De vijf meest bijzondere vogelsoorten die je kunt spotten in Malawi

Malawi is de perfecte bestemming om kennis te maken met het Afrikaanse wildlife. Het land is nog niet zo ontdekt door reizigers waardoor je er in alle rust genieten van zebra’s, giraffes, nijlpaarden en zelfs de Big five (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel). Daarnaast is Malawi een zeer goede plek om vogels te spotten. In het relatief kleine land komen bijna 700 verschillende vogelsoorten voor.

SUBTITEL

Van die 700 is er een aantal bijzondere soorten te vinden. Zo vind je er bijvoorbeeld de zadelbekooievaar, smaragdkoekoek, reuzenijsvogel en de Afrikaanse papegaaiduif. Niet gek dat vogelreisorganisatie BirdingBreaks in november voor het eerst een speciale vogelreis naar Malawi organiseert om op zoek te gaan naar deze bijzondere vogelsoorten. Wij stellen er alvast vijf aan je voor.

 

 

1. African Fish Eagle (Afrikaanse Visarend)

De nationale vogel van Malawi is de Afrikaanse visarend. Malawi wordt gekenmerkt door het grote Lake Malawi, het op twee na grootste meer van Afrika. Dit meer staat bekend om de grote hoeveelheid vissen die hier in leven, een walhalla voor de visarend. Nergens ter wereld komen meer visarenden voor dan rondom Lake Malawi. Naast de Afrikaanse visarend vliegt ook een deel van haar Europese soortgenoot elke winter naar Malawi om te overwinteren bij het visrijke meer. Mocht je komend voorjaar een visarend in Nederland zien, dan zou het dus zomaar kunnen dat deze net uit Malawi is komen vliegen.

2. Yellow-throated Apalis (Geelkeelapalis)

Door vogelaars wordt vaak gekeken naar het aantal endemische vogelsoorten in een land. Dat zijn vogelsoorten die alleen in het desbetreffende land voorkomen en dus nergens anders ter wereld te zien zijn. Hoe meer endemische soorten een land heeft, hoe aantrekkelijker het is om het land te bezoeken. Nu is Malawi vrij klein en zijn er veel vogelsoorten die ook te zien zijn in de omringende landen. Er is slechts één vogelsoort die alleen in Malawi voorkomt: de Yellow-throated Apalis. Deze geelgroene zangvogel leeft in de bergen in het zuiden van Malawi, op een hoogte boven 1.000 meter. Met name Mount Mulanje en het Zomba Plateau zijn goede plekken om deze vogelsoort te spotten.

3. Pel’s Fishing Owl (Pels Visuil)

Ondanks dat er maar één endemische vogelsoort in Malawi voorkomt, is het een interessant land voor vogelaars. Veel vogelsoorten zijn in Malawi namelijk een stuk makkelijker te zien dan in de omringende landen. Een voorbeeld daarvan is de Pel’s Fishing Owl. Deze mysterieuze uilensoort komt in een groot deel van Afrika voor, maar wordt maar zelden waargenomen. Overdag slapen deze uilen verscholen in bomen en ’s nachts gaan de dieren bij rivieren en meren op jacht naar vis. Vanwege de grote hoeveelheid water en vis in Malawi komen er relatief veel visuilen voor. De beste kans om de Pel’s Fishing Owl te zien is door in de nacht de rivierbeddingen af te zoeken met een groot spotlight. De lokale gidsen weten de uilen hier verbazingwekkend goed te vinden met hun scherpe ogen.

4. Böhms Bee-eater (Böhms Bijeneter)

In Nederland zijn veel vogels niet heel kleurrijk en veelal bruin of zwart gekleurd, dus de Nederlandse vogelaars kunnen hun geluk niet op in Malawi. De verschillende soorten ijsvogels, scharrelaars en bijeneters geven het land kleur.

 

 

Eén van de mooiste vogels van Malawi is de kleurrijke Böhms Bee-eater (zie bovenste foto). Deze bijeneter-soort leeft vooral langs de bosranden in het zuiden van Malawi, waar ze jagen op vliegen, vlinders en bijen. Ze zitten doodstil te wachten op een tak, vaak in kleine groepjes, tot er een prooi langs komt vliegen. De bijeneters zijn niet schuw en laten zich regelmatig mooi fotograferen. De Böhms Bee-eater heeft maar een klein verspreidingsgebied in centraal-Afrika. Wil je de soort zien, dan kan je het beste naar Malawi.

5. Lilian’s Lovebird (Nyasa Agapornis)

In het buitenland gebruiken vogelaars meestal de Engelse vogelnamen in plaats van de Nederlandse namen. Dit geeft niet alleen iedereen duidelijkheid, maar de Engelse namen zijn veelal mooier dan de Nederlandse. Zo ook bij de Lilian’s Lovebird. De vogels heten niet voor niets lovebirds, omdat dit verwijst naar de sterke monogame paarvorming van deze vogels. De Lilian’s Lovebird is een mooi voorbeeld van echte liefde. De papegaaiachtige vogelsoort werd in 1980 door de ontdekker vernoemd naar zijn vrouw Lilian.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.