Slovenië smaakt naar meer in 2020 en 2021

De komende twee jaar gaat het verkeersbureau van Slovenië zich profileren als een culinaire bestemming van formaat. Als kapstok voor de promotie van het land als een ultieme culi-bestemming, fungeert de benoeming tot European Region of Gastronomy 2021. Restaurateurs en chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gericht is of voor een sterrengerecht.

Ook Michelin heeft het culinaire topniveau van het land ontdekt: voor het eerst in het 120-jarig bestaan van deze restaurantgids verschijnt er maart 2020 een speciale Slovenië editie. De andere Franse restaurantgids Gault & Millau heeft net vier koksmutsen – de hoogste score – uitgedeeld aan zes restaurants: Hiša Franko van sterrenchef Ana Roš- Gostilna pri Lojzetu – Hiša Denk – Restavrant Mak – Ošterija Debeluh – Restavrant Strelec. Van 27-30 maart 2020 wordt voor de tweede maal het European Food Summit congres in Ljubljana georganiseerd met gerenommeerde gastprekers en sterrenchefs. Ter gelegenheid van de culinaire campagne heeft het verkeersbureau een zeer informatieve ‘Taste Slovenia’ brochure gepubliceerd die gedownload kan worden via www.slovenia.info. Verder vindt men op deze site een overvloed aan informatie over de Sloveense eet- en wijncultuur.

European Region of Gastronomy 2021

Oktober 2018 werd Slovenië in Brussel door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) uitgeroepen tot European Region of Gastronomy 2021. Slovenië grijpt deze titel aan om zich twee jaar als een culinaire bestemming aan te prijzen.

 

 

Het land telt zo’n 170 typische Sloveense gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten als kaas, worst, honing, aardappelen, olie. Met drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden, en produceert het ook oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.

 

 

Toeristen kunnen in 468 boerderijen logeren waar bewoners zelfgemaakte gerechten en drankjes serveren en een pitstop maken in een van de 150 berghutten waar gerechten als ‘jota’ zuurkoolsoep op het menu staan.


Onder de naam ‘Open Kitchen’ kan men van maart tot en met oktober in de hoofdstad Ljublana bij zo’n 60 kraampjes op het centrale Pogačarjev plein genieten van gerechten bereid door chefs uit het hele land.

De sterren van de hemel koken maar dan 160 meter onder de grond: het restaurant Villa Herberstein in Velenje verzorgt 5 december een unieke gourmet belevenis, een exquise diner in een ondergrondse kolenmijnmuseum. Op een grappige manier je eigen biertje tappen uit een bierfontein: het kan in Žalec, het centrum van hoproductie, waar toeristen na het kopen van een speciaal bierglas zelf vijf verschillende biertjes kunnen tappen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.