8 natuurlijke en culturele schatten in Midden-Amerika

Voor wie alleen op zoek is naar een relaxte strandvakantie kan heel goed terecht in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek. Met de Caraïbische Zee aan de ene zijde en de Stille Oceaan aan de andere zijde wordt het lastig kiezen onder welke wuivende palmboom jij gaat liggen. Maar Centraal-Amerika biedt vakantiegangers meer dan louter paradijselijke stranden, waaronder een ruim aanbod aan cultuur- en natuurschatten.

Denk aan onder meer de Maya tempels in Belize, het prachtig gelegen dorpje Bajos del Toro in Costa Rica, het schitterende uitkijkpunt Montaña Redonda in de Dominicaanse Republiek en het nationaal park El Imposible National Park in El Salvador. Indrukwekkende natuur vind je bijvoorbeeld om het meer Laguna Lachuá in Guatemala, het Yojoa meer in Honduras, de Corn Islands in Nicaragua en het surfparadijs Santa Catalina Beach in Panama.

Belize: Maya-tempels in overvloed

Iedereen die Belize bezoekt, mag de Maya-ruïnes niet missen. Hoewel het Tikal tempelcomplex in Guatemala de allergrootste is, is het de moeite waard om andere te bezoeken die minder bekend zijn. Dit is het geval bij Caracol, het grootste Maya-centrum van het land. Het bevindt zich in het Chiquibil-bosreservaat en heeft de hoogste Maya-tempel van het land – 43 meter. Ook nog niet overlopen door massatoerisme is het indrukwekkende tempelcomplex van Xunantunich nabij het stadje San Ignacio, na Caracol het tweede grootste bouwwerk van het land. Kleinere tempelcomplexen zoals die in Altun Ha op zo’n 50 kilometer ten noorden van Belize Stad en Lamanai op 24 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town zijn eveneens een bezoek ruimschoots waard.

 

 

Costa Rica- Bajos del Toro

Het dorpje Bajos del Toro ligt in een indrukwekkend bergdal verscholen tussen uitgedoofde vulkanen, weelderige groene landschappen en oogverblindende watervallen en bospaden. Deze prachtige plek is zeker bij wandelaars en vogelliefhebbers zeer geliefd vanwege de Poás-vulkaan – een van de grootste kraters ter wereld – en het Nationaal park Volcán Poás. Vogelaars halen hun hart op in het Juan Castro National Park en het Bosque de Paz Biological Reserve. De hoogste waterval is het indrukwekkende Catarata del Toro, de grootste van het land, en de Tesoro Escondido-waterval, in eigendom van een familie, dat via een mooie wandeling van zo’n 40 minuten te bereiken is.

Dominicaanse Republiek: Montaña Redonda

Alleen de lokale bevolking kende Montaña Redonda (de ronde berg) maar de laatste jaren is door een verbeterde bereikbaarheid – de aanleg van een weg naar Miches – deze plek ook populair geworden bij toeristen. Het plateau ligt op een hoogte van 300 meter en biedt een prachtig 360 graden uitzicht op de omgeving en de zee, en de plaatsen Samaná, Redonda-lagune, Limón, Miches en Seibo. De rit omhoog in een truck is al een belevenis op zich en voor de ultieme selfie ga je even schommelen over een steile rand.

 

 

El Salvador – El Imposible National Park

Het is het grootste nationale park in El Salvador met oppervlakte van bijna 40 km² en een hoogte dat varieert van 300 tot 1.450 meter: El Imposible. De naam ‘Onmogelijke’ refereert aan de kloof waar vele boeren en ezels hun leven lieten met het vervoer van koffie naar de havens. El Imposible werd in 1989 uitgeroepen to Nationaal park en is de thuishaven van 500 soorten vlinders, 279 vogelsoorten, 100 soorten zoogdieren en bijna 400 soorten bomen, waarvan er twee onlangs pas zijn ontdekt en alleen in dit natuurgebied groeien. Het tropisch regenwoud heeft de hoogste biodiversiteit van het land.

Guatemala: Laguna Lachuá

Laguna Lachuá is ongetwijfeld een van de mooiste natuurlijke schatten van Guatemala. Het meer met schitterend turquoise kleuren ligt in het midden van het Cobán National Park, bedekt met tropisch regenwoud, 2 uur ten noordwesten van Cobán. Dit Guatemalteekse juweeltje is onlangs ontdekt door toeristen en nu ook voor Guatemalteken een populair weekend uitje. Het meer heeft een bijna ronde vorm en is 200 meter diep. Het water heeft een licht zwavelachtige geur, aangezien het een relatief hoge mate van calciet bevat. Je kunt er kamperen of een hutje huren, er is geen elektra of wifi dus je bent hier echt even weg van de bewoonde wereld.

Honduras: Lake Yojoa

Lake Yojoa is het grootste zoetwatermeer van het land en een van de populairste bestemmingen voor toeristen die deze regio bezoeken. Het meer en de twee nationale parken Santa Barbara en Azul Meambar zijn met ongeveer 500 vogelsoorten een eldorado voor vogelliefhebbers. Het meer wordt omringd door bergen tot zo’n 2700 meter hoogte. Het is een ideale plek voor eco-toeristische activiteiten, boottochten, watersporten zoals jetski’s, regatta’s, kajakken en vissen.

Panama: Santa Catalina Beach

Er zijn veel opties om Panama te ontdekken buiten de gebaande paden, waaronder plaatsen als Volcán, Bahía Pinas en Isla Coco Blanco, waar je kleine gemeenschappen, jungle-schuilplaatsen en verlaten stranden kunt vinden. Een van de minder bezochte stranden die een bezoek waard is, is Santa Catalina, een klein vissersdorpje waar je kunt genieten van de beste duik- en surfplekken van het land. Gelegen in de Stille Oceaan in de provincie Veraguas is dit de beste plek om te surfen in het land, van het strand van El Estero voor beginners tot La Punta voor de gevorderden. Een leuke dagtocht is een uitstapje naar het Coiba National Park, een nationaal park waar je onder meer kunt duiken, wandelen en dieren spotten. Hou je van zwemmen, dan kun je vanaf het strand naar het eilandje Isla Santa Catalina zwemmen. Dit paradijs is een onovertroffen chill plek en heeft een zeer relaxt sfeertje.

Nicaragua: Corn Islands

Wuivende palmbomen, witte zandstranden en azuurblauw water, de serene schoonheid van de Corn Islands van Nicaragua staan garant voor ultieme ontspanning. Gelegen op ongeveer 80 kilometer van de oostkust van Nicaragua en bestaat uit twee eilanden; Big Corn en Little Corn, je vliegt op Big Corn en kunt met ene bootje naar Little Corn. De meeste bezoekers verblijven meestal op Little Corn Island, waar geen wegen of motorvoertuigen zijn, maar paradijselijke en rustige stranden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.