Een aap met een bijzonder verhaal in Ouwehands Dierenpark Rhenen

Op 2 december is er een jonge berberaap van ongeveer één jaar oud aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Normaliter komt een dier altijd uit een ander dierenpark, dieren worden namelijk tussen dierenparken uitgewisseld. Deze berberaap heeft (helaas) een andere achtergrond. Hij is overgekomen uit het Natuurhulpcentrum in België.

Begin juni kreeg het Natuurhulpcentrum een melding dat er een jong aapje (met een pamper aan) hoog in een boom zat in de buurt van Antwerpen. Bij aankomst was het de hulpdiensten al gelukt om de berberaap te vangen. De medewerkers van het Natuurhulpcentrum hebben het jonge dier meegenomen naar hun opvangcentrum. Op locatie is het dier gecontroleerd en is de pamper verwijderd. Het dier bleek een kale ring rond zijn nek te hebben zitten, waarschijnlijk afkomstig van een halsband. Het lijkt er dus op dat het berberaapje als huisdier gehouden werd en heeft weten te ontsnappen. Het gebeurt helaas nog heel vaak dat mensen jonge, wilde dieren als huisdier houden. Ook deze jonge berberaap is vermoedelijk als heel jong dier (voor de handel) bij zijn moeder in Noord-Afrika weggehaald en in particuliere handen terechtgekomen.

 

 

Tijd om te herstellen

De berberaap heeft een tijdje in quarantaine gezeten om te herstellen. Vervolgens werd er gezocht naar een plek waar het dier terecht kon. Toen Ouwehands Dierenpark in Rhenen gecontacteerd werd met de vraag of zij deze jonge berberaap konden opvangen, was het antwoord direct ‘ja’! Ouwehands Dierenpark wil deze berberaap een mooie toekomst geven als lid van de berberapen groep die reeds in het dierenpark leeft.

 

 

Introductie in de groep

Het dier went op dit moment eerst achter de schermen aan zijn nieuwe verblijf. Zeer belangrijk is ook dat hij kennis maakt met zijn eigen soortgenoten. Dit gebeurt eerst op afstand, door het gaas in verschillende verblijven. Uit zijn schrikachtige reactie is op te merken dat hij inderdaad voor het eerst in zijn leven een soortgenoot zag. Het berberaapje krijgt alle tijd. Pas als er zichtbaar een band is ontstaan tussen hem en de andere apen wordt hij stap voor stap bij de groep geïntroduceerd.

Steun aan berberapen

Ouwehands Dierenpark zet zich in voor het behoud van bedreigde diersoorten zoals de berberaap. Middels de Ouwehand Zoo Foundation steunt Ouwehands Dierenpark een project in Algerije/Marokko om het leefgebied van de berberaap in het wild te beschermen, goede banden te onderhouden met de lokale bevolking en handel in jonge berberapen tegen te gaan.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.