldoende private lease occasions in de markt. Deze zijn direct te leasen en vaak zo goed als nieuw. Het kan best zijn dat je dit nog niet hebt overwogen maar dit maakt het wel mogelijk om in 2021 nog een auto te leasen. Je zal ook zeker niet de enige zijn die ervoor kiest om een occasion te leasen. Dankzij het chiptekort verschuift de leasemarkt zich steeds verder naar de occasion modellen

Vervangend vervoer

Vervangend vervoer in het buitenland is niet altijd een standaard dienst. Mocht je schade krijgen en je kunt niet met je eigen auto verder rijden dan is het handig dat je een vervangende auto krijgt. Vaak is dit een optie in je private lease contract. Ook de tijd waarin je die vervangende auto krijgt kan variëren van direct, 24 uur of 48 uur. In het ergste geval zul je dus 2 dagen zonder auto zitten en verplicht een accommodatie moeten zoeken op de bestemming waar je gestrand bent. Soms is dit ook gedekt via je reisverzekering. Leg deze voorwaarden dus naast de voorwaarden van je private lease verzekering. In 2021 staan de meeste mensen weer te springen om op vakantie te gaan, ook na de zomerperiode. Niet zo gek na de lockdowns en gesloten grenzen van 2020. Het aantal vakantiereizigers is weer sterk toegenomen en de kans is zeer klein dat je op kort termijn een leuke accommodatie vindt. Dit maakt het nog belangrijker om op het vervangend vervoer te letten of exact te weten wat je mag verwachten.

Kilometer naheffing

Kijk hoeveel kilometers je per jaar mag rijden. Als je denkt, laat ik een leuke vakantie naar Italië boeken, dan ben je zo 4.000 kilometer verder bij thuiskomst. Als jouw contract maar 10.000 km per jaar toestaat houd je nog waar weinig kilometers per maand over voor bijvoorbeeld woon-werk verkeer of spontane dagtrips met je auto. De prijs per extra kilometer kan hoog zijn en dat betekent een naheffing aan het eind van het jaar.

 

 

Zorg dat je altijd de reservesleutel van je auto bij je hebt. Bewaar deze bij voorkeur buiten de auto zodat je altijd je auto open kunt maken mocht je primaire sleutel kwijtraken. Sla ook direct het telefoonnummer van de alarmcentrale op in je mobiele telefoon en zorg dat je de schade app of een schadeformulier bij je hebt.

 

 

Flitsmeldingen

In Nederland is het gebruik van apps als Flitsmeister en Waze gemeengoed. Ze geven een handig pushbericht op je telefoon of zelfs via Apple CarPlay als er een mobiele flitser is of een trajectcontrole. Maar niet in alle landen is het toegestaan om deze meldingen te ontvangen. Check vooraf of er voor jouw vakantieland specifieke voorwaarden zijn. Het voorkomt een hoge boete mocht je aangehouden worden en controle krijgen van de politie. Kijk ook of het ingebouwde navigatiesysteem van jouw private leaseauto een dergelijk systeem heeft. Zorg dat ook deze is gedeactiveerd. Vraag even je dealer naar de mogelijkheden om het (tijdelijk) te deactiveren.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.