Dit zijn de leukste plekken voor kinderen in Tsjechië

Nu de grenzen van Tsjechië geopend zijn (vanaf 15.06.2020) voor Nederlandse toeristen is een vakantie naar Tsjechië absoluut het overwegen waard. Je kunt er met de familie van een heerlijke vakantie genieten in de natuur. Bovendien is Tsjechië goed bereikbaar met de auto en betaalbaar. De attracties en bezienswaardigheden zijn sinds mei geopend net als openbare zwembaden. Ga naar de dierentuin, de rodelbaan of een science museum. Wij laten je weten welke plekken in Tsjechië kinderen fantastisch zullen vinden, en jij ook!

1. Het Lipnomeer

Op zo’n 920 kilometer rijden vanaf Utrecht, vlakbij de grens van Oostenrijk, ligt het Lipnomeer. Het Lipnomeer is dé familiebestemming van Tsjechië. Het grootste meer van het land wordt ook wel “De zee van Tsjechië” genoemd. Watersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt er zwemmen, kanoën, varen, suppen en windsurfen. In het plaatsje Lipno, een vakantiedorp aan het Lipnomeer, vind je diverse accommodaties en een boomkroonpad waar je vanaf de top een schitterend uitzicht hebt. Zwemmen kan niet alleen in het Lipnomeer, maar ook in het binnenbad in Lipno. Ook fietsen en wandelen kun je uitstekend in deze Zuid-Boheemse streek. Er is een fietsroute rond het meer waar je een veerpont kunt nemen naar Frymburk. Voor meer uitjes in Zuid-Bohemen zie dit artikel.

 

 

2. Safaripark Dvůr Králové en Prague Zoo

De dierentuinen in Praag en Dvůr Králové zijn de mooiste en leukste van Tsjechië. Prague Zoo staat zelfs op de vijfde plek van beste dierentuin ter wereld. De dierentuin in Praag is gelegen in de wijk Trója aan de oevers van de rivier de Moldau en is gebouwd tegen een heuvel. De dieren hebben veel ruimte en er is een kabelbaan dat je brengt op de top van de heuvel. Vanaf het centrum van Praag gaat er een stoomboot naar de dierentuin.

 

 

Het Safaripark in Dvůr Králové in Noord-Bohemen is een prachtig ruim opgezette dierentuin met voornamelijk dieren uit Afrika. In de zomer rijdt er een safaribus en kun je olifanten, neushoorns en tientallen giraffen spotten. Het is tevens mogelijk om vanuit je eigen auto de dieren te bekijken. Bij het safaripark kun je overnachten in het hotel met familiekamers, op de camping of in een Afrikaanse bungalow. ’s Nachts kun je zelfs de dieren horen! Wie bij het park overnacht heeft toegang tot het park buiten de openingstijden.

Prague Zoo

3. Kanoën op de rivieren Moldau, Berounka en Sázava

Kanoën doen ze in Tsjechië graag en gezien er veel rivieren zijn, kun je op diverse plekken een kanotocht maken. De populairste tocht is bij Český Krumlov waar je op de rivier de Moldau vaart. Maar ook op andere plaatsen kun je varen op de Moldau die een stuk rustiger zijn zoals van Lenora naar de Soumarský brug dwars door het Nationale Park Boheemse Woud. Bij het Lipnomeer kun je een gemoedelijke kanotocht maken van Vyšší Brod naar het kasteel van Rožmberk. Bij het recreatiemeer Slapy ten zuiden van Praag kun je tevens kanoën. Andere rivieren waar dagtochten of meerdaagse kanotochten mogelijk zijn, zijn op de Berounka en de Sázava rivier. De Berounka rivier stroomt door het natuurgebied Křivoklátsko. Sázava is omgeven door een groene omgeving en op diverse plekken kun je stoppen voor een picknick.

4. De kinderstad Liberec

De meest kindvriendelijke stad van Tsjechië is absoluut Liberec. In deze Noord-Boheemse stad zijn tal van kinderactiviteiten. In de dierentuin van Liberec, de oudste dierentuin van Tsjechië, kun je de bijzondere witte Bengaalse tijgers spotten. In iQLandia kunnen kinderen ervaren hoe is het om astronaut te zijn en kunnen ze tientallen andere experimenten doen. Het DinoPark bevindt zich in het winkelcentrum Liberec Plaza en hier kun je levensechte dino’s bekijken, een dino-film zien, dinobotten opgraven en een spannend laserparcours doen. Zwemmen en ontspannen kan in het kleurrijke Aquapark Babylon. Kinderen kunnen hier volop waterpret beleven, want er zijn meerdere zwembaden, glijbanen en speelattracties.

5. Openluchtmusea

Het verleden komt tot leven bij diverse openluchtmusea in Tsjechië. Je leert er hoe vaten werden gemaakt, hoe maïs werd gedorst en hoe de bewoners in die tijd leefden. In de musea staan eeuwenoude gebouwen zoals herdershutten, molens en schuren. Kinderen maken kennis met traditionele ambachten en vaak kunnen ze meehelpen. Het grootste openluchtmuseum bevindt zich in Moravië in Rožnov pod Radhoštěm. Je kunt er de Moravisch-Wallachische architectuur en volkskunst bewonderen. Regelmatig worden hier evenementen georganiseerd waarbij folklore een belangrijke rol speelt. Een ander openluchtmuseum is te vinden in Ústí nad Labem dat de huisvesting en cultuur toont van voormalig Sudentenland. Het museum Hlínsko heeft een unieke tentoonstelling met carnavalskostuums en maskers uit de regio. De gemaskerde optocht in Hlinecko staat op de Unesco lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

6. Attractieparken Mirakulum, Boheminium en Boskovice

Grote pretparken zoals de Efteling zijn er niet in Tsjechië, maar er zijn wel verschillende attractieparken waar van alles te doen is voor kinderen. Mirakulum ligt op een uurtje rijden ten noordoosten van Praag en is een geweldig attractiepark waar kinderen zich enorm zullen vermaken. Er zijn acht torens die op ingenieuze wijze met elkaar zijn verbonden via loopbruggen, ladders, tunnels en ondergrondse gangen. Kinderen kunnen klimmen en klauteren in het touwpark, skelteren of op zoek gaan naar de uitgang in het labyrint. Voor de jongsten is er een grote zandbak en een kinderboerderij. Met mooi weer zullen kinderen vooral veel plezier beleven in Water World met fonteinen, baden en een gigantische schommel.
In West-Bohemen bij de kuuroordplaats Mariánské Lázně bevindt zich het Tsjechische Madurodam. In het Boheminium Park staan meer dan zeventig miniatuur monumenten, zoals kasteel Karlštejn, de St. Bartholomeus-kathedraal van de stad Pilsen en de nieuwste aanwinst is chateau Lednice.
Bij Westernpark Boskovice in Moravië lijkt het alsof je in het Wilde Westen bent belandt. Je kunt er paardrijden, boogschieten en eten in een salon. Bovendien zijn er spannende cowboyvoorstellingen en paardenshows.

7. Boomkroonpaden

Tsjechië heeft de meeste boomkroonpaden van Europa, maar liefst vier! De uitzichttorens bieden prachtige panorama’s over de omgeving en vaak zijn ze voorzien van een glijbaan. De oudste is het boomkroonpad in Lipno. Het pad leidt naar de uitkijktoren op 40 meter hoogte waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op het Lipnomeer. Het boomkroonpad in het Reuzengebergte is de hoogste van de vier. Het bevat een 45 meter hoge uitzichttoren en informatiepanelen. Het is tevens de enige die ook een pad onder de grond heeft. In Dolní Morava in Oost-Bohemen in het Jeseníky gebergte is een tevens een boomkroonpad te vinden. De uitzichttoren op de Pustevny heuvel in het Beskiden is de nieuwste aanwinst. Deze heeft een glazen skywalk.

Boomkroonpad

Boomkroonpad

8. Aquacentra en meren

Zwemmen is voor de meeste kinderen altijd een goed idee. Op warme dagen kun je in Tsjechië bij diverse meren en zwembaden afkoelen. Een populair meer is Máchovo in het noorden van het land. Hier ligt tevens Staré Splavy Aquapark. Het waterpark heeft een Caribisch thema en je vindt er diverse opblaasbare attracties, glijbanen en trampolines.
Aqualand Moravia is het nieuwste waterpark van Tsjechië met 20 attracties en 12 zwembaden. Het is gelegen in Zuid-Moravië aan het Nové Mlýny stuwmeer waar tevens diverse campings zijn gelegen. Bij de Moravische stad Brno kun je afkoelen in het stuwweer van Brno. Je kunt het uitstapje combineren met een boottochtje naar kasteel Veveří. In het noorden van Moravië bevindt zich het Aquapark Olešná. Er is een binnen en buitenzwembad met diverse glijbanen en speelvelden waar je kunt volleyballen.

9. Actief in het Erts- en Reuzengebergte

Het Erstgebergte aan de grens met Duitsland is een geweldig gebied voor een actieve vakantie. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen en kinderen kunnen zich volop vermaken bij Klíny Sports Complex. De plek is uitgerust met allerlei faciliteiten, zoals een touwpark, een klimwand, outdoor-steps, een bikepark en een nieuwe roddelbaan.
Ook het Reuzengebergte is een uitstekende bestemming voor actieve families. Er zijn klimbossen in Pec pod Sněžkou en Janské Lázně. Het Monkey Park in Špindlerův Mlýn heeft 32 obstakels van verschillende niveaus. In Janské Lázně bevindt zich het kinderpark Kabinka waar je kunt skelteren, wandklimmen, trampoline springen en outdoor-steps kunt huren. Met deze steps kun je van de berg racen. Vergeet ook de roddelbaan in Pec pod Sněžkou niet.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

10. Science Musea in Pilsen en Brno

Altijd al willen weten hoe de aarde er van binnen uit ziet, hoe het is om een spion te zijn of hoe je een tornado kan verwekken. Bij Techmania Science Centre in Pilsen en het Vida Science Amusement Park in Brno zijn er tientallen interactieve tentoonstellingen waar je leert over technologie, het menselijk lichaam en de wereld om ons heen. Los puzzels op, speel een James Bond spel, bouw een magnetisch veld en presenteer het weer. Een ideaal uitstapje voor als het weer wat minder is.

Benieuwd waar je leuk kunt overnachten met kinderen? In dit artikel vind je de leukste kindvriendelijke accommodaties. De gratis familiebrochure kan aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com. Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.