Kunstmuseum Den Haag verwerft zeldzame bloemenpiramides

“Dit was een absolute buitenkans”, zegt directeur Benno Tempel over de aanschaf van twee Delfts blauwe bloemenpiramides uit de zeventiende eeuw. “Bloemenpiramides zijn maar zelden ongeschonden door de eeuwen heen gekomen en al bijna nooit als set van twee bewaard gebleven. Dit stel is wellicht het laatste paar dat zich nog op de vrije kunstmarkt bevond.” De twee grote piramidale bloemenhouders zijn rond 1690 in Delft vervaardigd en voorzien van een decoratie in blauwwit, met vogels, rotsen en bloemen in Chinese stijl.

Er zijn wereldwijd slechts drie andere sets bloemenpiramides van dit meest bijzondere, iconische model en een enkele vaas. Experts hadden geen idee dat er nog een vijfde set bestond. Kunstmuseum Den Haag, dat een van de belangrijkste museale collecties Delfts aardewerk ter wereld bezit, bezat nog geen bloemenpiramides, terwijl deze toch gelden als hét symbool van Delfts blauw. Deze aankoop is dan ook de perfecte, gedroomde aanvulling en bovendien een aanwinst voor de Collectie Nederland.

Hoogtepunten

Bloemenpiramides van Delfts aardewerk zijn zeldzaam. En zeker van deze hoogte (ca. 1.60 meter) en uitzonderlijke kwaliteit. De onlangs door Kunstmuseum Den Haag aangeschafte exemplaren hebben de tand des tijds opmerkelijk goed doorstaan. Deze piramides bestaan uit negen elementen, rustend op vier sfinxen en geplaatst op een voetstuk dat wordt ondersteund door vier liggende leeuwen. De twee piramides bij elkaar kunnen worden bestempeld als hoogtepunten van het Delfts blauwe aardewerk. Ze zijn in goede staat, alleen het bovenste deel van de toren is vervangen door achttiende-eeuws Chinees porselein en een hoek van een van de voetstukken is gerestaureerd. De verwerving heeft inmiddels al geleid tot een aantal nieuwe ontdekkingen.

 

 

Collectie Nederland

Aan het einde van de zeventiende eeuw maakten Delftse plateelbakkers metershoge bloemenhouders voor het hof van het stadhouderlijk-koningspaar Willem III en Mary II en de Europese elite. De paleisinterieurs werden gesierd met Chinees porselein en de Nederlandse variant: Delfts aardewerk. In de bloemenvazen kwamen twee grote liefdes van Mary samen: bloemen en porselein/aardewerk. Een aantal bloemenpiramides is tegenwoordig onderdeel van museale en particuliere collecties. Het grootste enkele exemplaar (1.78 meter hoog) is te vinden in het Louvre. De andere sets die van dit iconische model, zoals aangeschaft door het Kunstmuseum, zijn te vinden in The Victoria & Albert Museum in Londen, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Museum voor decoratieve kunst in Praag en kasteel Mnichovo Hradiste in Tsjechië. Voor de Collectie Nederland is deze aankoop dan ook van groot belang. Dit belangrijke culturele erfgoed is vanaf nu op twee plaatsen in ons land te zien.

 

 

Koninklijk Blauw

De bloemenpiramides worden gepresenteerd op de TEFAF in de stand van de Vereniging Rembrandt. Zonder haar steun (mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, haar Van Rijn Fonds en de Stichting Van Rees-Klatte), en de steun van het Mondriaan Fonds, het Fonds Kunstmuseum en de BankGiro Loterij, zou deze aanschaf niet mogelijk zijn geweest. Kort na deze presentatie krijgen de piramides een ereplek in de tentoonstelling Koninklijk Blauw – Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary die vanaf 21 maart is te zien in Kunstmuseum in Den Haag. In deze tentoonstelling brengt het museum in samenwerking met Paleis Het Loo een ode aan het ‘Royal Delft’, het blauwwitte aardewerk waar Nederland internationaal tot op de dag van vandaag bekend om staat. Uitgangspunt vormt de collectie van het stadhouderlijk paar Willem III en prinses Mary II Stuart, die in 1689 ook gezamenlijk Koning en Koningin van Engeland werden. Het is aannemelijk – vanwege de gelijkenis met de sets in het Rijksmuseum en het V&A – dat de bloemenpiramides oorspronkelijk werden bekroond met een vrouwenbuste in de vorm van Koningin Mary. Om die reden laat het museum deze onderdelen reproduceren en eind maart bovenop de piramides plaatsen. Na de tentoonstelling Koninklijk Blauw zullen de bloemenpiramides een vaste plek krijgen in de stijlkamers van het museum waar de permanente tentoonstelling Het Wonder van Delfts Blauw is ingericht.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.