Ontdek de uiteenlopende smaken van deze culinaire Kroatische regio’s

Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur in Dalmatië: elk regio in Kroatië heeft haar eigen culinaire specialiteiten. De Kroatische gastronomie, in de loop der tijd beïnvloed door de Italiaanse, Oostenrijkse en zelfs Turkse keuken, biedt voor ieders smaak wat wils! Leer de verscheidenheid van de Kroatische keuken kennen en ontdek welke gerechten je écht niet mag overslaan tijdens je verblijf in dit land. We zetten de hoogtepunten van een aantal regio’s voor je op een rijtje.

Istrië; dé regio voor truffelliefhebbers

Culinaire toeristen weten al een ruime tijd de weg naar Istrië te vinden. Het populaire schiereiland staat bekend om de goede wijnen en olijfolie, maar vooral ook vanwege de truffels. Deze gastronomische juweeltjes groeien vrijwel het gehele jaar in Istrië, maar de meest gewaardeerde, de witte truffel Tuber magnatum pico, waarvan de prijs wel meer dan drieduizend euro per kilo kan bedragen, komt pas in de herfst op de markt.

Ben je in Istrië, neem dan zeker wat tartufata mee naar huis. Deze aromatische combinatie van champignon, truffel, olijfolie, zout en knoflook, is een uitstekende manier om deze waardevolle vruchten uit de grond te conserveren en consumptie ervan ook mogelijk te maken buiten het seizoen. Tartufata wordt gebruikt bij de bereiding van lekkere sauzen en vullingen en is voor veel mensen de favoriete smaakmaker is voor eenvoudige pasta, risotto of bruschetta.

 

 

De regio Kvarner, met onder andere de grootste Kroatische eilanden Cres en Krk en het indrukwekkende bergmassief Gorski Kotar, biedt ontzettend veel variatie op gastronomisch gebied. Maar de meeste bekende specialiteiten zijn toch wel de grote garnalen en het malse lamsvlees. De vers gevangen Kvarner scampi zijn de grootste en lekkerste in het Adriatische gebied en deze delicatesse wordt door meesterchefs bereid door enkel 2 minuten te koken in licht gezout water en olijfolie zodat de smaak goed bewaard blijft. Het eiland Cres staat dan weer bekend om het zachte, sappige lamsvlees, voor velen de grootste troef van de Kroatische gastronomie. En de kaasliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de verschillende markten; je vindt hier enkele van de beste kazen van Kroatië.

Kaas en kersenlikeur uit de regio Zadar

Het is onmogelijk om het te hebben over eten in drinken in Zadar zonder de wereldberoemde kersenlikeur Maraschino te noemen. De likeur wordt volgens een eeuwenoude methode gemaakt van de beste kers ter wereld; de beschermde Marasca. Deze is het lekkerste van smaak als hij groeit op de vruchtbare grond van Ravni Kotari. Deze heerlijke, unieke likeur is dus zeker een must tijdens je bezoek aan Zadar! Maar ook paški sir, de kaas van het eiland Pag, is aan te raden.

Deze meest bekroonde kaas in Kroatië zit vol met smaken van mediterrane kruiden. De schapen op Pag grazen op grasarme weiden waar veel geneeskrachtige kruiden groeien. De felle noordoostelijke wind blaast het zout vanuit de schuimkoppen van de zee richting de weidegronden, wat ervoor zorgt dat het melk van de schapen die daar grazen zout is, zonder dat er zout aan is toegevoegd. De beste kazen van het eiland Pag komen uit de kaasmakerijen in het plaatsje Kolan. Ze vallen regelmatig in de prijzen op de meest prestigieuze culinaire beurzen en competities; deze bijzondere kaas werd meerdere keren verkozen als beste kaas ter wereld in de categorie harde schapenkaas.

Suddervlees uit de regio Split

In Split worden consequent de principes van het Dalmatisch minimalisme aangehouden, wat betekent dat gerechten op de kortste en eenvoudigste manier met koken, bakken of frituren worden bereid, zodat de perfecte natuurlijke smaak bewaard wordt. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor pašticada; een stoofschotel van rundvlees, die een meerdaagse bereiding vereist met een harmonieuze samenstelling van kruiden en andere ingrediënten.

Het duurt dagen voordat het vlees ook maar in de buurt van het fornuis komt: in de eerste fase ligt het vlees te marineren in een marinade van gearomatiseerde azijn, daarna wordt het vlees in stukken aangebakken om vervolgens te sudderen in een saus, overgoten met wijn en prošek (een soort port), waar dan ook nog droge vruchten, meestal pruimen, en kruiden als kruidnagel, nootmuskaat, laurier en peper aan worden toegevoegd. De pašticada wordt geserveerd met vers gekookte gnocchi.

Oesters eten in de regio Dubrovnik

De culinaire diversiteit in Dubrovnik is al eeuwen aan de gang en zorgt voor unieke visgerechten, waaronder de oesters uit Ston. Deze oesters zijn uniek vanwege de zeestroming waarin ze leven. De stroming bij Ston voert grote hoeveelheden mineralen aan, waardoor de oesters een zeer elegante en unieke smaak hebben.

En dankzij de kookkunsten van een nieuwe generatie koks, kan je nu behalve rauwe oesters in Kroatië ook gepaneerde oesters proberen, evenals oesters klaargemaakt op de gril, oesters in soepen en risotto met oesters.

 

 

Zagreb en landelijk Zagorje

In regio rondom de sfeervolle Kroatische hoofdstad Zagreb is de authentieke keuken ook bewaard gebleven en kom je het Oostenrijks-Hongaarse erfgoed bij veel gerechten tegen. Zo verschijnen de Grenadir marš (Grenadir Marsch, een heerlijk gerecht met aardappel, pasta en ui) en de Kajzeršmarn (Kaiserschmarrn, een traditioneel dessert van gekarameliseerde pannenkoeken) van tijd tot tijd op de menu’s van restaurants in Zagreb die proberen mee te drijven op de nostalgische trends.

Maar probeer vooral eens het uit Zagorje afkomstige štrukli, een warm deeggerecht met kaas-roomvulling, waarvan de bereidingswijze is opgenomen in het Register van immaterieel cultureel erfgoed van de Republiek Kroatië. Sinds 2009 is er zelfs een festival in de regio Zagorje ter ere van dit gerecht, de Štruklijada, om de traditionele methode voor het maken van štrukli te promoten en te vieren.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Wijnen en worst in de gastvrije regio Slavonië

Kenmerkend voor deze bij toeristen nog te ontdekken regio zijn de enorme gastvrijheid, rijke cultuur en heerlijke lokale wijnen. Een echte aanrader is het bezoeken van de wijnkelders van Vina Belje; kennismaken met de regio Slavonië is een feestje tijdens een goed verzorgde wijnproeverij. Zo ontdek je bijzondere lokale wijnen en bijpassende lekkernijen.

Deze unieke regio is de aangewezen plek om traditioneel Kroatisch eten te ervaren, van gastronomische specialiteiten zoals čobanac (een heerlijke bonenschotel met lamsvlees) riblji paprikaš (pittige visstoof) en šunka (dé lokale ham). Maar vergeet zeker niet kulen te proberen: unieke, pittige gedroogde worst die als eerste Kroatische product is opgenomen als culinair werelderfgoed.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.