Vrijheid, blijheid in Kroatië

De ultieme vrijheid tijdens een vakantie is om niet vast te zitten op dezelfde plek, er spontaan op uit te kunnen gaan en je eigen tempo te kunnen bepalen. Beste hulpmiddel hiervoor is een huurauto. Zorg er wel voor dat deze all-in is en je niet voor verrassingen komt te staan of onderverzekerd rondrijdt. Kroatië is een uitstekende bestemming voor een dergelijke reis. Afwisselende landschappen, talrijke eilanden met goede onderlinge verbindingen, prima wegen, fijne accommodaties en een oprechte gastvrijheid. Niet te vergeten het lekkere eten. Extra fijn als je een wijnliefhebber bent, want de Kroatische wijnen zijn prachtig. De Kroaten vinden het zelf zo lekker, dat er nauwelijks wijn geëxporteerd wordt, maar wijn delen met hun gasten doen ze graag. Dus op naar Kroatië!

Met Croatia Airlines vlieg je comfortabel van Amsterdam en Brussel naar Split, Zagreb, Dubrovnik, Pula en Zadar. Mooie combinaties zijn ook mogelijk voor dat stukje extra vrijheid.

Blij

Ik mocht Kroatië zelf ervaren en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er inderdaad blij van werd. Op een prettige tijd vertrok ik met Croatia Airlines naar Zagreb waar de auto al klaarstond en mijn tocht kon beginnen. Onderweg een stop om wat lokale hapjes en wijn te proeven in de wijnregio Jastrebarsko. En daarna door via een prachtige kustroute naar de veerboot om naar het eerste eiland Rab te gaan voor een welverdiende rust in Hotel Imperial. Een prima hotel en een goede basis om het stadje en de eeuwenoude geschiedenis te verkennen.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Vanaf het eiland Rab vervolg ik mijn route en neem ik de ferry naar het eiland Krk en vanuit daar weer een ferry naar het eiland Cres waar ik op een prima weg met de mooiste uitzichten via een brug het vierde eiland van die dag bereik; het eiland Losinj. Overal waar ik rijd tref ik groene heuvels, pittoreske dopjes, azuurblauwe baaien en adembenemende vergezichten.

 

 

Hoogste tijd om eens goed verwend te worden in het 5-sterrenhotel Bellevue. Blijf gerust wat langer, want de spa is uitstekend. Het hotel heeft een ontbijt waar je ook gerust een uurtje extra voor kunt uittrekken. Je treft er fijne terrassen en plekken om in de zon of schaduw te relaxen. De omgeving is zeer uitnodigend om lekker te joggen of te wandelen. Het nabij gelegen luxueuze boetiekhotel Alhambra is ook zeker een aanrader en voor een avondje dineren buiten het hotel; het nabij gelegen restaurant Diana.

Ober bij Bellevue

Hotel Alhambra

Veerboot

Vanaf het eiland Cres neem ik de veerboot naar het vaste land op weg naar Opatija. Ik was zo blij onderweg gestopt te hebben voor de kersverse en smakelijke visgerechten van de jonge chef Stiven die samen met zijn even gastvrije vrouw het restaurantje Zijavica runt in het strandplaatsje en vissersdorpje Mošćenička Draga.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Opatija is een historische badplaats. Er is zelfs een museum over het toerisme van het eerste uur. Toch is het zeker geen vergane glorie en zijn de historische hotels in goede staat en met volop sfeer. Vooral het statige hotel Kvarner straalt nog steeds. Leuk als je ook de populaire roman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer hebt gelezen. Voor mij kwamen die beelden helemaal tot leven.

hotel Kvarner

Van Opatija neem ik de tolwegen naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Een stad vol met gezellige terrasjes, mooie kerken, musea en sfeervolle bars. Sluit je rondreis af met een smakelijk diner bij Apetit City en bedenk tijdens het genieten van de mooie gerechten hoe blij je bent van die genoten vakantievrijheid in Kroatië. Vergeet niet er een goede Kroatische wijn bij te drinken. Proost oftewel ‘živjeli’!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.