Zo belangrijk is duurzaamheid voor Nederlandse vakantiegangers

De toeristische sector besteedt steeds meer aandacht aan ecotoerisme en duurzaam reizen. In hoeverre hechten Nederlandse vakantiegangers hier ook waarde aan? Uit onderzoek* van reisorganisatie Eliza was here blijkt dat duurzaamheid voor bijna een kwart (23%) van de Nederlanders een belangrijke rol speelt op vakantie. Bovendien juicht de meerderheid (65%) toe dat reisaanbieders zich hier meer mee bezighouden.

Bijna helft reizigers bereid tot financiële bijdrage milieu

Reizigers staan zeker open voor een financiële compensatie ten behoeve van het milieu, zo blijkt. Bijna de helft (42%) zegt bereid te zijn om een kleine bijdrage te doen tijdens het boeken van een reis zodat deze besteed kan worden aan een milieu-gerelateerd initiatief. Mannen (45%) zijn hier vaker toe bereid dan vrouwen (39%).

 

 

Als gevraagd wordt waaraan men denkt bij een vakantie waarbij reizigers zelf iets bijdragen aan het milieu, noemt 29% een vakantie met de auto. Bijna een kwart (24%) noemt het compenseren van de CO2-uitstoot van een vlucht. Ook denkt men aan een fietsvakantie (22%) en een vakantie met de trein (21%). Tenslotte noemt 11 procent een vakantie via een duurzame reisorganisatie en 8 procent een verblijf in een klimaatneutraal hotel.

Duurzaam keurmerk voor reisorganisaties: 55% is voor

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 (18%) een reisaanbieder selecteert op de mate van duurzaamheid. Onder millennials (25 – 34 jaar) ligt dit op een kwart (26%). Voor reizigers kan het lastig zijn om te beoordelen wat organisaties doen op het gebied van duurzaamheid. Meer dan helft (55%) ziet een keurmerk dat aangeeft hoe duurzaam een reisorganisatie is dan ook zitten. Slechts 8 procent vindt dit een slecht idee, de rest staat er neutraal tegenover.

 

 

Kleinschalige accommodaties, weg van de massa

Esmée van den Heuvel, marketeer bij Eliza was here, vertelt: “We proberen als reisorganisatie steeds meer stappen te maken op het gebied van duurzaamheid. Zo compenseren we de CO2-uitstoot van alle geboekte pakketreizen. Ook bieden we kleinschalige vakantieverblijven aan en proberen we weg te blijven van massaal bezochte locaties, zodat de lokale economie gesteund wordt.”

De reisorganisatie merkt ook op dat accommodaties met eigen ‘productie’ van levensmiddelen, zoals groente en fruit uit eigen tuin en zelfgebakken brood, steeds meer in trek zijn. “Vakantiegangers zijn zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk. We merken dat dit soort accommodaties reizigers een prettig gevoel geeft”, aldus van den Heuvel.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.