Algarve hervat toerisme en verwelkomt bezoekers

De Algarve, de regio in het zuiden van Portugal, is deze zomer geopend voor toeristen en zal internationale bezoekers verwelkomen zodra reisbeperkingen zijn opgeheven. Toeristische bedrijven in de Algarve zijn goed voorbereid en dankzij de snelle invoering van het Clean & Safe keurmerk, inmiddels officieel gecertificeerd als veilig. Daarbij is het aantal besmettingen in de regio altijd zeer laag gebleven; de Algarve is hierdoor klaar om gasten van dienst te zijn en te zorgen voor een ontspannen en bovenal veilig verblijf.

Vroeg stadium

João Fernandes, president van het Algarve Tourism Bureau: “Portugal heeft snel preventieve maatregelen genomen en in een vroeg stadium uitgebreide tests uitgevoerd om de verspreiding van de pandemie te beperken. Hierdoor hebben we veel minder gevallen gehad dan andere Europese landen. Bovendien is de Algarve een van de minst getroffen regio’s in Portugal, waardoor we nu in staat zijn om een geleidelijke heropening van de economische en sociale activiteiten van het land zorgvuldig te plannen”.

 

Lees ook dit artikel: Een short break naar de Algarve

 

Tijdlijn:

  • Golfbanen, jachthavens en autoverhuurbedrijven zijn al geopend met strikte gezondheidsprotocollen;
  • Meer dan één derde van de hotels in de regio zijn al open, in juni zal naar verwachting 75% van de hotels open zijn en in juli zullen de meeste open zijn;
  • De stranden zullen in juni opengaan, met gezondheidsvoorschriften en -procedures;
  • Restaurants openen op 18 mei met 50% capaciteitsbeperkingen;
  • Waterparken openen in juni en juli.

Clean & Safe certificaat

In april heeft de Algarve, in samenwerking met Turismo de Portugal, het ‘Clean & Safe’ certificaat gelanceerd. Toeristische bedrijven die zijn gecertificeerd voldoen aan alle door de Portugese autoriteiten vastgestelde eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid. João Fernandes: “Als gevolg van een grote inspanning van de nationale autoriteiten, de overheid en de particuliere sector in de regio om de beste maatregelen op het gebied van veiligheid op te stellen, is de Algarve klaar om haar toeristische activiteit weer op gang te brengen. De hele sector in de regio is vastbesloten om op een geleidelijke, verantwoorde en veilige manier te heropenen.

 

 

Regels omtrent de toegang tot stranden worden binnenkort door het Portugese milieuagentschap bekend gemaakt. Deze regels geven duidelijkheid over het gebruik van de beschikbare ruimte en garanderen tegelijkertijd de veiligheid van bezoekers en werknemers. Fernandes zegt: “De vakantiegangers kunnen zeker genieten van een mooie zonnige dag op het strand, óf een verfrissende duik in de zee nemen. De regels zullen met name van toepassing zijn op de de gebieden en medewerkers rondom de stranden, zoals parkeerplaatsen, strandtoegang, hulpposten, restaurants, bars of uitgave van parasols en ligbedden.

Opening van waterpretparken

Andere belangrijke attracties in de regio gaan ook weer open voor publiek. Zo opent Zoomarine al in juni de deuren, net als Slide & Splash. Aquashow waterpark volgt in juli. De capaciteit van de parken zal echter worden verminderd en het is verplicht maskers in gesloten ruimtes (restaurants en winkels) te dragen. De data kunnen veranderen aan de hand van de ontwikkeling van de pandemie en nieuwe aanbevelingen van experts.

Maatregelen op de luchthaven en openbaar vervoer

Op de internationale luchthaven van Faro zijn uiteraard verschillende maatregelen getroffen in overeenstemming met de gezondheidsinstanties en nationale luchtvaartautoriteit, die de bescherming van passagiers en personeel garanderen. Deze maatregelen omvatten onder meer temperatuurmeting bij aankomst, handreinigers op alle strategische punten van de terminals, het verplicht gebruik van een masker in de terminals, bewegwijzering, en waarschuwingen voor de noodzaak van extra hygiëne en gepaste fysieke afstand. De servicebalies worden allen voorzien van afscherming (acryl en glas) en de ruimte en apparatuur wordt gereinigd met ontsmettingsmiddelen op ziekenhuisniveau en UV-apparatuur. Ook in de rest van het openbaar vervoer zijn chauffeurs afgeschermd en moet iedereen verplicht gebruik maken van mondkapjes.

João Fernandes zegt: “De prioriteit is nu om bezoekers, werknemers en bewoners in het algemeen te garanderen dat hun veiligheid onze eerste zorg is. In die zin is de Algarve zeer goed voorbereid, zoals blijkt uit de snelle toetreding van bedrijven tot het ‘Clean & Safe’-initiatief. Ondertussen zijn er in de Algarve 271 hotels, 176 toeristische amusementsbedrijven en 177 reisbureaus naar behoren gecertificeerd door dit initiatief van Turismo de Portugal, welke wereldwijd een pioniersrol heeft vervuld. We leggen ook de laatste hand aan een Algarve ‘Clean & Safe’ handboek. Dit een document is een aanvulling op het ‘Clean & Safe’ certificaat en omvat alle concrete operationele maatregelen voor de verschillende toeristische activiteiten, in overeenstemming met de regels vanuit de Portugese overheid en alle internationale richtlijnen. Deze moet aan het einde van deze week worden gepresenteerd.”

Grenzen en luchtverkeer

De heropening van de grenzen en het hervatten van het luchtverkeer zijn de belangrijkste factoren voor een volledige terugkeer van de toeristische activiteit. “Dit is een kwestie die uiteraard vele landen aangaat, niet alleen de Algarve. Alle grote toeristische bestemmingen in Europa wachten met spanning op de richtlijnen van de EU op dit gebied. De Algarve ontvangt echter positieve signalen. Verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen en touroperators tonen grote belangstelling voor het opnieuw opstarten van hun activiteiten voor de regio, waarvan een aantal van hen al informatie op hun websites heeft staan en vakantiebestemmingen aanbiedt”, aldus Fernandes.

Het totaalaantal gevallen van Covid-19 sinds januari in de Algarve is slechts 358, minder dan de meeste andere Zuid-Europese landen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.