De TEFAF-aankoop va het Bonnefanten is 100% zeker een Jan Van Steffeswert

Tijdens een nadere inspectie van een vorige maand door het Bonnefanten op de TEFAF aangekochte laatmiddeleeuwse sculptuur, is een signatuur ontdekt waaruit blijkt dat het beeldje met zekerheid vervaardigd is door de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert (1460-1530). De ontdekking van de typische van Steffeswert-signatuur “IAN” werd gedaan door Arnold Truyen, senior restaurator bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg en specialist op het gebied van historische houtsculptuur, die het beeldje op verzoek van het Bonnefanten nader onderzocht.

Bonnefanten-directeur Stijn Huijts over de ontdekking: “De aanwezigheid van de signatuur maakt deze aankoop tot een voltreffer die zijn weerga niet kent. Het signeren van kunstwerken was in de tijd van Van Steffeswert nog heel ongebruikelijk. Dankzij de expertise van oud-conservator Peter te Poel en restaurator Arnold Truyen bezit het Bonnefanten nu vier gesigneerde werken van Van Steffeswert en met dertien unieke werken de grootste collectie van Jan van Steffeswert ter wereld”.

 

 

Voor aanvang TEFAF

Daags voor aanvang van de TEFAF werd Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefanten, getipt dat er bij Blumka Gallery uit New York een mogelijk interessante sculptuur aangeboden werd. Het ging om een uit buxus-hout gesneden beeldje van een rijk aangeklede dame. In de beschrijving van de galerie stond het beeldje te boek als vervaardigd door een onbekende beeldhouwer in Duitsland aan het begin van de zeventiende-eeuw. Huijts schakelde oud Bonnefanten-conservator Peter te Poel in, de autoriteit op het gebied van middeleeuws houtsnijwerk, die het beeldje na zorgvuldige bestudering toeschreef aan niemand minder dan de fameuze Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert (1460-1530).

Te Poel baseerde zich daarbij op typische stilistische kenmerken, die onder andere te zien zijn bij de Knielende Maria Magdalena (ca. 1525) in de Bonnefantencollectie en de heilige Magdalena (ca. 1520-25) in de Sint-Matthiaskerk in Maastricht, beide vervaardigd en gesigneerd door Van Steffeswert.

 

 

Naar aanleiding van deze toeschrijving wist Huijts de Vereniging Rembrandt te bewegen om via een versnelde ‘gangpadprocedure’ financieel bij te dragen aan deze bijzondere aankoop.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.