De leukste herfstwandelingen in de bergen, bossen en nationale parken van Trentino

Ook in het najaar heb je genoeg mogelijkheden om de bergen in Trentino te verkennen. Want waar normaal gesproken de meeste berghutten in de Noord-Italiaanse regio eind september sluiten, blijven dit jaar vele refugio’s langer open, een aantal zelfs tot eind oktober of begin november. De meeste zijn gemakkelijk te bereiken dankzij de handige liften in de buurt, terwijl sommigen een bestemming op zich zijn en pas te bereiken zijn na een dag wandelen op hoogte of via een spectaculaire via ferrata. Daarnaast keert het initiatief I Rifugi del Gusto terug naar een aantal berghutten in Val di Fassa, waar tijdelijk heerlijke gourmet maaltijden worden geserveerd.

Berghutten die langer openblijven

Degenen die van de levendige kleuren van de herfst in de bergen willen genieten, kunnen op verschillende plekken in Trentino terecht. In het Adamello gebergte zijn de volgende hutten langer open: San Giuliano boven Caderzone (dagelijks open tot 4 oktober en in de daaropvolgende weekenden tot 3 november), Trivena in Val Breguzzo (tot 4 oktober) en Val di Fumo (open tot half oktober). In de Brenta Dolomieten, aan de kant van Val d’Ambièz, vind je de berghut Cacciatore (vanaf 20 september in het weekend geopend) en boven Molveno kun je tot 11 oktober de hutten Croz dell’Altissimo en La Montanara bezoeken (deze laatste is ook open in het weekend tot 1 november). In het gebied Pale di San Martino is Canali – Treviso Rifugio tot 11 oktober open. In de Lagorai Groep wandel je door uitgestrekte lariksbossen die tot leven komen met gele en okerkleurige tinten en kun je aan de kant van Valsugana de berghut Sette Selle e Serot terecht, die open is tot 30 september en daarna tot eind oktober in de weekenden.

 

 

I Rifugi del Gusto – eten op sterrenniveau. Er is niets fijner dan verwelkomd te worden in een berghut voor een heerlijke gourmet maaltijd die je alle energie geeft om weer op pad te gaan. Dit is het idee achter het initiatief ‘I Rifugi del Gusto’, dat van 19 september tot 4 oktober terugkeert naar de volgende berghutten in Val di Fassa: Rifugio Castiglioni Marmolada a Passo Fedaia, Rifugio Pian dei Fiacconi, Rifugio Friedrich August, Rifugio Sasso Piatto, Rifugio Roda di Vael, Rifugio Stella Alpina Spiz Piaz en Rifugio Vajolet, Rifugio Antermoia, Baita Cuz en Rifugio Fuciade.

 

 

De mooiste herfstwandelingen

Niet alleen de bergen, maar ook de bossen en nationale parken van Trentino zijn ideaal om je onder te dompelen in de stilte en de kleuren die de herfst te bieden heeft. We zetten een aantal mooie herfstwandelingen voor je op een rijtje:

Adamello – naar de meren van San Giuliano – Val Rendena

Deze route loopt langs twee spectaculaire Alpenmeren, San Giuliano en Garzonè, aan de voet van de Presanella-piek. Vanuit Caderzone Terme neem je de weg omhoog richting de parkeerplaats voor Malga Campo. Eenmaal bij de meren kun je heerlijk lunchen of overnachten in de gezellige berghut San Giuliano en het kerkje/heiligdom aan de oever bezoeken. Voor de terugweg raden we aan om verder te gaan naar Bocchetta dell’Acqua Fredda en dan af te dalen naar het Lago di Vacarsa, Malga Campostril, om uiteindelijk weer bij de parkeerplaats uit te komen.

Adamello Brenta – Lago di Tovel

Eveneens in het natuurpark Adamello Brenta hebben de vallei en Lago di Tovel het hele jaar door veel te bieden. In de herfst zijn de kleuren adembenemend in de dichte bossen die het meer omringen, waarvan het water varieert van groen tot turkoois. Terwijl je geleidelijk rond de rotsachtige uitloper klimt die boven de oostelijke oever doemt, onthult het kristalheldere water de sporen van een ondergedompeld prehistorisch bos op de bodem van het meer. Verderop kom je bij een strand van pure witte kiezelstenen – een echt verrassend gezicht.

De leukste hotspots in Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

Garda Trentino – Lago di Tenno

De bossen en berghellingen in de regio Garda Trentino transformeren in de herfst tot een waar kleurenpalet. Een van de plekken die je zeker niet mag missen is Lago di Tenno, waar de herfst een onvergetelijk uitzicht biedt. Vanuit het nabijgelegen middeleeuwse dorp Canale di Tenno kun je naar de beukenbossen van de Sella del Calino en de nabijgelegen San Pietro refugio lopen. Je kunt ook de paden opgaan die van Nago naar Monte Altissimo klimmen en zien hoe de natuur in de loop van de seizoenen verandert.

Val di Rabbi – Nationaal Park Stelvio

Terwijl je de Val di Rabbi in het Nationaal Park Stelvio beklimt, leidt de ring van de Saènt watervallen je naar de voet van de spectaculaire watervallen die gevormd worden door de Rabbies rivier. Onderweg zijn de levendige kleuren van de lariksbomen een bijzonder hoogtepunt. Wanneer ze door de zon worden verlicht, lijken ze op een massa verlichte fakkels. Wie verder wil gaan, kan vanaf de Prà di Saènt hierboven de ‘monumentale larikstrap’ bereiken, een opeenvolging van de ‘patriarchen’ van de bossen van het park.

Door de wijngaarden van Val di Cembra

De unieke terrasvormige wijngaarden veranderen de hellingen van de Cembra vallei in de herfst tot gouden tapijten. Er zijn hier talloze herfstpaadjes te vinden, zoals de ‘Dürerweg’, die wijngaarden doorkruist tot aan het Castello di Segonzano, of een deel van het Europese E5 langeafstandspad tussen Lago Santo di Cembra tot aan Passo Zise, waar je de wijngaarden van bovenaf kunt bewonderen. Vervolgens bereik je de refugio van Potzmauer (het hele jaar door open in de weekenden), waar je kunt genieten van een menu met lokale en seizoensgebonden producten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.