Langlaufen in Tsjechië is glijden door het winterlandschap

Tsjechië is een perfect vakantieland om te langlaufen. Er zijn weinig hoogteverschillen, uitstekende routemarkeringen en diverse loipes door een veelzijdig winterlandschap. De Šumava Trail en de Jizerská magistrala zijn de langste trajecten van het land en doorkruisen schitterende natuurgebieden. Er zijn ook korte routes van drie tot zes kilometer door sneeuwbedekte bossen, langs bevroren meren en met prachtige vergezichten.

Combineer skiën en langlaufen

De Tsjechische bergen zijn een geliefde plek bij skiërs, maar ook het vlakkere landschap is favoriet onder wintersporters. Doordat Tsjechië een landklimaat heeft is er in de wintermaanden meestal voldoende sneeuw om te genieten van wintersport, zoals langlaufen. Populaire gebieden voor langlaufen zijn de bergen in het noorden van het land, het Ertsgebergte, Šumava en de bergen in Moravië. Maar ook buiten deze gebieden kun je langlaufen.

 

 

Langlaufen voor beginners en gevorderden in het Ertsgebergte

In het Ertsgebergte kun je genieten van bijna tweehonderd kilometer aan loipes. Een populaire startplaats is Boží Dar, vlakbij het skigebied Klínovec. Je kunt hier de 25 kilometer lange rondweg volgen naar Hřebečná, waarbij je langs de veenmoerassen van Boží Dar komt. Er zijn ook routes voor de jongste langlaufers, zoals de 4,7 km lange rondweg van Baby Jezus. Onderweg zijn er verfrissingmogelijkheden. De belangrijkste langlaufroute van het Ertsgebergte is de Krušnohorská magistrála. De skiroute die door de bergketen leidt, is in totaal 41 km en verbindt de dorpen Bublava, Pernink, Hřebečná en Boží Dar. De hele route wordt regelmatig geprepareerd en dankzij een uitgebreid netwerk van verbonden skiroutes is deze bereikbaar vanaf andere locaties. Langlaufers die niet van plan zijn om het hele parcours af te leggen, kunnen een alternatieve terugweg nemen langs de Tsjechische of Duitse kant van het gebergte.

Trajecten voor meerdere dagen

Twee andere gebieden die uitgebreide langlauftrajecten aanbieden zijn in het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše) en in het Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava). De Krkonošská magistrála is 71 kilometer en strekt zich uit van Harrachov naar Žacléř over de hele bergrug van het Reuzengebergte. Nog eens meer dan 550 kilometer aan lokale loipes sluit aan op dit pad. De Krkonošská magistrála is gemarkeerd met onmiskenbare rood-witte diamanten en het symbool van een skiër. Het is mogelijk om de route in twee dagen af te leggen.

 

 

Andere populaire langlaufgebieden in het Reuzengebergte zijn in de buurt van Benecko, Rokytnice nad Jizerou, Janske Lázně evenals het skigebied Hraběnka in Jilemnice. In Šumava, in het zuiden van Tsjechië, heb je éen van de langste trails van het land. Meer dan honderd kilometer doorkruist de Šumavská magistrála het nationale park. Het Boheemse Woud is een hoogvlakte van ongeveer 1000 meter. In de winter vind je hier bevroren meren, valleien met smalle stroompjes en prachtige loofbossen. De Šumava Trail start in de plaats Železná Ruda en komt langs de dorpen Prášily, Modrava, Kvilda en Borová Lada. De route is in totaal 106 km, maar heeft ook een aantal extra loipes. Hierdoor telt de Šumavská magistrála 140 km.

Jizerská 50

Het bekendste langlauftraject in Tsjechië is de Jizerská magistrála in de regio Liberec. Het biedt meer dan 180 km aan loipes met 22 instapplaatsen. De route voert door het IJzergebergte en onderweg zijn er prachtige uitzichten, bijvoorbeeld bij uitkijktoren Štěpánka. Een populaire plek om te beginnen is Bedřichov, waar tevens een klein skigebied is. Tot de mooiste delen van de route behoren de gebieden rond Kristiánov, Nová Louka en Jizerka. In diverse berghutten kun je genieten van typische Tsjechische gastronomie en ook overnachten is op veel plaatsen mogelijk. In februari wordt het evenement Jizerská 50 georganiseerd. Een internationale langlaufwedstrijd waar deelnemers 50 kilometer van de Jizerská magistrála moeten afleggen. Het evenement wordt al sinds 1968 georganiseerd. Ieder jaar zijn er meer dan 7000 deelnemers voor de Jizerská 50. Het event heeft verschillende races, waaronder estafettewedstrijden en een wedstrijd voor kinderen.

Langlaufen in Moravië

In Moravië zijn de skigebieden vergeleken met Bohemen niet zo groot, maar het aanbod van loipes is enorm. In het Beskiden gebergte, aan de grens van Slowakije, kun je genieten van zo’n 80 kilometer. Er zijn twee langlaufroutes met geprepareerde en gemarkeerde paden. De eerste is de Hostýnská magistrála, die slingert door de romantische Hostýn heuvels. De route beschikt in totaal over 52 kilometer aan langlaufloipes. De Beskydská magistrála biedt ook uitstekende omstandigheden en leid je langs de mooiste plekjes in het grootste beschermde landschapsgebied van Tsjechië. De bergen van Jeseník zijn tevens een populair wintersportgebied en je kunt er fantastisch langlaufen. Bijna 60 kilometer aan loipes voeren door het Jeseníky-gebergte, dat zich in het noordoosten van Tsjechië bevindt. Minder bekende gebieden, maar waar ook regelmatig voldoende sneeuw ligt is het Adelaarsgebergte en enkele gebieden in de regio Vysočina. Langlaufen kun je bovendien perfect combineren met een stedenbezoek. Vanuit sommige plaatsen kun je zo de lange latten onderbinden.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

Meer informatie over langlaufen in Tsjechië

Loipes Ertsgebergte
Krkonošská magistrála
Šumavská magistrála
Jizerská 50
Hostýnská magistrála

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.