Top redenen voor een bezoek aan Groot-Brittannië in 2020

Van legendarische filmlocaties tot grote nieuwe openingen, tentoonstellingen en jubilea, Groot-Brittannië is in 2020 de plek voor liefhebbers van cultuur, natuur, kunst en film. Ontdek onze toptips en kom te weten waarom Groot-Brittannië volgend jaar een niet te missen bestemming is.

Bond 25, The Secret Garden en Peter Rabbit 2

Diepe valleien, eeuwenoude ruïnes, eindeloze stranden. Van noord naar zuid, Groot-Brittannië is een land gemaakt voor het witte doek. 2020 is het moment om het landschap dat filmmakers inspireert te verkennen. Op de planning staat onder andere de release van de 25ste Bond titel No Time to Die. Treed in de voetsporen van Daniel Craig met uitstapjes naar de locaties die beroemd werden dankzij ‘s werelds beroemdste geheime agent. Zie de pracht en praal tijdens de ceremonie van de Horse Guards Parade in Londen tot de blauwe meren en groene bossen van de Schotse Hooglanden. Een andere film die dit voorjaar verschijnt, is The Secret Garden met hoofdrollen voor Colin Firth en Julie Walters. Bezoekers kunnen de magie van deze geheime tuin ervaren tijdens een wandeling door het prachtige Helmsley Walled Garden, een van de opnamelocaties. De indrukwekkende kustlijn van de Jurassic Coast in het zuiden van Engeland vormt het decor voor Ammonite, met in de hoofdrol Kate Winslet. Pieter Konijnfans kunnen jeugdherinneringen ophalen in Hill Top, het idyllische landhuis in het Lake District dat Beatrix Potter inspireerde tot haar klassieke verhalen. In 2020 verschijnt Peter Rabbit 2: The Runaway in de bioscopen. Andere titels die op de planning staan, zijn o.a. The King’s Man en Emma. Eén ding is zeker, als het om films gaat in 2020 is er geen betere plek dan Groot-Brittannië.

 

Cumbria’s Verborgen Kust project en Heart 200

Cumbria (Lake District) lanceert komend najaar het Hidden Coast project, dat bezoekers toegang geeft tot een prachtig afgelegen stuk kustlijn. Natuurliefhebbers kunnen de spectaculaire brandingspilaren en smokkelaarsgrotten aan zee ontdekken of genieten van een uitdagende fietstocht van Whitehaven naar Millom. Deze ruim 60 kilometer lange recreatieve route is ook geschikt voor stevige wandelingen en vele avontuurlijke activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden.

Schotland opent komend jaar de Heart 200, een gloednieuwe touringroute die reizigers langs 200 mijl (322 km) van Schotland’s meest spectaculaire hoogtepunten voert, waaronder twee Nationale Parken. Ontdek meren, kastelen, distilleerderijen en wilde dieren op een ontdekkingsreis door de regio’s Perth, Sterling, de Trossachs en Highland Perthshire.

Op zoek naar de hoogtepunten van de Engelse kust? Vanaf 2020 kunnen bezoekers hun wandelschoenen aantrekken en langs England’s Coast Path wandelen, het langste bewegwijzerde kustpad ter wereld. Verken de prachtige zandstranden, badplaatsen, vriendelijke vissersdorpjes en landschappen die rechtstreeks van een ansichtkaart lijken te komen. De route neemt je mee langs de gehele lengte en breedte van Engeland, van het bruisende Newcastle tot het Dartmoor Nationale Park in Devon.

 

 

Het jaar van Kust & Water in Schotland

2020 is Het jaar van Kust & Water in Schotland met een flinke reeks evenementen die de prachtige kustlijn, meren en tradities van het land onder de aandacht brengen. Kom meer te weten over de maritieme geschiedenis van Schotland tijdens het Traditionele Boot Festival in Portsoy of bezoek het Edinburgh Film Festival, waar deze zomer de film Scotland’s Shores te zien is van 17-28 juni. Als één van de weinige Europese steden waar de tuimelaar dolfijnen te zien zijn, organiseert Aberdeen in april 2020 het DolphinFest.
In Kip Marina, vlakbij Glasgow, kan men komende oktober de Rivier van het Licht bijwonen. Een spectaculaire vloot van verlichte boten die een magische weerspiegelingen op het water zullen creëren. Of ga naar het Glasgow’s Clydebuilt Festival, waar Schotland zijn grootste open water roeirace houdt, met leuke activiteiten en een indrukwekkende openingsshow, allemaal gratis van 4-6 september.

Behalve deze evenementen kun je het hele jaar door de indrukwekkende kust van Schotland verkennen. Ontdek papegaaiduikers, dolfijnen en wellicht een sporadische walvis bij het eiland Mull. Zie hoe men de beroemde Harris tweed weeft, ontdek de unieke eilandculturen van de Buiten-Hebriden (eilandengroep aan de westkust) of verken de geschiedenis van de MacRae Clan in het Eilean Donan kasteel bij het Isle of Skye voordat je een aan de kust gelegen distilleerderij bezoekt om een neutje of twee te proeven.

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

RHS Garden Bridgewater en Nature2020

2020 kenmerkt de langverwachte opening van één van de grootste tuinprojecten in Europa – RHS Garden Bridgewater! In de zomer van 2020 opent de Royal Horticultural Society (RHS) voor het eerst in 20 jaar een nieuwe tuin. Worsley New Hall, een voormalig landhuis met tuinen gelegen aan het Bridgewater Canal, wordt momenteel gerestaureerd naar zijn vroegere glorie. RHS voegt een grote ommuurde tuin en een indrukwekkend modern welkomstgebouw toe, daarnaast worden de bestaande historische gebouwen hersteld in perfecte staat.

Ook de Zuid-Engelse stad Brighton en het aangrenzende Hove gaan komend jaar voor groen. Met de aankondiging van Nature2020 vieren ze een jaar lang eco-positieve evenementen in het kader van Brighton’s Living Coast (UNESCO Biosfeergebied). De focus ligt op het creëren van bewustzijn voor behoud van de lokale natuurreservaten op een luchtige en speelse manier. Tegelijkertijd viert het naastgelegen South Downs National Park zijn 10de jubileum. Kortom, de perfecte tijd voor bezoekers om de variatie van één van de beste Britse Nationale Parken te verkennen.

125 jaar van het National Trust

In 2020 bereikt de National Trust een mijlpaal met de viering van het 125ste jubileum. Geschiedenisfans bezoeken het statige landhuis Croome Court. Hier exposeert men tijdens de The Acorn to Oak Exhibition de schilderijen die kunstenares Jilly Oxlade-Arnott maakte van de National Trust panden. Croome Court is klaar om komend jaar het middelpunt te worden van de vieringen en evenementen van deze zo geliefde organisatie.

Een andere spannende ontwikkeling is de geplande transformatie van Birmingham’s Roundhouse. Dit monumentale maanvormige pand, dat vroeger dienst deed als stallen en in beheer is van National Trust, wordt in 2020 omgeturnd tot activiteitencentrum voor iedereen die de stad en zijn beroemde kanalen wil verkennen.

Nog meer geschiedenis vindt men in de kathedraal van Salisbury, die zijn 800ste jubileum viert met een jaarlang programma aan evenementen. Waaronder het Bloemen Festival dat op 15 september terugkeert naar de kathedraal en waar meer dan 300 bloemenbinders werk tentoonstellen. Andere hoogtepunten omvatten de kans om de originele Magna Carta van 1215 te zien, de 15e -eeuwse bibliotheek te bezoeken en de 332 treden naar de hoogste kerktoren van Groot-Brittannië te beklimmen.

Grote literaire jubilea

Groot-Brittannië is de plek voor boekenwurmen en met tal van literaire jubilea is komend jaar hét moment voor een bezoek! Herdenk de 150ste sterfdag van Charles Dickens met een trip naar het Victoria & Albert Museum om Dickens’ memorabilia te zien. In Londen kun je ook meteen zijn voormalige woonhuis bezoeken of ontdek de geboorteplaats van de schrijver in Hampshire, bij het Charles Dickens museum.
Fans van dichter William Wordsworth, plannen komend jaar een bezoek aan het Wordsworth Museum in het Lake District ter ere van zijn 250ste verjaardag. Terwijl Yorkshire in 2020 stilstaat bij het 200ste sterfdag van de jongste Brontë-telg, Anne. Maak tijdens een tour over de Yorkshire Moors kennis met de geboortestreek van de schrijvende zusjes.
Voeg daar een uitgebreid aanbod van jaarlijkse literaire events en festivals aan toe, zoals legendarische Hay Festival in mei en het Edinburgh’s Internationale Boeken Festival in augustus.

Gloednieuwe accommodaties

Van boetiek B&B’ s tot luxe hotels en eco-lodges, bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk kunnen kiezen uit een eindeloos aanbod aan nieuwe accommodaties in 2020. In de Britse hoofdstad staat dit voorjaar de opening van The Londoner gepland, een mega-boetiekhotel met maar liefst 350-kamers, twee bioscopen en 5 restaurants gelegen aan Leicester Square. Iets verderop in Covent Garden slaap je volgend jaar in stijl in het eerste NoMad Hotel buiten de Verenigde Staten. Een bezoek aan de South Downs in het zuiden van Engeland gepland? Stop dan bij het Grade-II-beschermde erfgoed Madsehurst Lodge.

Het bekende luxe hotelketen The Pig breidt uit met een nieuwe vestiging in Harlyn House, Cornwall. Vanuit deze accommodatie met elegant décor geniet je van het uitzicht over de prachtige kust. Ontdek de vijf sterrenstijl in het Radisson RED in hartje Liverpool, of reis terug in de tijd met een verblijf in Edinburgh’s Abbey City Appartementen, gevestigd in een gerestaureerd 16e-eeuws gebouw met Koninklijke connecties. In Birmingham heropent het historische Grand Hotel na een grondige renovatie met een hele nieuwe look in de zomer van 2020, terwijl het Louisa Ryland House vanaf de lente een ApartHotel met 173 kamers is.

Jongere reizigers die goed geprijsde accommodatie zoeken, kunnen inchecken bij het nieuwe 850 kamers tellende super hostel van YHA in Stratford. Het Royal Victoria Hotel, een driesterrenhotel genesteld aan de voet van het schitterende Mount Snowdon in Wales, biedt zowel redelijke prijzen als epische uitzichten. Opzoek naar eco-vriendelijke accommodatie? Reis af naar het zuidwesten van Engeland voor het Eden Project Hotel, een 109 kamer milieuvriendelijk meesterstuk ontworpen door de toonaangevende architect Tate Harmer.

Liverpool Biënnale, Upfest en de Toetanchamon tentoonstelling

Het grootste Britse festival voor hedendaagse kunt keert komend jaar terug naar Liverpool. Tijdens de Liverpool Biënnale zijn cutting edge kunstwerken van 500 internationale artiesten te zien van 11 juli tot 25 oktober. Voor de elfde editie van het festival gebruikt curator Manuela Moscoso haar expertise om een bijzondere invulling te geven aan het programma. Met meer musea en galeries dan welke stad dan ook buiten Londen (van welke velen gratis) belooft Liverpool bezoekers komend jaar genoeg boeiends te bieden.

Ook liefhebbers van street-art komen in 2020 weer aan hun trekken tijdens Upfest, het festival dat voort komt uit Bristol’s onnavolgbare graffiti-scène. Na een pauze van een jaar is het grootste straatkunst- en graffitifestival van Europa er klaar om veel nieuwe ‘pieces’ in de stad te tonen. Meer dan 300 kunstenaars zullen 40 locaties door heel Bristol een geheel nieuwe look geven. Behoefte aan nog meer creatieve inspiratie? De M Shed onthult Bristol Street Art: verleden, heden en toekomst in een gloednieuwe tentoonstelling die van 6 juni tot 1 november te zien is.

De tentoonstellingen van komend jaar gaan niet alleen maar over moderne meesterstukken. De Saatchi Gallery in Londen staat stil bij de baanbrekende ontdekking van het graf van Toetanchamon, 100 jaar geleden. De galerie stelt meer dan 150 stukken van de wereldberoemde locatie tentoon van 2 november 2019 tot 3 mei 2020, tijdens Toetanchamon: Schatten van de Gouden Farao. Met 60 kunstwerken die nooit eerder buiten Egypte zijn gezien, is dit de laatste gelegenheid om deze fascinerende relikwieën te bewonderen voordat ze teruggaan naar hun plek van herkomst, niet missen dus!

50e verjaardag van Glastonbury Festival

Glastonbury Festival , verborgen in de groene velden van Somerset, is het grootste en bekendste muziekfestival van Groot-Brittannië. Aan de voet van Glastonbury Tor, een locatie die verband houdt met de legendes van King Arthur, is dit de plek om zowel de grootste pop- en rockacts te zien als een geweldige selectie van aanstormende artiesten. De sfeer is ongeëvenaard en de jubileumeditie belooft een bijzondere te worden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.