Wat vertelt een oud koekblik ons over de Tweede Wereldoorlog?

Het Haags Historisch Museum & Museum de Gevangenpoort doet ieder voor- en najaar mee met de MuseumJeugdUniversiteit. Speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben we een nieuwe reeks interessante colleges samengesteld!

MuseumJeugdUniversiteit

De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op de Haagse historie. De sprekers bij de MuseumJeugdUniversiteit zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! De kinderen krijgen tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

 

 

Bij de eerste lezing krijgen ze een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. Een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit kost € 20,- (voor vier colleges). Het voorjaarsprogramma 2020 vind je hieronder. De colleges worden gegeven op zondag van 11.30 tot 12.30 uur in het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort.

Agenda

9 februari: Welke straffen geven we aan misdadigers?

Vroeger kregen misdadigers heel andere straffen dan nu. Mensen werden bijvoorbeeld gebrandmerkt of aan de schandpaal vastgebonden en bekogeld met van alles. Deze straffen kennen we in Nederland gelukkig niet meer. Als je je niet houdt aan de wet krijg je een boete, taakstraf of word je opgesloten. Wanneer krijg je zo’n straf en wie bepaalt dit eigenlijk?

Paul Nieuwbeerta – Hoogleraar criminologie. Locatie: Museum de Gevangenpoort

 

 

15 maart: Hoe kom je (niet) in de gevangenis terecht?

Je belandt niet zomaar in de gevangenis. Er is bewijs nodig van jouw overtreding voordat de rechter mag bepalen dat je wordt opgesloten. Er zijn verschillende soorten gevangenissen. Waar je naar toe gaat en hoeveel vrijheid je krijgt, hangt af van hoe erg jouw misdrijf is. Wanneer moet je eigenlijk naar de gevangenis? En belangrijker: hoe voorkom je dat je naar de gevangenis moet?

Mikel Dees – ex-gedetineerde en auteur. Locatie: Museum de Gevangenpoort

5 april: Hoe maak je een tentoonstelling?

In een museum zijn vaak verschillende tentoonstellingen te zien. Het Haags Historisch Museum bereidt op dit moment een tentoonstelling voor over Alexandrine Tinne. Deze rijke, jonge ontdekkingsreizigster vertrok in 1860 met haar fotocamera naar Afrika. Hoe maak je van haar verhaal een tentoonstelling? Moet je onderzoek doen en zo ja, hoe doe je dat? En wat komt er nog meer bij kijken voordat de tentoonstelling open is voor publiek? In dit werkcollege stap je in de rol van conservator en ontdek je hoe het is om een tentoonstelling te maken.

Diana Timmer – Hoofd Publiekszaken Haags Historisch Museum & Museum de Gevangenpoort. Locatie: Haags Historisch Museum

Museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort

10 mei: Wat vertelt een oud koekblik ons over de Tweede Wereldoorlog?

Achter alledaagse voorwerpen kunnen bijzondere verhalen schuilgaan, maar welke? Ontdek aan de hand van objecten samen met gastconservator Frank de Hoog de belevenissen van mensen tijdens de oorlog in Den Haag. Wat vertelt een koekblik over hoe iemand de Hongerwinter heeft meegemaakt en welke herinnering aan het bombardement op het Bezuidenhout zit achter een stel vazen?

Frank de Hoog – Gastconservator tentoonstelling ‘Verlangen naar Vrijheid en Vrede’. Locatie: Haags Historisch Museum

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.