Dit gebeurt er als een Texaanse kok meer doet dan alleen barbecueën

Texanen eten alleen maar vlees? Verkeerd! Insecten als ontbijt, een middagbarbecue met Japanse twist en frieten in een openlucht-saloon staan hier ook op het dagmenu. En zodra de stevige basis is gelegd, zal de Lone Star State zich in al zijn pracht tonen als producent van wijn en bier. Een culinaire reis die begint met populaire tradities en eindigt met wonderlijke rariteiten voor het gehemelte.

Van Mex naar Tex

Net zoals iedereen zich graag laat inspireren door oma’s cooking skills, heeft Texas een paar keukentrucjes geleerd van de Mexicanen – toen de Lone Star State nog deel uitmaakte van het land waarmee het tegenwoordig nog steeds een grens deelt. Wat ooit slechts een bijnaam was voor de Texas-Mexicaanse spoorlijn, ligt nu – letterlijk – op ieders lippen. De meest bekende producten van de Tex-Mex-keuken zijn maïs en tarwetortilla’s, waarmee enchilada’s, burrito’s en fajita’s worden gemaakt, maar het allerbekendste gerecht is toch wel de chili con carne. Hoewel de plaats van oorsprong omstreden is, wordt één stad opvallend vaak geassocieerd met het spicy gerecht… San Antonio. Ooit slechts een plaats voor passanten die hun honger en dorst lesten met een snelle, goedkope maaltijd bij één van de food stalletjes. Sommige veroorzaakten nogal eens wat opschudding met hun kleurrijke lantaarns en “Chili Queens” – meestal Mexicaanse verkoopsters – en natuurlijk hadden ze het nu zo populaire Chili con Carne op het menu staan. Ieder jaar komt het gerecht weer tot leven op het jaarlijkse “Return of the Chili Queens” festival in San Antonio. Sinds 1977 is het ook de officiële “State Dish” van de staat Texas. Talrijke kookwedstrijden, de zogenaamde “Chili Cookoffs”, waarbij de beste chili wordt bekroond met een prijs, geven het gerecht extra glans.

Grillen met eetstokjes: Texas’ bizarre smaakexperimenten

Goed eten verbindt – in de meest ware zin van het woord. Sinds januari 2017 schittert de fusionkeuken in de hoofdstad Austin. De eigenaren en koks van het restaurant “Kemuri Tatsu-ya” combineren Japanse specialiteiten met traditionele barbecue en hebben in de inrichting Texaanse elementen toegevoegd aan die van een rustieke Aziatische kroeg.

 

 

Ondertussen schittert en gloeit het in de zilvermijnspookstad Terlingua in het Texaans-Mexicaanse grensgebied. Met ongeveer 100 inwoners is het “Starlight Theatre”, gevestigd in een voormalig openluchtgebouw met uitzicht op de sterrenhemel, een echte insidertip voor hongerige romantici. Het menu verleidt met typische Tex-Mex gerechten en diverse hamburgercreaties.

Het “Xochi Restaurant” in Houston voort haar bezoekers via romantische sferen zo rechtstreeks de jungle in. Hier worden typisch Mexicaanse gerechten zoals Queso del Rancho niet met tortillachips geserveerd, maar met sprinkhanen, krekels en wormen. En als dat niet eiwitrijk genoeg voor je is, kun je in Amarillo naar de “Big Texan Steak Ranch”: Als je de biefstuk, die net geen twee kilo weegt inclusief bijgerechten, in een uur eet, hoef je niets te betalen. Bon appetit en vooral grote eetlust!

 

Dit zijn de hotspots van Texas

Download nu handige tips over Texas. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Hop en mout in Texas

Als je goed eet, moet je ook goed drinken. In Texas zijn tal van brouwerijen gevestigd met tientallen tapbieren, meesterbrouwers, bierroutes en innovatieve en creatieve recepten. Maar bier zou geen bier zijn als een Duitser het niet in handen had gekregen – en in Texas zijn er zelfs extreem veel brouwmeesters van Duitse afkomst. Zo werd de “Lone Star Brewery” in San Antonio al in 1883 opgericht door de Duits-Amerikaanse ondernemer Adolphus Busch en werd het beschouwd als de eerste grote mechanische brouwerij in Texas. Na het einde van de drooglegging (het verbod op verkoop van alcohol dat van 1920 tot 1933 van kracht was) nam de Münchense meesterbrouwer Peter Kreil de scepter in handen met een speciaal ontwikkelde formule en creëerde in 1933 het Texaanse nationale bier.

 

 

Wijn en bier

Het druivensap is in Texas niet minder dan het gerstenat. De staat blinkt uit als het oudste wijngebied en de vijfde grootste wijnproducent van de Verenigde Staten met een teeltoppervlakte van meer dan 1.700 hectare, verdeeld over acht gebieden met een gecontroleerde oorsprongsbenaming. De jaarlijkse “Texas Wine Month Trail” markeert het begin van het Texaanse wijnseizoen. Tussen 1 en 31 oktober hebben wijnliefhebbers de mogelijkheid om verschillende wijnhuizen langs de bewegwijzerde wijnroute te bezoeken. Tijdens wijnproeverijen en seminars kunnen ze de nieuwste wijncreaties proeven of leren over het reilen en zeilen in de wijnhuizen en wijngaarden. Fredericksburg, de Duitse emigrantenstad, staat ook bekend om zijn wijnbouw.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.