Dit zijn de leukste kinderfilms over Peru

Peru is een van de meest afwisselende landen ter wereld met prachtige landschappen, een rijke geschiedenis en een enorm interessante cultuur. Niet gek dat er zo veel documentaires bestaan over dit Zuid Amerikaanse land. Ook voor kinderen zijn er een aantal leuke (teken)films beschikbaar op Netflix of Pathé Thuis die helemaal, of gedeeltelijk, in het teken staan van het Inca-land.

Pachamama (Netflix – Nederlands gesproken)

In Quechua, de eeuwenoude taal die nog steeds in Peru gesproken wordt, is Pachamama het woord voor Moeder Aarde. Deze prachtige tekenfilm staat vol met verwijzingen naar de overtuigingen en lessen van het Inca-volk, zoals de verering van hun voorouders, het in harmonie leven met de natuur én het brengen van offers aan Pachamama en de zonnegod Inti. De maker van de film heeft er 14 jaar over gedaan om deze film te maken. Hij kwam in contact met kleine volksstammen die nog leefden volgens de gebruiken van de oude Inca’s. Hij heeft de tekenfilm gemaakt met als doel de moderne mens te inspireren over de leefgewoontes van de Inca’s en hun speciale band met moeder aarde.

 

 

De film gaat over de 10-jarige jongen Tepulpaï die in het hartje van het Andes gebergte woont. Voor zo’n kleine jongen heeft hij al grote dromen, hij wil sjamaan worden. Wanneer het gouden Pachamama beeldje wordt gestolen door de Inca’s, is Tepulpaï vastbesloten om de heilige schat terug te brengen. Daarmee haalt hij zich de woede van de Grote Inca op de hals. Samen met zijn vriendinnetje Naïra en haar lama gaat hij op pad.

 

 

Dora and the Lost City of Gold (Pathé Thuis – Nederlands ondertiteld)

Dora heeft een groot deel van haar jeugd in de jungle van Peru doorgebracht, maar niets kon haar voorbereiden op de grootste uitdaging ooit: de middelbare school. Als haar ouders worden vermist tijdens hun zoektocht naar de legendarische gouden Incastad, moet de avontuurlijke Dora hen opsporen. De film volgt Dora, haar neef Diego en hun klasgenoten op een avontuur door het Amazonegebied in Peru terwijl zij op zoek gaan naar haar ouders en een verloren Inca-beschaving. Samen proberen ze Dora’s ouders te redden en het mysterie van de verloren gouden stad op te lossen.

De film is een eerbetoon aan de inheemse cultuur. In de film spreekt Dora ook Quechua, de inheemse taal die gesproken wordt door mensen in de Peruaanse Andes en andere delen van Zuid-Amerika. In de film word veel aandacht besteed aan culturele aspecten van Peru. Zo verwijst de film naar de oude Inca-vorm van communiceren die bekend staat als Khipu. Khipu’s waren bij de Inca’s een soort koorden die gebruikt werden om allerlei informatie weer te geven, door middel van knopen. Kortom, in de film Dora and the Lost City of Gold valt er genoeg te leren van het eeuwenoude Inca-volk, maar het is tegelijkertijd een erg vermakelijke film met een spannend verhaal. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4Iblio7_DB0

Ed & de Schat van de Mummie (Pathe Thuis – Nederlands gesproken)

Door een misverstand wordt Ted, een dromerige bouwvakker met een levendige fantasie, aangezien voor een beroemde archeoloog en op expeditie gestuurd naar Peru. Met hulp van zijn trouwe hond Jeff, een dappere professor en een nukkige papegaai probeert Ted de mythische, Verloren Stad van de Inca’s te redden van een groep gemene schatzoekers. De stad Cuszo en de beroemde Inca-stad Machu Picchu worden in deze tekenfilm prachtig in beeld gebracht.

Paddington (Netflix – Nederlands gesproken)

Deze film is wellicht een beetje een vreemde in deze lijst, maar wist jij dat beertje Paddington oorspronkelijk uit de jungle van Peru komt? Peru is een van de meest veelzijdigste landen ter wereld op gebied van flora en fauna, met honderden dier- en plantensoorten die op geen andere plek ter wereld voorkomen, waaronder dus ook pratende beren. In het begin van de film waan je je even in het Amazonewoud, het grootste regenwoud ter wereld, dat Peru voor meer meer dan 60% bedekt.

Paddington groeide in Peru op bij zijn tante Lucy, die hem ook Engels leerde, omdat ze er zeker van was dat hij ooit naar Engeland zou gaan. Zijn oom Pastuzo, die een café hoog in de bergen van Peru had, overleed tijdens een aardbeving en het enige dat hij achterliet was zijn favoriete rode hoed en zijn koffertje met geheime ruimte. Met deze spullen vertrekt beertje Paddington naar Londen.

Eerst Dromen dan Reizen campagne

PROMPERÚ heeft de digitale campagne “Eerst Dromen dan Reizen” gelanceerd zodat fans van Peru die hongerig zijn naar reizen kunnen dromen van hun favoriete land en zich kunnen voorbereiden op hun volgende reis. Centraal in de campagne staat een emotionele video die ons eraan herinnert dat levensvreudge de grootste rijkdom is. Bekijk de video hieronder:

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.