Top 5 meest bezochte bezienswaardigheden in València

Musea, monumenten en historische bezienswaardigheden zetten de toon als het om sightseeing in Valencia gaat. Een top 5 meest bezochte sights in de leukste Spaanse stad aan zee die vaak een link hebben met de Fallas-feesten die binnenkort losbarsten.

1. Bruisende Stad van Kunst en Wetenschap

Met stip op 1 staat de Stad van Kunst en Wetenschap, officieel La Ciudad de las Artes y Ciencias. In 2019 bezochten ruim 890.000 mensen de futuristische stad in de buurt van de Jardines de Turia. Van experimenteren met techniek in Museu de les Ciències Príncipe Felipe, de mooiste opera’s zien in Palau de les Arts Reina Sofia tot dansen in de L’Umbracle palmentuin. Op loopafstand liggen ook het grootste aquarium van Europa het L’Oceanogràfic en de IMAX-bioscoop L’Hemisfèric. Nieuw zijn de grote València-letters voor toeristische plaatjes met de hashtag #VisitValencia.

Tip! De Fallas, het grootste straatfeest van Valencia, zijn dit jaar van 15 tot en met 19 maart 2020. In het Wetenschapsmuseum kom je alvast in de feeststemming met de Expositie van de Ninots, de poppen van de Fallas-monumenten. Het publiek mag hun favoriet ninot kiezen die in 2020 gered zal worden van de vuurzee – op de laatste Fallas-dag gaan alle monumentale bouwwerken in vlammen op.

 

 

2. Zijderoute in València: La Lonja de la Seda

De Zijderoute is bekend, maar wat niet veel mensen weten is dat Valencia een grote rol heeft gespeeld in het verhandelen van zijde en deel uitmaakte van deze route. Met de zijdebeurs La Lonja de la Seda als bewijs. Volgens de UNESCO-commissie, die het op de werelderfgoedlijst plaatste, is het een meesterwerk van laatgotische architectuur die de macht en rijkdom van Valencia uit de 15e en 16e eeuw laat zien. Zijdefans combineren de Lonja met het zijdemuseum Museo de la Seda, calle Hospital 7 in hartje centrum.

Tip! La Lonja ligt tegenover Mercado Central, de grootste overdekte versmarkt van Europa. Leuk om rond te kijken en fruit, Spaanse kazen en een versgeperste sinaasappelsap te kopen. Maar, je kunt er ook eten. Central Bar van top-chef Ricard Camarena serveert overheerlijke tapas en een bocadillo om je vingers bij af te likken. Meer Camarena en Valenciaanse gastronomie? Zorg dat je van 24 februari tot en met 8 maart in de stad bent voor het Valencia Culinary Festival 2020.

 

 

3. Kathedraal van València met view

Eenmaal in het historische centrum op Plaza de la Reina ontkom je niet aan de kathedraal, la Catedral de Valencia. Met een entreekaartje kun je je vergapen aan kunstschatten zoals fresco’s en de Heilige Graal die bij het Laatste Avondmaal gebruikt zou zijn. Voor een geweldig uitzicht op Valencia, beklim je de 207 traptreden van de bijbehorende klokkentoren, El Miguelete of El Micalet. Een entreekaartje kost €2.

Tip! In València is het populair om de Virgen del Buen Parto, Onze Lieve Vrouw van de goede bevalling, te bezoeken als je zwanger bent. Voor iedere maand van de zwangerschap maak je een rondje om het altaar, 9 in totaal dus, en sta je even stil bij de Virgen.

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Download nu onze gratis handige reisgids over Spanje. Tip: gebruik de reisgids offline tijdens je Spanje vakantie op je iPhone of iPad.

4. Kunst kijken in ex-klooster Centro del Carmen

Ooit wandelden in het Centro del Carmen nonnen, nu is dit 13e-eeuwse klooster een museum en toeristische highlight. Het gebouw is een bezoek waard en ook de exposities mogen er zijn. Zo start 20 februari 2020 de tentoonstelling ‘Que pasa con los insectos después de la guerra’ (Wat gebeurt er met de insecten na de oorlog?) van de ‘Spaanse Banksy’ ESCIF. Dit graffiti-duo tekent dit jaar voor de megagrote Falla op het stadshuisplein van Valencia en fleurde al menig muur in het hippe El Carmen met street art op.

Tip! Als je toch bij Centro del Carmen bent, wandel dan ook langs la Casa de los Gatos oftewel het Huis van de Katten. Een mini-huis inclusief tuin speciaal gebouwd voor katten, naar men zegt door een Valenciaanse vrouw die voor zwerfkatten zorgde. Te vinden op calle del Museo 9.

5. Historische Torres de Serranos

De Torres de Serranos is een van de twee overgebleven stadspoorten in València. Te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Binnenin kom je ook het stadswapen met de vleermuis tegen die het symbool is van de stad en València CF.
Volgens de legende maakte een vleermuis Rey Jaime I wakker om hem te waarschuwen dat de stad werd aangevallen toen de koning de stad wilde heroveren op de Moren. De koning gaf de vleermuis – el ‘Rat Penat’ – als dank een plek in het stadswapen van de stad València.

Tip! De Torres de Serranos is vaste prik als je een (georganiseerde) fietstocht maakt door València. Maar het is ook bekend als decor van La Crida, de vuurwerkshow die de Fallas-feesten inluidt. Dit jaar op 1 maart 2020.

València wil klimaatneutrale bestemming worden

De hiergenoemde bezienswaardigheden zijn veel bezocht door reizigers die in 2019 tezamen 5 miljoen overnachtingen boekten in València. Goed voor de toeristische industrie, maar het vraagt wel om een pas op de plaats. Daarom wil de stad vanaf nu een voorbeeld stellen en een CO2-neutrale bestemming worden, volgens de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De gemeente is daarom recent een samenwerking aangegaan met het gerenommeerde Valenciaanse watermanagementbedrijf Global Omnium om een duurzame, toeristische strategie te ontwikkelen vanaf nu tot 2030. Onderdeel zijn 17 duurzame doelen die binnenkort verder worden uitgewerkt, gericht op bedrijven, inwoners en toeristen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.