Al 300 Nederlanders hebben hun eigen kunstwerk opgestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid

Op het virtuele Gouden Pronkstuk op de Dam zijn naast de 400 museale pronkstukken, ook al 300 kunststukken te zien die door mensen thuis zijn ingestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid. De Nationale Museumweek is dus veelbelovend begonnen! Vanochtend trapten we de week live af met de aftelvideo in de uitzending van WNL bij Goedemorgen Nederland. Dit jaar staan we stil bij 75 jaar culturele vrijheid en is de Museumweek volledig digitaal in verband met het coronavirus.

Onderdeel van deze digitale editie is het online Gouden Pronkstuk waar de culturele sector én alle Nederlands een eerbetoon aan de culturele vrijheid brengen, virtueel rond het Nationaal Monument op de Dam. Daarnaast zijn er ruim 200 online extra’s die mensen digitaal kunnen bezoeken en is er elke dag een #OnsEchteGoudTV live uitzending. Alles is te beleven, ontdekken en te zien via museumweek.nl

Wat was er te zien in de uitzending?

“In een half uur een heel museum online bezoeken?” Dat kan digitaal in het Noordbrabants Museum, aldus een zichtbaar trotse museumdirecteur Charles de Mooij. Het Noordbrabants Museum heeft een online tour laten maken met Lucas De Man. Daarnaast vertelde De Mooij over zijn favoriete kunstwerk; ‘Gezicht op Leende’, door Jan Sluijters. “Men vond z’n kleurgebruik te wild, maar samen met Mondriaan was hij een van de voorlopers. Hij heeft een enorme aanzet gegeven voor een nieuwe kunststroming. Zijn kunstwerken zijn bij ons museum nu online terug te zien.”

 

 

Ook was de directeur van Rijksmuseum Muiderslot, Annemarie den Dekker, te gast. Het Muiderslot is dit jaar zélf het pronkstuk: “Ik ben totaal onbescheiden, het pronkstuk is het hele kasteel! Binnen en buiten is het waanzinnig mooi en door de eerste aanblik raken mensen betoverd. Het is het stoerste kasteel van Nederland.” Ze legde uit waar de actie #SlotopSlot voor staat. “We hebben een programma bedacht voor iedereen, #slotopslot, met een verdiepende opdracht die mensen thuis kunnen doen. Deze week is het thema feest, vanwege Koningsdag. In de ridderzaal werden heel veel feesten georganiseerd en nu is de vraag hoe jij, met wie en in welke hoedanigheid je het feest zou organiseren?”

 

 

Ook schoven Yuki Kho en Ko van ’t Hek aan tafel. Zij leerden ons hoe als beginners naar kunst te kijken. Yuki: “Veel mensen hebben het gevoel dat kunst heel moeilijk is, wij willen laten zien dat je juist heel erg veel plezier kunt beleven aan kunst. Het gaat echt om de beleving. Kunst is een universele taal die iedereen spreekt.” En Ko vulde vervolgens aan: “Kunst hoef je niet te begrijpen, je moet het je gewoon laten raken. En als straks de musea weer open mogen, ga dan lekker kort naar een museum. Stop voordat je moe bent, zodat je écht geniet”.

Vervolgens schoof Babs Gons – spoken word-artist – aan. Zij is naar het Nederlands Tegelmuseum geweest en deed daar inspiratie op voor een tekst die ze exclusief deelde in de #OnsEchteGoudTV uitzending. De titel luidt: Tegelliefde. Een citaat: “Laten we de wereld vooral in deze tijd betegelen met wijsheid, dat maakt ons sterker in onze strijd”.

In de uitzending werden bovendien tips gedeeld over wat er deze week zoal te beleven is. Zo vertelt Matthea van het Kröller-Müller Museum aan bankhangers hoe ze moeten tekenen. Organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een ware live tour op Instagram. En kunnen mensen via de website van Museum Schokland digitaal mee op pad met gids en troubadour Johannes ten Have. Een volle eerste uitzending en Sahil concludeert: “De deuren van musea zijn gesloten, maar de poorten naar de kunst, cultuur en creativiteit staan wagenwijd open – allemaal avonturen vanaf je bank te beleven!” Kijk morgen om 16.00 naar #OnsEchteGoudTV op www.museumweek.nl

Wat kun je tijdens #OnsEchteGoudTV verwachten?

Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Bas Braakman, Fleur de Jong en Rens Guitjens geven tekst en persoonlijke uitleg.
Luchtvaartmuseum Aviodrome, Museum Henriette Polak en het Limburgs Museum presenteren hun ingezonden pronkstuk. We belichten de online extra’s van het Kasteel Heeswijk, het CODA Museum en het Stedelijk Museum Vianen. En we besteden onder andere aandacht aan de verhalen uit Utrechtse volksbuurten met het Nederlands Volksbuurtmuseum en praten met directeur Ron Dirven van het Vincent Van GoghHuis over hoe je bij hen virtueel door het hele museum kunt lopen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.