Een culinaire trip door Slovenië

Deze culinaire trip door Slovenië gaat van oost naar west, van Maribor naar de Vivapa-vallei en terug naar hoofdstad Ljubljana waar elk jaar de Food Summit is. Harmke ontbeet bij de boer, proefde pompoenpitolie, dronk amberwijn en lunchte bij de vermaarde chef Ana Roš.

Kasteel van Ljubljana

Kasteel van Ljubljana

Stadstour door Maribor

Maribor is een mix van oud en nieuw en ligt aan de Drava-rivir. Gids Jernej leidt me rond. Hij neemt me mee naar de markt. Dan lopen we via het centrale plein met een zuil, opgericht om de pestepidemie te gedenken, naar de Herenstraat die in de Middeleeuwen de hoofdstraat was. We komen uiteindelijk bij het oorlogsmonument: een gebalde vuist die de bevrijding van de Duitsers symboliseert. Kojak genoemd naar de kale acteur. De tour eindigt bij koffiebranderij Tovarna Kave, Tovarnakave.si. Gastronomische tour? Kijk op: Bigguyswinetours.com en Visitmaribor.si.

Markt in Maribor

Markt in Maribor

Gedenkzuil in Maribor

Gedenkzuil in Maribor

Monument ‘Kojak’ in Maribor

Monument ‘Kojak’ in Maribor

Ontbijten bij Firbas Farm

Firbas is een vakantieboerderij waar je kunt overnachten en meehelpen met het verzorgen van de dieren. Er zijn kippen en een handjevol koeien, paarden en schapen. Ook zijn er fruitbomen en wijngaarden op het terrein. Ik kom hier puur om te ontbijten en dat is al een leuke ervaring. Alles op deze boerderij is homemade, van de boter en de jam tot het brood. Er is zelfgemaakte worst, ham, kaas en vers sap van Williams-peren. De eieren rollen direct uit de kip over een glijbaantje richting de pan… De vrolijke eigenaar bereidt de kakelverse eitjes naar wens. Firbas.com

Firbas Holiday Farm

Firbas Holiday Farm

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Wijnmuseum van Maribor

De stad Maribor is omringd is door wijngaarden. Het wijnmuseum The Old Wine House ligt om de hoek van mijn logeeradres Hotel Maribor, een stylish modern hotel in een oud pand. Museumgids Marco geeft uitleg over de wijncultuur in Slovenië. Na Georgië is het zo’n beetje het oudste wijnland ter wereld. Voor de deur van het wijnmuseum groeit de oudste wijnrank ter wereld, meer dan vier eeuwen oud. Marco laat me diverse wijnen proeven, waaronder Ranina van wijngoed Steyer, jong en fris. Tot slot is er amberwijn, gerijpt in een amfoor onder de grond. Staratrta.si

The Old Wine House in Maribor

Wijnmuseum The Old Wine House

Pompoenpitolie-proeverij

Mijn favoriete product uit Slovenië is pompoenpitolie. Hiervoor ga ik langs bij producent Kócbek. “Pompoenen komen oorspronkelijk uit Mexico. Er zijn 825 soorten, waarvan maar één variant zich leent om olie van te maken,” zegt eigenaar Gorazd Kócbek. Deze oranje pompoen met groene strepen heet dan ook oliepompoen. Voor 1 liter is 3 kilo pitten nodig, ofwel 33 pompoenen. Op een plankje krijg ik stukje stokbrood met zalm en kaviaar geserveerd waarop ik wat olie druppel. Yummy! Kócbek maakt ook andere producten met de pitten, waaronder chocola. Kocbek.si

Pompoenpitolie van Kócbek

Pompoenpitolie van Kócbek

Proeven maar!

Proeven maar!

Tiengangendiner bij Hiša Denk

Restaurant Hiša Denk ligt in het dorpje Zgornja Kungota. Het pand valt in het donker niet op, maar vanbinnen blijkt het groot en ruim met hoge raampartijen. Het is modern en minimalistisch ingericht en tevens sfeervol. Chef Gregor Vračko serveert vanavond een menu van kleine en iets minder kleine hapjes, welgeteld tien gangen. Zo volgt op de witvis met asperge een entrecote, prachtig gepresenteerd. Voor mij springt de foie gras met eetbare bloemetjes eruit! Aan het eind van de avond kan ik geen pap meer zeggen, want bijna alles ging schoon op! Hisadenk.si

Gerecht met foie gras bij Hiša Denk

Gerecht met foie gras bij Hiša Denk

 

 

Wijngoed Guerila

Vipava-vallei is een wijnregio in het westen van Slovenië. Het landschap met glooiende heuvels doet denken aan Toscane. Ik bezoek hier wijngoed Guerila. Het gebouw is hypermodern met brede terrassen en weidse uitzichten. De droge Burja-wind blaast door de vallei met snelheden van meer dan 120 km per uur en die heeft invloed op de druiven. Wit, daar is deze vallei het bekendst om. Guerila produceert ook amberwijn, een trend die niet te stuiten lijkt. Deze biodynamische oranje wijn is ín en, eerlijk is eerlijk, de robuuste smaak is even wennen. Guerila.si

Wijngoed Guerila in Vipava Valley

Wijngoed Guerila in Vipava Valley

Lunchen bij Ana Roš

Op weg naar het westen meandert de auto over een bergweg langs de smaragdgroene Soča-rivier. Hiša Franko is het restaurant van de vrouwelijke chef Ana Roš en haar man sommelier Valter Kramar. Het restaurant is al decennia in de familie van Valter, maar met Ana kwam de revolutie. Ik word verwelkomd met Walking bites, waaronder ‘iets’ met tonijn waarvan de smaken exploderen in de mond. De lunch start met een sardientje in eetbaar zilverpapier. Speels is de heldere bouillon met gepocheerd eigeel, zodat het lijkt alsof je een rauw ei eet.Hisafranko.com

Bouillon met ei bij Ana Roš

Bouillon met ei bij Ana Roš

 

 

Drakenbrug

Ljubljana heeft een compacte binnenstad die een mix is van barokarchitectuur en art nouveau. Begin twintigste eeuw, in de tijd van de Secession, werden Weense architecten aangetrokken om de stad een beter aanzien te geven. Zo kwam de art nouveau naar Ljubljana. Een fraai voorbeeld is de Dragon Bridge ofwel Drakenbrug. Koperen draken sieren deze monumentale brug uit 1901. Het merendeel van de art nouveau in Ljubljana dateert uit dezelfde periode en is vooral te vinden langs de Miklošičeva Ulica Street die van de binnenstad naar het station gaat.

Drakenbrug in Ljubljana

Drakenbrug in Ljubljana

Groene draak op de Drakenbrug

Groene draak op de Drakenbrug

Food Summit

Elk jaar in maart is de Sloveense hoofdstad Ljubljana het toneel van de European Food Summit, een bruisend evenement vol culinaire tours en voordrachten. Met coupons kun je op verrassende locaties in de stad gerechten eten, bereid door chefs. Tijdens deze Gourmet Crawl proef ik op de vismarkt tapas van chef Jakob Pintar van restaurant TaBar. Achter in de overdekte vismarkt zit restaurantje Ribca, geliefd bij locals. Ook krijg ik een gerechtje geserveerd in fotogalerie Kresija, in het stadhuis en in het kasteel, dat dé blikvanger van Ljubljana is. Foodsummit.eu

Chef Jakob Pintar

Chef Jakob Pintar

Vismarkt van Ljubljana

Vismarkt van Ljubljana

Museum van Illusies

Een van de locaties waar gekookt wordt tijdens de Gourmet Crawl 2019 is het Museum van Illusies. Ik proef er varkenshersenen, een zachte substantie die wordt gezien als surrogaat van foie gras, maar dit terzijde. Het museum zelf herbergt verschillende kamers waarin de zintuigelijke waarneming op z’n kop wordt gezet via lachspiegels en andere illusies. Neem de kamer met een tafel en een hond aan het plafond geplakt, een omgekeerde wereld zoals de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf ooit creëerden in hun winkel in Milaan.

Harmke in het Museum van Illusies

Harmke in het Museum van Illusies

Festival Open Kitchen

Open Kitchen heet het jaarlijkse Streetfood-festival dat de hele zomer duurt. Initiatiefnemer is Lior uit Israël, die met een Sloveense is getrouwd en nu de keuken van zijn nieuwe vaderland in kaart wil brengen. “Slovenië is klein, rijk en divers,” zegt hij.

“Dit festival laat zien hoe culinair het land is en wil een breed publiek laten meegenieten van het eten van goede restaurants.”

Inmiddels doen meer dan 200 restaurants mee. Ze serveren hun gerechten als streetfood in marktkramen. Ik smul van Kaiserschmarren, stukjes pannenkoek met jam en poedersuiker.

Smullen van Kaiserschmarren

Smullen van Kaiserschmarren

Dineren in de gondel

Een ludieke ervaring is dineren in de gondel. De kabelbaan bevindt zich in skigebied Krvavec op 1500 meter hoogte in het Kamnik-Savinja-gebergte, niet ver van Ljubljana. Na sluitingstijd van de skipistes wordt de skilift omgetoverd tot restaurant. In elk gondeltje staat nu een gedekte tafel met wijn, brood en brandend kaarsje. De koks bereiden het eten in het gondelstation en bij het instappen krijgen mijn disgenoten en ik het eerste gerecht, een soepje. De rit naar boven duurt zo’n 10 minuten, waar een nieuw gerecht volgt en zo gaat het op en neer.

Hoe kom je er?

Ljubljana is goed aan te vliegen. Harmke vloog met Adria Airways van Amsterdam naar Ljubljana in ruim een uur en terug naar Amsterdam met Transavia. Vanaf Ljubljana is het zo’n anderhalf tot twee uur rijden naar de stad Maribor in het noordoosten.

Franciscaner kerk in Ljubljana

Franciscaner kerk in Ljubljana

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.