Reizen is een vreemde taal praten

Om te reizen is het handig om tenminste een vreemde taal te spreken. Maar hoe doe je dat als je vooraf schriftelijk wilt communiceren in een vreemde taal? Gebruik je Google Translate, laat je Siri op je iPhone een vertaling voorlezen of gebruik je een vertaalbureau? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor thuis en professioneel gebruik.

De juiste vertaling zou Tourist Information moeten zijn.

De juiste vertaling zou Tourist Information moeten zijn.

Vertalen met een vertaalbureau

Je toeristische teksten laten vertalen door een vertaalbureau is het meest professionele dat je kunt doen voor zowel je toeristische bedrijf als in jouw thuissituatie. Als je bezig bent met het maken van reisplannen en je wilt graag goed communiceren met die eigenaar van die schitterende afgelegen boerencamping in de Ardeche in Frankrijk is het fijn dat iemand van verstand van de Franse taal jouw stukken vertaalt naar het Frans. Zo sla je geen flater en voorkom je vertaalfouten waardoor je reservering wellicht verkeerd gemaakt wordt.

Ook in een bedrijf is het van belang dat alle teksten professioneel vertaald worden voordat deze naar klanten gaan of in een contract opgenomen worden. Zeker in een vreemde taal die je zelf niet of niet goed beheerst. Een vertaalbureau met ervaring in het toerisme komt dan heel goed van pas. Vaak heeft een bureau veel vertalers in dienst die al meerdere jaren ervaring hebben in het vertalen van teksten voor de reissector of nog specifieker voor bijvoorbeeld touroperators, een verkeersbureaus of VVV-kantoor, binnen reisbureau, hotelketens of cruisemaatschappijen. Handig als je jouw app of website wilt laten vertalen of je brochures voor de Chinese of Duitse markt of toeristische persberichten.

Haal je teksten door Google Translate

Je zult verstelt staan van de vertaalkwaliteit van Google Translate tegenwoordig. Vergeleken met een paar jaar geleden is de kwaliteit van de teksten enorm vooruit gegaan. Zaken als zinsverbanden, uitdrukkingen en meer herkent Google in de taal waarin jouw document gemaakt is en vertaalt het nagenoeg direct naar de taal van jouw keuze. Google Translate kan op dit moment maar liefste 109 talen vertalen. En dat kun je doen met de website translate.google.nl, de Android of de iOS app die je gratis uit de respectievelijke Appstores kunt downloaden.

Wat erg handig is dat Google Translate ook op reis goed van pas kan komen. Hij kan namelijk 32 talen direct vertalen in de zogenaamde “conversatie mode” Google luistert mee met je gesprek en vertaalt en spreekt in de door jouw gekozen taal uit wat je gesprekspartner allemaal vertelt. Zo kun je dus een conversatie hebben met iemand in Tsjechië zonder dat je een woord Tsjechisch spreekt. Handig voor als we straks weer mogen reizen en je hebt een mooie accommodatie gevonden in de Bohemen.

Verder kun je met de Google Translate app een foto nemen van een tekst en direct de vertaling zien. Ook is er voorzien in een offline modus voor als je geen dataroaming of WiFi hebt op je vakantiebestemming. Je downloadt vooraf de talen die je denkt nodig te hebben en de app kan nog steeds ingevoerde teksten vertalen.

Gebruik de Travis Touch Go

We schreven al eerder over Travis. Het Nederlandse bedrijf heeft als missie dat iedereen op aarde met elkaar kan communiceren. Daarom heeft het 2 jaar geleden de Travis Blue gelanceerd. Een klein apparaat dat makkelijk in je handbagage past en dat met kunstmatige intelligentie 60 talen kan vertalen.

Gebruik Siri op je iPhone of iPad

Wist je dat Siri een ingebouwde vertaaloptie ingebouwd heeft? In de afgelopen jaren dat Apple Siri steeds slimmer aan het maken is geweest, is ook een vertaaloptie toegevoegd. Je zegt : “hey Siri translate [jouw zin in het Engels] to French” tegen je iPhone of iPad en Siri zal de zin in het Frans voor je uitspreken. Zo kan jouw gesprekspartner of de receptioniste van de camping in Frankrijk direct meeluisteren en begrijpen wat jij bedoelt. De functie werkt helaas nog niet in het Nederlands of Vlaams maar wel vanuit het Engels naar de volgende talen:

  • Arabisch (iOS 12)
  • Chinees (Mandarijn)
  • Duits
  • Engels
  • Frans
  • Italiaans
  • Japans (iOS 12)
  • Portugees (iOS 12)
  • Russisch (iOS 12)
  • Spaans

Let op dat deze functie ingevoerd is in iOS 11 en voor sommige talen pas in iOS 12. Aangezien de meeste mensen iOS 13 al wel op hun apparaat zullen hebben staan werken bovengenoemde talen bij vrijwel iedereen. Om deze functie te kunnen gebruiken moet je jouw Siri eerst instellen op de Engelse taal. Dit doe je via Instellingen -> Siri en zoeken -> Taal. Daarna kun je van alles laten vertalen. Mocht jouw gesprekspartner de zin niet direct verstaan dan kun je de vertaling nog een keer laten uitspreken door nog een keer op de afspeelknop te drukken die naast de vertaling in je beeldscherm staat.

 

 

En heb je een vakantie in Nederland of België geboekt voor deze zomer, als we weer op reis mogen? Dan kun je Siri ook gebruiken om grapjes te laten maken. Leuk om de buren op de camping te verrassen of de kinderen zoet te houden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.