Oude gebruiken in nieuwe tijden in Duitsland met Pasen

We willen je laten kennismaken met enkele paastradities die iedereen hopelijk volgend jaar in goede gezondheid weer in Duitsland kan beleven. Ook hebben we een paar tips om een paasweekend in Duitsland dichterbij te brengen.

Sorbische paastradities

Sinds de prechristelijke tijd staat het ei symbool voor nieuw leven en wedergeboorte. De christelijke kerk verbindt dit met de verrijzenis van Jezus na de kruisiging. In de laatste week voor Pasen mochten gelovigen geen eieren eten. Alle eieren werden bewaard en beschilderd om deze met Pasen te nuttigen. In de regio Oberlausitz (Saksen) is tijdens Pasen de Slavische cultuur van de Sorben duidelijk zichtbaar. Zo versieren de Sorben hun paaseieren met folkloristische motieven en dragen ze tijdens de paasdagen hun traditionele klederdracht.

 

 

Versierde paasfonteinen

Van Goede Vrijdag tot en met twee weken na Pasen kun je op meer dan 200 plaatsen in de Fränkische Schweiz (Beieren) tijdens een wandeling of fietstocht de paasfonteinen bewonderen. De fonteinen zijn versierd met bloemen, slingers en gekleurde eieren. Deze traditie is ontstaan om het vroeger in deze regio schaarse water te vereren. Een ‘gemiddelde’ paasfontein is versierd met tachtig meter aan slingers en zo’n 2000 beschilderde eieren. De paasfontein in Bieberbach bij Egloffstein staat zelfs in het Guinness Book of Records als “grootste paasfontein ter wereld” met ongeveer 11.000 eieren.

‘Eiertrudeln’ op 1e paasdag

Op 1e paasdag wordt in onder andere in de regio’s Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommern traditiegetrouw het kinderspelletje ‘Eiertrudeln’ (eierrollen) gespeeld. Na een zoektocht naar de verstopte eieren laten de kinderen hun geverfde paaseieren van een heuvel of een dijk naar beneden rollen. Het ei dat ongeschonden het verst komt, heeft de wedstrijd gewonnen. De winnaar krijgt alle onbeschadigde eieren. Alle eieren met een gebroken schaal worden ter plekke door de deelnemers opgegeten.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

‘Eierticken’ tijdens het paasontbijt

Tijdens het paasontbijt of de paasbrunch spelen veel Duitse families ‘Eierticken’. En iedereen kan dit eenvoudige spelletje binnenshuis spelen. Twee mensen staan tegenover elkaar met een (hardgekookt!) ei in hun hand. Ze slaan de eieren met de punten tegen elkaar aan. Als de schaal van jouw ei intact blijft, ben je de winnaar en krijg je het ei van je tegenstander. (Voor spelers die slecht tegen hun verlies kunnen is er een trucje: als je het ei stevig in je vuist houdt en je hand nauwelijks beweegt, breekt het niet zo makkelijk.) Een aanrader voor in de toekomst is het Ostereimuseum in Sonnenbühl-Erpfingen in de regio Schwäbische Alb. Hier zijn paaseieren in alle soorten en maten te bewonderen.

Asperges & Duitse wijn

Pasen betekent ook het begin van de lente en het aspergeseizoen. Dus staan er in Duitsland vaak asperges op het paasmenu. Zoals bekend worden er in Duitsland de heerlijkste wijnen geproduceerd. Het Duitse Wijninstituut zocht een paar aspergewijnen uit, die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn:

  • Silvaner, Divino Nordheim (Franken) € 6,99 Albert Heijn, door het zachte, wat aardse karakter is dit een ideale wijn bij klassieke aspergebereidingen.
  • Pinot Blanc, Max Mann (Nahe). €6,99 Gall&Gall, heeft een wat rijkere stijl en smaakt heerlijk bij asperges met gepocheerd ei en hollandaisesaus.
  • Pinot Blanc, J. Meyer (Rheinhessen). €3,99 Boni, Boon, Coop, Deen, Dirk v/d Broek, EmTe, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poeisz, Spar, Vomar, dit is een prima wijn bij asperges en (gerookte) zalm.
  • Riesling Hochgewächs, Andreas Oster (Rheinhessen). €3,99 Aldi, lekker bij oosterse gewokte asperges.

 

 

De Matthäus-Passion bij je thuis

De uitvoering van de Matthäus-Passion is – niet alleen in Duitsland – een paastraditie. In 1728 schreef de Duitse componist Johann Sebastian Bach de Matthäus-Passion: een oratorium over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. Dit religieuze werk wordt traditiegetrouw uitgevoerd in de laatste weken vóór Pasen. En hoewel muziekliefhebbers dit jaar de Matthäus-Passion niet fysiek kunnen bijwonen, kunnen ze thuis toch genieten van de live-uitvoering van bijvoorbeeld het Tölzer Knabenchor & de Hofkapelle München onder leiding van dirigent Christian Fliegner.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.