Dit zijn de beste podcasts en boeken uit Ierland

Met 4 Nobelprijswinnaars voor literatuur, vele literaire grootheden en een volk met een aangeboren liefde voor woorden is het eiland Ierland de ultieme bestemming voor liefhebbers van een goed gevonden zin. Ook is Ierland de inspiratiebron voor fantasyboeken en -films van de Chronicles of Narnia tot Game of Thrones. En een van ‘s werelds beste fantasyromans, The Lord of The Rings.

Dublin

Er zijn verschillende manieren om het gerenommeerde letterkundige erfgoed van het eiland te ontdekken. Een van de beste plaatsen om te beginnen is Dublin, een Unesco-literatuurstad, waar beroemde Ierse schrijvers en dichters worden gehuldigd in straatkunst, tours, musea en allerlei literaire activiteiten. Maar omdat reizen op dit moment wordt afgeraden heeft Ierland Toerisme een lijstje samengesteld om het mentaal reizen met de ogen en de hersenen thuis een extra dimensie te geven. Deze boeken en podcasts van Ierse bodem mag je niet missen:

 

 

Boek: Stella Maris, Joseph O Connor

Joseph O’Connor, Ierse schrijver en broer van Sinead O’Connor, beschrijft in het boek Stella Maris de overtocht vanuit een door onrecht en hongersnood geteisterd Ierland naar New York in de koude winter van 1847. Aan boord bevinden zich honderden vluchtelingen. Onder hen een dienstbode met een verterend geheim, de bankroete Lord Merridith met zijn vrouw en kinderen, een ambitieuze auteur en een schrijver van revolutionaire balladen. Maar op de dekken waart ook een vermomde moordenaar rond die hunkert naar wraak.

Boek: Normale Mensen, Sally Rooney (of het Engels origineel: Normal People)

In “Normale mensen’ vertelt de jonge Ierse auteur Sally Rooney de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd.
Een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven. “De stem van de nieuwe generatie.’ The Guardian

 

 

Boek: De Samenkomst, Anne Enright

De in Dublin geboren Anne Teresa Enright ontving voor dit boek de Booker Prize 2007. De samenkomst is een prachtig geschreven epos waarin de Ierse schrijfster het portret schetst van drie opeenvolgende generaties van een Ierse familie. Het verhaal van de ingrijpende gevolgen van het onstuimige liefdesleven van Ada Merriman aan het begin van de twintigste eeuw – een passionele geschiedenis die pas met de zelfverkozen dood van haar kleinzoon Liam tot een verrassende ontknoping komt.

Boek: De P.S. I Love You Club, Cecilia Ahern (en het eerste deel: PS I Love You)

Schrijfster Cecelia Ahern, dochter van de Ierse ministerpresident, debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman PS: Ik hou van je. Uitgegeven in 55 landen en verfilmd met Hilary Swank en Gerard Butler in de hoofdrol. De P.S. I Love You Club is het vervolg op de wereldwijde bestseller. Een verhaal dat de harten van lezers wereldwijd veroverde en waarin hoofdrolspeelster Holly Kennedy de leden van de club helpt met het schrijven van hun eigen afscheidsbrieven, geïnspireerd door de brieven van Holly’s overleden man.

Lees je liever Engelstalige literatuur, ga dan voor één van de volgende titels:

  • Inishowen van  Joseph O Connor 
  • Brooklyn van Colm Tóibín
  • The Sea van John Banville
  • Room van Emma Donoghue

Drie Ierse top podcasts

The Blindboy Podcast

Deze podcast wordt tweewekelijks gemaakt door de voorman van de Rubberbandits, de Blindboy. Sinds oktober 2017 staat hij met korte fictie, interviews en komedie rond de top van de iTunes chart. De Ier is briljant. De podcast is flamboyant eclectisch, wat waarschijnlijk de helft van het geheim van zijn brede aantrekkingskracht is. Van journalistieke kracht op het onderwerp woningmarkt tot zijn inspirerende en openhartig praten over geestelijke gezondheid. https://play.acast.com/s/blindboy

The Alison Spittle Show

Stand up comedian draaide talkshow host, Alison Spittle gaat zitten voor een kin wag met de fijnste monden van Ierland voor een live publiek. Het is een talkshow die een goed gesprek houdt.

The 2 Johnnies Podcast

De 2 Johnnies Podcast is de snelst groeiende podcast van Ierland en staat sinds de lancering begin 2018 consequent aan de top van de Ierse Podcast charts. Een eclectische mix van comedy, actualiteiten en sport, brengt het Ierse duo The 2 Johnnies in deze podcast samen naast een breed scala van de Ierse thema-onderwerpen.
https://play.acast.com/s/the-2-johnnies-podcast

Extra tip

Broadcast van het Museum of Literature Ireland (MoLI) – RadioMoLI is het digitale radio station voor de Ierse literatuur met het ambitieuze programma Molí. Met een 24/7 digitale uitzendig over schrijven, discussies, interviews, hoorspelen, documentaires en meer spreekt RadioMoLI het enorme publiek voor Ierse literatuur is enorm met een digitale stem toe. https://moli.ie/radio/

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.