Zo gaan we bewust op vakantie

We leven met z’n allen steeds groener en ook reizen doen we graag milieubewust. Zo houden we rekening met het milieu, compenseren onze vluchten, ondersteunen lokale initiatieven en proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Eenmaal op bestemming zijn er veel initiatieven die het je gemakkelijk maken om steeds weer de groene keuze te kunnen maken. Acht voorbeelden van de Filipijnen tot aan Wenen laten zien hoe duurzaamheid en fun perfect gecombineerd kunnen worden.

Filipijnen – een goed bakje troost

Je hoeft echt niet altijd zelf de handen uit de mouwen te steken om met vrijwilligerswerk je bijdrage te leveren aan een beter lokaal leven. Soms is het drinken van een kopje koffie al genoeg om het verschil te maken. Het team van El Union Coffee in het noorden van Filippijnen runt zijn coffeeshop vanuit een heldere filosofie: ‘Werk is een belangrijk, maar zeker niet het allerbelangrijkste onderdeel van je leven’. Elke medewerker krijgt de best mogelijke beloning voor zijn werkzaamheden, vrije tijd zoveel als nodig is, aanvullende medische zorg en nog veel meer perks. De winst van de coffeeshop gaat naar CURMA die het inzet voor de bescherming van de schildpadden, het behoud van de kusten en de permacultuur. De koffie wordt zonder tussenpersoon rechtstreeks bij de boeren gekocht. Zij worden eerlijk betaald én ondersteund in het verder uitvoeren van een duurzame bedrijfsvoering.

Frankrijk – afvalvrij aan de Frans Atlantische kust

Het VVV-kantoor van Médoc Plein Sud aan de Franse Atlantische Kust is goed bezig. Het informatiekantoor voor bezoekers in de kustplaats Le Porge-Océan werkt volledig papierloos. Verder is het een mobiel en derhalve geheel flexibel kantoor dat is gehuisvest in een busje. De tien gemeenten in deze regio hebben zich gecommitteerd aan de bescherming van het lokale natuurgebied.

Voor het eerst in Frankrijk heeft natuurbeheer besloten om alle vuilnisbakken op het strand te verwijderen om zodoende de strandbezoekers te bewegen hun eigen afval mee naar huis te nemen. Het VVV-kantoor heeft deze beslissing volledig omarmd en de werkzaamheden zodanig aangepast dat het eigen afval- en papierverbruik naar nihil is teruggebracht. Het mobiele kantoor voegt zich hiermee naadloos aan de natuurlijke omstandigheden én biedt meer flexibiliteit in hoog- en laagseizoen.

Aruba – feeling good bij Bucati

Hebben we het over duurzaamheid, dan spant het Bucuti & Tara Beach Resort de absolute kroon! Naast het oog voor luxe, comfort en romantiek heeft het resort zich – onder de bezielende leiding van eigenaar Ewald Biemans – ontwikkeld tot het eerste volledig CO2-neutrale hotel in de Caribbean. Bij iedere beslissing en keuze die het hotel in haar bedrijfsvoering neemt, stellen ze zich eerst de vraag of er een groenere variant is. En als die er is, wordt daarvoor gekozen.

 

 

Deze keuze kun jij zelf ook maken in de gym. Terwijl je geniet van een tropisch uitzicht dankzij de vloer-tot-plafond ramen heb je de keuze uit een groot aantal fitnessapparaten. Kies hierbij in ieder geval voor een workout op een eco-fiets of -loopband. Terwijl jij calorieën verbrandt, wek je tegelijkertijd energie op die weer gebruikt wordt in het resort. En zo verbeter je niet alleen je eigen conditie, maar ook die van het milieu!

Zweeds Lapland – een eco-ervaring zonder weerga

Kleinschaligheid, gastvrijheid en nabijheid tot de natuur. Nieuwsgierigheid, kennis en leren. Vlakbij de grens met Noorwegen ligt het dorpje Sorsele en daar dan weer vlakbij één van de vele hidden gems die Zweeds Lapland rijk is: het eilandje Geunja. En op dit eiland staat de Sámi Eco Lodge.

 

 

De lodge wordt gerund door Ann-Kristine en Mikael: twee locals waarbij het Sami bloed door de aders stroomt. Vol liefdevolle passie, vertellen ze je alles over hun traditionele Sami levensstijl. Zodra je na de boottocht, die je langs ongerepte en stille bergen voert, aankomt op het eiland, merk je zelf al hoe goed de energie is die op dit stukje aards paradijs hangt. Je kunt hier een nachtje slapen in de off grid accommodatie. Je kunt ook met Mikael op pad gaan om wildlife, zoals elanden, beren en poolvossen te spotten. Wat je ook gaat doen: geniet ‘s avonds van de door Ann-Kristine klaargemaakte rendierbiefstukken en zelf geplukte paddenstoelen. Leven in volledige harmonie met de natuur.

Canada – Sustainable sight seeing in Ottawa

Duurzaamheid betekent dat de middelen van vandaag intelligent worden gebruikt zodat er genoeg overblijft voor toekomstige generaties. Leven in harmonie met de natuur en het verbeteren van de kwaliteit van het leven, daar gaat het om. In Ottawa kun je een fietstocht maken die je tien plaatsen die uitblinken in hun succes op gebied van duurzaamheid. De route voert onder andere langs het Richelieu Park waar je kunt zien hoe op natuurvriendelijke wijze de maple syrup wordt gewonnen van de bomen. Ook fiets je over de Corcktown Footbridge – een elegante brug die uitsluitend toegankelijk is voor wandelaars en fietsers en vanaf waar je het mooiste zicht hebt op het historische Rideau Canal. Fiets je met kinderen? Stop dan zeker ook bij de Children’s Garden. Deze tuin is ontworpen door en voor kinderen en laat ze met alle zintuigen kennismaken met wat de natuur biedt op gebied van voedsel. Dus ben je in Ottawa, huur een fiets en maak kennis met de stad op een unieke en groene manier!

Verenigde Staten – eco-eiland in Georgia

Om de stranden, bossen en moerassen op Jekyll Island te behouden, worden er voortdurend maatregelen genomen waarbij uitgegaan wordt van verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen. Op Georgia’s Golden Isles geniet je volop van de ongerepte natuur, fietsend over één van de vele fietspaden, leer je meer over de dierenwereld tijdens een wandeling met een Ranger of steek je zelf de handen uit de mouwen en help je actief mee aan het behoud van de flora en fauna.

 

 

In 2019 hebben meer zeeschildpadden dan ooit genesteld op het eiland. Het speciale Zeeschildpaddencentrum informeert de bezoekers over de maatregelen die genomen worden om de dieren te beschermen en over de behandeling van gewonde schildpadden.

Ook bieden ze leerzame programma’s en zorgen voor de bescherming van de schildpaddennesten op de stranden. Verder is op Jekyll Island in mei 2019 de grootste solar farm – gebied met zonnepanelen – op openbaar terrein in Georgia geopend. Groen bezig daar!

Verenigde Staten – Eco friendly kamperen met escape campervans

Het is geen geheim dat reizen invloed heeft op het milieu. Maar dat betekent zeker niet dat je alle vlieg- en autoritten moet opgeven – er zijn gewoon te veel mooie plekken om te verkennen en te veel avonturen om te beleven. Wij hebben een aantal tips voor je waarmee je je roadtrip per Escape Campervan door Amerika of Canada nóg milieubewuster kunt maken:

Gebruik een herbruikbare beker; verminder de plastic afvalberg en neem je eigen mok mee voor je dagelijkse koffietje. Even afspoelen in het klaterende bergstroompje en je bent weer good-to-go.

Denk aan een milieuvriendelijke waterfles, een essentieel item op je eco-vriendelijke paklijst! Herbruikbare tassen zijn earth’s best friend; geen plastic zakken meer van de supermarkt, handig om spullen in op te ruimen en passen als bagage in de kleinste gaatjes. En wat dacht je van eco-vriendelijke zeep en shampoo? Geen plastic flessen en biologisch afbreekbaar. Let wel op dat je zeep nooit binnen 200 meter van een meer of rivier gebruikt! Zo zorg je ervoor dat de dieren tijdens het drinken niet gaan schuimbekken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.