Dit zijn de leukste reisbestemmingen in Tsjechië voor 2020

Met 14 UNESCO monumenten, 4 nationale parken en meer dan 1.000 chateaus, burchten en kastelen is een vakantie naar Tsjechië absoluut het overwegen waard. Het land is uitstekend te bereiken met de auto, per trein en het vliegtuig. Voor de actieve toerist zijn er duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden en families kunnen hun hart ophalen bij één van de vele dierentuinen en activiteitencentra. Benieuwd wat je in Tsjechië allemaal kunt zien en doen. Laat je inspireren door deze top 5 van leukste bestemmingen voor 2020.

1.De UNESCO stad Telč

De Tsjechische stad Telč is door National Geographic getipt als reisbestemming voor 2020. Dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam ‘Tsjechisch Florence’ vanwege de schitterende Italiaanse renaissance-architectuur. Telč ontstond in de veertiende eeuw op de handelsroute tussen Praag en Wenen.

De markt wordt omgeven door een regenboog van pastelkleurige huizen. Omdat het historische centrum zo goed bewaard is gebleven staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het van origine gotische kasteel van Telč is een sprookjesachtig paleis in renaissance stijl met een weelderige kapel.

 

 

2. Avontuur langs de Sázava rivier

De rivier Sázava is een onontdekt juweeltje en stroomt ten oosten van Praag. Het landschap van Posázaví is bosrijk en aan beiden oevers van de rivier zijn er romantische kastelen, verstopte dorpen en watervallen. Je kunt de rivier te voet volgen, op de fiets of zelfs met de trein. De Posázava Pacific is een lokale spoorlijn met verschillende viaducten en spoorburgen welke uitzicht bieden op de schilderachtige kloof van de Sázava-rivier. Het spoor verbindt Praag met het gotische kasteel Šternberk, maar ook het St. Procopius-klooster in Sázava met unieke gotische fresco’s en gevels in classicistische stijl is te bereiken. De Sázava is een populaire rivier voor kano varen. Je kunt kiezen voor een korte kanotocht van één of twee uur, maar ook meerdaagse tochten waar je overnacht bij campings gelegen aan de rivier.

3. Fietsplezier en werelderfgoed in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) vormt voor 150 kilometer de grens met Duitsland. Al in de 12e eeuw werd hier in de bergen koper, tin en zilver gedolven, waarbij de mijnwerkers een eindeloos labyrint van mijnen en tunnels achterlieten. Het uniek bewaarde mijnlandschap van het Ertsgebergte is sinds 2019 UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië kun je bij de plaatsen Krupka, Mikulov en Měděnec meer te weten komen over de mijnactiviteiten. Ondanks de jarenlange intensieve mijnbouw is het Ertsgebergte tegenwoordig een plek voor ontspanning. Er zijn honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes, die verbonden zijn met het Duitse netwerk. Eén van de nieuwste fietsroutes is de Krušné hory Magistrala, een fietstraject met een lengte van 96 kilometer die het Ertsgebergte doorkruist. Fietsroute nummer 23 verbindt de plaatsen Cheb en Děčín. Onderweg fiets je langs veengebieden, natuurlijke rotsformaties, dammen en kom je langs de hoogste berg van het gebied genaamd Klínovec.

4. Folklore in Uherské Hradiště

De gezellige stad Uherské Hradiště in Oost-Moravië zit vol historie en folklore. Bovendien zijn er in de nabije omgeving vele bezienswaardigheden om te ontdekken. De koninklijke stad werd gesticht in de 12e eeuw door koning Ottokar II met als doel om de zuidoostelijke grens van het land te beschermen tegen plunderende Hongaren. Uherské Hradiště heeft twee pleinen waarvan één van met een prachtige fontein in barokstijl. Uniek is dat een groot aantal historische gebouwen in Uherské Hradiště gebouwd werden op houten palen, net als in Venetië. Daarom is het stadhuis door de eeuwen heen gekanteld.

 

 

Uherské Hradiště is de metropool van Moravisch Slowakije, een regio bekend om folklore, goede wijn en mooie historische kostuums. In het gezellige stadsdeel Mařatice wordt de beroemde Pinot Blanc (Rulandské bílé) gemaakt met de karakteristieke aroma van zuurdesembrood. De wijnkelders hier worden beschouwd als één van de beste voorbeelden van de Slovácko-kelderarchitectuur. Vlakbij de wijngaarden en wijnkelders ligt het natuurpark Rochus.

Ook het folklore dorp Strážnice met een openluchtmuseum en de fotogenieke wijnkelders van Plže zijn een bezoek waard. Elk jaar begin september vindt het Slovácko wijnfestival plaats in Uherské Hradiště. Een geweldig moment om de Moravische folklore te bewonderen en de Moravische wijnen te proeven.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

5. Pardubice; stad van peperkoek en paarden

In Oost-Bohemen ligt de stad van peperkoek. Pardubice is niet alleen bekend vanwege deze zoetigheid, maar ook van de paardenrace Velká Pardubická. Eén van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe, omgeven door weiden, loofbossen en historische grachten. Het renaissance kasteel, uit de late 15e en vroege 16e eeuw, is één van de bezienswaardigheden van de stad en herbergt het museum van Oost-Bohemen. Het plein Perštýnské náměstí wordt omringd door sierlijke huizen met vlakbij de poort Zelená brána, dat tevens een uitzichttoren is.

Op een half uur rijden van Pardubice ligt het nieuwste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië. In de stoeterij in Kladruby nad Labem worden als sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarder gefokt. Dit oude Tsjechische paardenras werd veel gebruikt bij koninklijke ceremonies.

Meer informatie:
www.ipardubice.cz
Fietsroute Krušné hory Magistrala
www.posazavsky-pacifik.cz

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.