IJsbeertweeling geboren in Ouwehands Dierenpark Rhenen

Op woensdag 27 november, heel vroeg in de ochtend, werd in Ouwehands Dierenpark een ijsbeertweeling geboren. De jongen zijn levendig en drinken goed bij hun moeder.

Perfect gepland

Moeder en haar jongen verblijven een aantal maanden in de kraamkamer waar het donker is en er nauwelijks geluid van buiten doordringt. Hiermee wordt de situatie in het wild nagebootst. De ontwikkeling van de jongen kan alleen gevolgd worden via de beelden (en geluiden) afkomstig van de camera’s in het kraamhol. Dit is het domein van de moeder en jongen, mensen komen er niet. Hiermee wordt rust en stilte, hetgeen de moeder nodig heeft, gegarandeerd. Net als in het wild. Als de jongen groot genoeg zijn en goed kunnen lopen, zijn zij klaar om naar buiten te gaan. Dit zal in het voorjaar van 2020 zijn.

 

 

Eind januari kwam ijsbeerman Walodja naar Ouwehands Dierenpark met als doel te zorgen voor nageslacht. De ijsberen kregen de tijd om aan elkaar te wennen voor de paartijd die van begin maart tot eind april duurt. IJsberen behoren tot de groep diersoorten die over een bijzondere kwaliteit van uitgestelde implantatie beschikken. Hierbij wordt de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder uitgesteld. Die vindt alleen plaats als de conditie van de moeder optimaal is. Als de conditie van de ijsbeervrouw niet goed genoeg is, wordt de eicel geabsorbeerd en volgt er dus geen dracht. Haar onderhuidse speklaag moet dik genoeg zijn om haar jongen, die midden in de winter in een sneeuwhol worden geboren, van voldoende voedsel in de vorm van moedermelk te voorzien. Moeder eet in die periode niks, ze ‘drinkt’ alleen wat sneeuw. Moeder en jongen blijven een aantal maanden in dat hol totdat de jongen groot genoeg zijn om hun moeder te volgen over de poolvlakte.

 

 

Met de geboorte van de tweeling draagt Ouwehands Dierenpark wederom bij aan het Europese fokprogramma dat zeer belangrijk is voor het in standhouden van deze bedreigde diersoort. Door het smelten van de ijskap op de Noordpool als gevolg van klimaatverandering wordt het leefgebied van de ijsbeer kleiner en wordt het vinden van voedsel steeds moeilijker. Naast haar bijdrage aan het fokprogramma steunt Ouwehands Dierenpark vanuit de stichting Ouwehand Zoo Foundation een onderzoek naar ijsbeergedrag in en om kraamholen in Svalbard, Noorwegen. Kijk voor meer informatie op de site,

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.