Ischgl als het grootste klimaatneutrale skigebied in de Alpen

De wintersportbestemming Ischgl, dat onder meer bekend is vanwege de opvallende lifestyle, is het winterseizoen gestart als grootste klimaatneutrale skigebied in de Alpen. Ischgl heeft een aantal milieumaatregelen genomen om de CO2-uitstoot in het skigebied te reduceren, inclusief de restaurants en berghutten.

De Silvrettaseilbahn AG (verantwoordelijk voor o.a. de liften en skipistes) heeft zich gecommitteerd om alle onvermijdelijke koolstofemissie te compenseren via een internationaal erkend klimaatbeschermingsproject en een programma voor herbebossing in het Paznaundal.

CO2-uitstoot minimaliseren

Ischgl is het eerste grote skigebied in de Alpen dat klimaatneutraal wordt en heeft een plan geïntroduceerd om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Hoe wordt dit in de praktijk gerealiseerd? Vanaf dit winterseizoen worden alle skiliften in het skigebied van Ischgl aangedreven door duurzame energie, voornamelijk vanuit waterkrachtstations in het Paznaundal. Daarnaast wordt door de inzet van zonne- en warmtewinningssystemen ca. 80.000 liter stookolie bespaard, dit is gelijk aan 244 ton CO2 per jaar. Het recent geopende bergrestaurant ‘Ischgl Slope Food’ en het dalstation van de Gampenbahn worden verwarmd door middel van aardwarmte.

 

 

Sneeuwkanonnen

Silvrettaseilbahn AG heeft ook de sneeuwkanonnen en het prepareren van de pistes in het project meegenomen. Zo zijn alle pistebully’s uitgerust met GPS-technologie om de diepte van de sneeuwlaag op de piste nauwkeurig te meten, zodat sneeuwkanonnen alleen worden ingezet wanneer het echt nodig is. Dit bespaart zowel elektriciteit en water voor de sneeuwproductie, als ook de inzet van pistebully’s en levert zo een besparing op van 150 ton CO2.

 

 

Om het autoverkeer in het dal te verminderen is er een substantiële investering gedaan in het skibusnetwerk van Paznaun, dat eveneens bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot. Tot slot zijn er in de afgelopen jaren ruim 10.000 nieuwe bomen rondom Ischgl geplant. Eind vorig jaar (2019) ontving Silvrettaseilbahn AG het klimaatneutraal-certificaat van ClimatePartner; een toonaangevende instantie op het terrein van klimaatbeheersing.

Geen Plan B

‘Ons doel is om de onvermijdelijke emissie te compenseren via een erkend klimaatbeschermingsproject en de herbebossing in Paznaun. Dit stelt ons in staat om de CO2-uitstoot van onze wintersport-exploitatie te compenseren,’ legt Günther Zangerl, CEO van Silvrettaseilbahn AG, uit. Ischgl heeft ten behoeve van de CO2-compensatie bewust gekozen voor een regionaal programma in Paznaun en Ischgl, en een gecertificeerd herbebossingsproject in Peru. ‘Wij vinden het belangrijk dat ons thuisland, de bergwereld en vooral de bossen profijt hebben van ons commitment. Het zijn de bossen die een beschermende functie hebben en de natuurlijke leefomgeving vormen voor planten en dieren. Het bebossingsprogramma in het Paznaundal is de perfecte aanvulling op het gecertificeerde bebossingsproject in Peru’, vervolgt Zangerl.

 

Dit zijn de hotspots van Ischgl

Ontvang nu handige tips over Ischgl. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

Toekomstige initiatieven om de CO2-uitstoot te verminderen
Ischgl zal zich ook in de toekomst blijven inspannen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het nieuwe Silvretta Therme, dat in het winterseizoen 2022/2023 wordt geopend, wordt bijvoorbeeld grotendeels verwarmd met behulp van aardwarmte. Dat betekent een jaarlijkse CO2-besparing van 1.300 ton. Daarnaast zijn er plannen voor de aanschaf van hybride pistebully’s, die 20 procent minder brandstof verbruiken dan de conventionele machines.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.