Maandag start de 6e Nationale Museumweek (20-26 april) in digitale vorm

Over een week start de 6e Nationale Museumweek. Dit jaar in digitale vorm. Hoewel de ruim 400 aangesloten musea zijn gesloten voor het publiek, geven veel musea wel online toegang tot hun pronkstukken en collecties. Zo bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost in deze lastige tijden. Gedurende de Nationale Museumweek 2020 (20 tot en met 26 april 2020) zal maximaal aandacht worden gevraagd voor al die vormen van virtuele kunstbeleving.

Sahil Amar Aïssa gaat het dagelijkse video-journaal #OnsEchteGoudTV presenteren. Het programma wordt maandag tot en met zondag om 16.00 live uitgezonden via museumweek.nl en is daarna on demand beschikbaar.

Ondanks beperkingen

Dit jaar vieren we – ondanks alle beperkingen van dit moment – 75 jaar culturele vrijheid. Ruim 400 musea brengen een ode aan die vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam (zie artist-impressies), voor iedereen te zien op www.museumweek.nl. Musea tonen daar hun mooiste pronkstukken; Ons Échte Goud. En ook mensen thuis kunnen daar zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen pronkstuk. Zo houdt iedereen toegang tot het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.

 

 

Gedurende het dagelijkse live-video-journaal #OnsEchteGoudTV begint Aïssa elke dag bij dat unieke virtuele eerbetoon op de Dam. Welke museale pronkstukken spreken er tot de verbeelding, welke persoonlijke verhalen en kunstwerken, die door mensen thuis zijn ingezonden, vallen op? Daarna zal in Blok 2 ruim aandacht zijn voor het online aanbodvan musea door het hele land. In Blok 3 van het programma komen mensen aan het woord die in deze dagen een heel bijzondere bijdrage leveren bijvoorbeeld door online activiteiten over uiteenlopende collecties.

 

 

Gouden Pronkstuk op de Dam

Ruim 400 pronkstukken van de musea zijn op het buitenpaneel van het Gouden Pronkstuk te zien. Aan de binnenkant van het digitale Pronkstuk komen eigen kunstwerken van mensen zelf: tijdens de Museumweek roepen we mensen thuis op om hun eigen kunstwerk of datgene wat hen in deze tijden inspireert, met ons te delen en zo mee te bouwen aan het online Gouden Pronkstuk. Een uniek, interactief en door alle Nederlanders samen gebouwd eerbetoon in de vorm van een digitaal Gouden Pronkstuk is dan het resultaat.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.