Gedupeerde vakantiegangers kunnen vanaf nu geld terugvragen voor vouchers

Er is de afgelopen maanden meer dan 1 miljard euro aan voucherwaarde uitgegeven door reisorganisaties. Sinds afgelopen weekend hebben de eerste reizigers de mogelijkheid hun geld alsnog terug te vragen. EUclaim adviseert hen snel hun geld terug te vragen voordat de reisorganisaties failliet gaan. Per vandaag heeft EUclaim een dienst opgezet om reizigers hierbij te helpen.

Lening kabinet is niet toereikend genoeg

Onlangs maakte het kabinet bekend dat er per 1 juni 2020 een leningsfaciliteit van 150 miljoen euro komt voor de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Deze lening zou reizigers zekerheid moeten bieden dat reisvouchers gedekt zijn tegen faillissement van de reisorganisatie.

 

 

Volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam is er “genoeg geld om reizigers terug te betalen.”, zo zegt de heer Oostdam op 10 augustus bij BNR. [1]Daarnaast zegt Oostdam op 11 september in de Telegraaf aan dat er bijna een miljard aan vouchers is uitgegeven tijdens de coronacrisis. “De lening is mooi initiatief, maar 150 miljoen euro dekt natuurlijk niet de 1 miljard aan voucherwaarde die is uitgegeven.”, zegt Hendrik Noorderhaven van EUclaim. Reizigers kunnen SGR-vouchers vanaf nu aanmelden bij EUclaim om ervoor te zorgen dat ze op tijd hun geld terugkrijgen.

Coronatoeslag op toekomstige vakanties is sigaar uit eigen doos

De reisbranche wil een coronatoeslag heffen op toekomstige vakanties om de kosten van de corona-vouchers te compenseren. “Daarmee gaan gedupeerde reizigers letterlijk hun eigen restitutie bekostigen. Wij adviseren reizigers dan ook om nu hun geld terug te vragen in plaats van een voucher aan te nemen. Op 26 maart maakte de ANVR, gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat én Autoriteit Consument & Markt bekend dat reizigers vanaf 6 maanden na uitgifte van de door de SGR gedekte corona-voucher alsnog hun geld kunnen terugvragen.

 

 

Dit kan dus sinds afgelopen zaterdag, 26 september 2020. “Wij zijn bang dat de reiziger straks met lege handen komt te staan. Wij hebben een voucherdienst opgezet om gedupeerde vakantiegangers te helpen bij het terugkrijgen van hun reiskosten. Als collectief staan we sterker dan alleen.”, aldus Noorderhaven.

Geld van betaalde vakanties verdwenen door coronacrisis

Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben in Nederland gezamenlijk meer dan een miljard euro aan vouchers uitgegeven voor geannuleerde reizen door het coronavirus. “Wij spreken dagelijks gedupeerde reizigers die hun geld niet terugkrijgen van de reisorganisatie en met een voucher afgescheept worden.”, zegt Hendrik Noorderhaven van EUclaim. De problemen bij de reisorganisaties zijn groot, zo groot dat reizigers moeten vrezen voor een beloofde terugbetaling van de reiskosten. “Reisbureaus betalen de reissommen ook vooraf aan de hotels en luchtvaartmaatschappijen en krijgen dit niet terug. De gedupeerde reiziger wordt van het kastje naar de muur gestuurd en krijgt veelal foutieve informatie over hun rechten. Het is daarnaast zorgelijk dat er voor meer dan één miljard euro is uitgegeven aan vouchers met een zogenaamde dekking door de SGR, terwijl deze organisatie níet over dit bedrag beschikt.”, aldus Noorderhaven.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.