Tips voor herfst citybreaks naar 4 Tsjechische steden

De herfst is een ideale periode voor een stedentrip naar Tsjechië. Je kunt van september tot en met begin november genieten van de najaarszon en de schitterende herfstkleuren. De herfst is bovendien een periode dat er heerlijke gerechten worden geserveerd. Deze vier Tsjechische steden zijn in de herfst absoluut de moeite waard.

1. Praag

Ongeacht het seizoen, Praag betovert elke bezoeker. De historische hoofdstad met kleurrijke gevels, paleizen, kerktorens en bruggen is in de herfst een ideale vakantiebestemming. Vanuit Nederland en België gaan er diverse vluchten naar Praag, maar ook met de auto is de stad goed bereikbaar, het is zo’n 900 km rijden vanaf Utrecht. Praag is één van de groenste hoofdsteden van Europa en in september en oktober kun je volop genieten van prachtige herfstkleuren, zoals in Letná park of het minder bekende Stromovka park. Bovendien kun je in deze periode op bezoek bij diverse wijngaarden in de stad, waar ze volop met de oogst bezig zijn. Al sinds de 14e eeuw wordt wijn in Praag verbouwd.

Karel IV, de Boheemse koning en keizer van het heilige Roomse rijk, nam wijnstokken mee uit Frankrijk en Italië en plantten deze in Praag en omstreken. Wijngaarden die je kunt bezoeken zijn Grebovka, St. Wenceslav en de St. Clare en Vinice wijngaarden in de wijk Trója. Mocht het een keer regenen, dan kun je schuilen in één van de vele historische gebouwen en musea. Kunstliefhebbers kunnen het interessante Mucha Museum bezoeken in de Oude Stad of het Contemporary Art Centre DOX in de wijk Holešovice.

DOX heeft diverse exposities en is gelegen in een uniek gebouw met als icoon de houten zeppelin op het dak. In het gerenoveerde Nationaal Museum is vanaf september een internationale tentoonstelling te zien genaamd Kings of the Sun. Het documenteert de grootste archeologische vondsten van Tsjechische egyptologen.

Voor meer informatie over wijn in Praag, zie de online brochure Wine in Prague.

2. Karlovy Vary

Voor deze stad heeft Karel IV ook een belangrijke rol gespeeld. Volgens de legende ontdekte Karel IV een heilzame waterbron tijdens de hertenjacht. Vervolgens liet hij hier een stad stichten. Karlovy Vary (Karlsbad) heeft door de eeuwen heen naam gemaakt als kuuroord met charme en sociale status.

Figuren als Goethe, Beethoven en Casanova werden er verwelkomd en de afgelopen jaren bezochten Antonio Banderas, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en andere sterren Karlovy Vary vanwege het filmfestival. Karlovy Vary ligt op slechts 50 km van de Duitse grens en is vanuit Praag binnen twee uur te bereiken. De stad heeft veel schitterende gebouwen, zoals de houten marktcolonnade in Zwitserse stijl, waar je drie minerale bronnen kunt vinden. In de Mill colonnade, gemaakt van zandsteen in renaissance stijl, bevinden zich vijf bronnen. Het water uit de bronnen van Karlovy Vary zijn goed voor de spijsvertering en gewrichten.

Tijdens een wandeling door de stad zul je diverse mensen zien met een special waterkannetje waarmee ze het water opdrinken. Becherovka is een andere heilzame drank. In het Becherovka museum, gevestigd in het centrum, leer je meer over deze sterke kruidendrank, die gemaakt werd voor maagaandoeningen en al snel reuzepopulair werd. Naast minerale bronnen en mooie architectuur heeft de stad een glasfabriek met museum. Moser is een bekend Tsjechisch glasmerk met aanzien. Er worden hier de meest prachtige kristallen glazen en andere decoraties gemaakt.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Karlovy Vary is omgeven door een bosrijke omgeving en in de herfst geven de kleurrijke bossen de stad nog meer charme. Je kunt vanuit het centrum een kabelbaantje nemen naar de Diana toren en hier vandaan diverse wandelroutes volgen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar het uitzichtpunt Charles IV of bezoek juist de andere zijde van het dal en wandel naar het uitzichtpunt Goethe.

3. Pilsen

De West-Boheemse stad Pilsen (Plzeň) ligt slechts op 800 km rijden van Nederland. Pilsen is een heerlijke citytrip bestemming voor in de herfst, vooral voor de gastronomische reiziger. De vierde grootste stad in Tsjechië is de bakermat van de pils. De gigantische brouwerij Pilsner Urquell is erg interessant om te bezoeken. De rondleiding informeert je over de geschiedenis van bier brouwen, het ontstaan van de pils, de ingrediënten en je komt ook in de ondergrondse gangen. Bij bijna elk restaurant in Pilsen kun je de befaamde Pilsner Urquell bestellen.

Het herfstseizoen brengt tevens heerlijke gerechten met zich mee en ook deze kun je in Pilsen proeven. Probeer lekkere wildgerechten, smakelijke maaltijden met wilde paddenstoelen en pruimengebak. Culturele attracties zijn de Grote Synagoge, een rijk gedecoreerd gebouw van 45 meter hoog. Het is de derde hoogste synagoge ter wereld. De gotische Sint-Bartholomeüskathedraal heeft ook een hoogte record. De kerktorens zijn de hoogste van Tsjechië.

 

 

Je kunt de torens bezoeken en met goed weer zelfs het Boheemse Woud zien dat 70 km verderop ligt. Moderne architectuur is tevens te bewonderen. In Pilsen bevinden zich diverse interieurs ontworpen door de architect Adolf Loos. Loos heeft een belangrijke invloed gehad op de moderne architectuur. De interieurs zijn met een gids te bezoeken. Even bijkomen van al deze bezichtigingen? Bij Purkmistr kun je badderen in een bierbad, een ultieme ervaring voor de bierliefhebber. Ontspan in een houten bad met warm water en hopextracten met daarbij een pilsje in de hand.

4. Český Krumlov

In het zuiden van Bohemen bevindt zich deze fotogenieke UNESCO stad. In de zomer kan het in Český Krumlov best druk zijn. In de herfst is het een stuk aangenamer om Český Krumlov te bezoeken. Het kasteel van Krumlov is de meeste bezochte attractie. Het is na Praag de grootste burcht van Tsjechië.

 

 

Het kastelencomplex telt meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een baroktheater en een mooi park. De stad, omringd door meanders van de rivier de Moldau, was vroeger de zetel van vele machtige Boheemse families. Tegenwoordig is er een beschermd monumentenreservaat in het centrum, een grote kunstcollectie van Egon Schiele en de fascinerende fotostudio Seidl.

In het middeleeuwse stadje kun je foto’s blijven maken van de gotische, renaissance- en barokke huizen. Twee prachtige uitzichtpunten zijn vanaf het kleine park Seminární zahrada en bij de brug Plášťový. Deze arcadebrug bestaat uit stenen pilaren met bogen en werd gebouwd in de 18e eeuw om een kloof van 40 meter te overbruggen. Even de natuur opzoeken kan vanuit Český Krumlov ook uitstekend. De stad is gelegen aan natuurgebied Blanský les, een bosgebied met tal van wandel- en fietspaden. Het hoogste punt is Kleť (1084 m) dat je kunt bereiken per kabelbaan. Český Krumlov is vanaf Praag ongeveer 2,5 uur rijden. Vanuit Nederland is het ongeveer 950 kilometer.

Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.