Dit zijn vakantiebestemmingen die fungeerden als filmlocatie

Nu op reis gaan voorlopig geen optie meer is en we aan huis geketend zijn, zoeken we naar meer mogelijkheden om ons thuis te vermaken. Je bucketlist afvinken is voorlopig verleden tijd maar uiteraard kan men thuis ook het vakantiegevoel deels beleven door het lezen van een goed boek, een film kijken of een regionaal gerecht te bereiden. Ook je smaakpapillen en ruikorgaan kunnen je in luttele seconden duurzaam verplaatsen naar een vakantiebestemming of exotisch oord.

Het Spaanse eiland Formentera

Wie de drukte van Ibiza wil ontsnappen, zal zich op het eiland Formentera thuisvoelen. Het kleine eiland met de azuurblauwe zee en witte stranden is een oase van rust in vergelijking met het drukke Ibiza. Wil je even wegzwijmelen in dit idyllische bestemming, kijk dan naar de Spaanse film ‘Lucía y el sexo’ uit 2001 van regisseur Julio Médem of naar ‘Formentera Lady’ van Pau Durà uit 2018. Een zeer karakteristiek gerecht van het eiland is de boerensalade ‘Ensalada Payesa’. Voor het recept klik hier voor de gastronomie folder.

Düsseldorf

Met een enorme aanbod aan musea, galerieën, winkels, architectuur, fietspaden, parken en een levendige uitgaanswijken is Düsseldorf zeker een aantrekkelijke dichtbij stedentrip. De spannende Netflix thriller serie ‘Paranoid’ uit 2016 speelt grotendeels in Düsseldorf en de stad figureert ook in de film ‘Cloud Atlas’ van regisseur Tom Tykwer uit 2012 met Halle Berry en Tom Hanks. Veel detectives van de Düsseldorfse schrijver Horst Eckert spelen in zijn stad. Een typisch lokaal gerecht proeven, zet dan je tanden in een ‘Rheinischer Sauerbraten’, een stoofpotgerecht van rundvlees.

Slovenië

De actiefilm ‘Death Train’ – ook bekend onder de naam Detonator – uit 1993 heeft Pierce Brosnan in de hoofdrol en is geregisseerd door David Jackson is gefilm in Slovenië en Kroatië. De ‘Kronieken van Narnia : Prins Caspian’ is een film uit 2008 onder regie van Andrew Adamson. Deze Disney film is deels geschoten in de Soca vallei waar de Soca rivier met prachtig helder water door stroomt. Zoetekauwen likken hun vingers af bij ‘potica’ – het populairste gebakje in Slovenië met onder meer walnoten.

 

 

Finland

Een mooie natuurfilm is ‘Aïlo het dappere rendier’ van regiseur Guillaume Maidatchevsky waar een baby rendier door het landschap van Lapland gevolgd wordt. De winter- en landschap scenes van David Lean’s klassieker ‘Doctor Zhivago’ zijn geschoten in Joensuu in Finland en Helsinki werd onder meer als filmset gebruikt in Warren Beatty’s Reds en Michael Apteds thriller ‘Gorky Park’ uit 1983.

Midden Amerika

Ook veel grote filmproducties en internationale series zijn opgenomen in Centaal-Amerikaanse landen. De Spaanse Netflix serie La Casa de Papel is deels opgenomen in Panama en wel op de mooie San Blas eilanden archipel, ook bekend onder de naam Guna Yala.

Een klassieker van Steven Spielberg – de dinorsaurus film Jurassic Park (1993) – speelt gedeeltijk op een ficitef eiland dat in het boek van Michael Crichton Isla Nubar genoemd wordt. In werkelijkheid vonden deze opnamen plaats op het onbewoonde eiland Isla del Coco ten west van Costa Rica.

De Amerikaanse sciencefiction film ‘After Earth’ van James Lassiter met in de hoofdrol Will Smith is deels opgenomen in het dorpje La Fortuna en de Arenal vulkaan, gelegen in de jungle van Costa Rica.

 

Lees ook dit artikel: Reisinspiratie opdoen met Netflix

 

Wie heeft het niet gezien? De trilogie van ‘The Godfather’ van Francis Coppola, deel twee is gedeeltelijk in de Dominicaanse Repbliek opgenomen. In het boek speelt dat gedeelte zich af op Cuba maar dat was uiteraard niet toegangelijk voor een Amerikaans productieteam dus werd uitgeweken naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, in 1990 in de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen. Het eiland was ook de filmlocatie voor ‘Fast & Furious 4’.

Guatemala schittert in films als ‘The New Adventures of Tarzan’ (1935 – Edward Kull) en de provincie Izabal fungeert als filmset voor ‘Terminator: Dark Fate’ (2019 – Tim Miller).

De tropische eilandengroep Roatán voor de kust van Honduras zijn net een ansichtkaart en dat is wellicht de reden geweest voor de regisseur Juan Carlos Franconi van ‘Un lugar en el Caribe’ om dit stukje paradijs op aarde te benutten om scenes op te nemen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.