Check altijd de bandenspanning voor je op reis gaat

Eigenlijk weet iedereen het wel. De bandenspanning van je auto, caravan en aanhangwagen zijn van groot belang voor een veilig weggedrag. Toch vergeet meer dan de helft van de mensen dit te controleren voor vertrek. We geven je graag een paar tips om te zorgen dat jouw bandenspanning tip top in orde blijft.

Met de auto op vakantie

De juiste bandenspanning van je aanhangwagen

De bandenspanning van aanhangwagens is nog veel vaker een ondergeschoven kindje. Een goede bandenspanning van jouw aanhangwagen is van levensbelang omdat een aanhangwagen vaak zwaarder beladen wordt. Even snel afval wegbrengen naar de stort of de aanhanger beladen met nieuwe graszoden voor op de vaste staanplek op de camping en de belasting van de wielen is al snel veel te hoog. Met te zachte banden krijg je een gevaarlijke wegligging van de auto en aanhangwagen. Met te harde banden zal je aanhanger gaan klapperen en wordt het rijcomfort vervelend. Wil je hier meer over weten? Bezoek de website van Hapert. Zij hebben veel tips voor de ideale bandenspanning van jouw aanhanger. Of je nu bijvoorbeeld een plateauwagen gebruikt of een gesloten aanhanger voor elk type hebben ze tips voor een goede belading en bandenspanning. We lichten alvast een paar tips toe zodat je die direct kunt gebruiken bij jouw aanhangwagen:

  • Controleer de bandenspanning altijd met koude wielen, dus ga niet eerst rijden;
  • Controleer ook altijd direct de spanning van het reservewiel;
  • Doe altijd een ventieldopje op het ventiel, dat voorkomt zand en lekkage.

Bandenspanning van je auto

De beste wegligging begint met een goede bandenspanning van je auto. De meeste auto’s hebben een sticker in het deur portier opgeplakt gekregen waar de ideale bandenspanning op staat. Met iconen wordt ook vaak aangegeven of de spanning hoger of juist lager moet worden als de belading van de auto hoger wordt omdat er meer passagiers of bagage aan boord van jouw auto is. Zo kun je bij een tankstation altijd de juiste hoeveelheid lucht aan je banden toevoegen. Van zowel te harde als te zachte banden wordt de slijtage aan je banden hoog.

In de winter heb je meer kans op pech

Controleer ook in de winter je profiel

 

 

De juiste bandenspanning van je caravan

Vaak vergeten en daardoor extra gevaarlijk: een juiste bandenspanning van de caravan. Of versleten banden:

  • rubber dat oud is en daardoor vergaat
  • een profiel dat niet diep genoeg meer is waardoor de wegligging gevaarlijk wordt

Banden lopen heel langzaam leeg dus controleer de bandenspanning van je caravan ook regelmatig, ook als deze in de caravanstalling staat. Oude banden kunnen nog wel een goed profiel hebben maar poreus worden. Hierdoor lopen de banden eerder leeg en kunnen ze onderweg naar je vakantiebestemming te zacht worden. Hierdoor wordt de wegligging van jouw caravan een heel stuk slechter. De ideale bandenspanning van jouw caravan staat vermeld in het onderhoudsboekje dat bij elke caravan wordt geleverd. Overigens is het advies van de ANWB om 3 bar als vuistregel aan te houden voor de doorsnee caravanband. Veel succes met deze tips zodat je nu veiliger de weg op kunt met jouw aanhanger.

 

 

De juiste bandenspanning van je camper

Een camper is een grote investering dus camperbezitters zijn over het algemeen iets voorzichtiger met hun bandenspanning. Ook voor een camper is de bandenspanning van groot belang voor een veilige wegligging en fijn wegcomfort. Bij te zachte banden zal jouw camper onveilig rijden en over de weg zwalken. Te harde banden zorgen voor weinig comfort en vervelende trillingen. Ook houd de bandenspanning direct verband met de draagkracht van jouw camper. De ideale bandenspanning verschilt per merk. Zo vraagt een Michelin band een andere spanning dan een Pirelli of of een Continental. Vraag dit na bij jouw camper dealer of bij je camperverhuurbedrijf als je een camper huurt. 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.