De Harz – het winterwonderland midden in Duitsland

Nergens vind je zo’n sprookjesachtige natuur als in de Harz, het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het natuurgebied wordt getypeerd door donkere wouden en mysterieuze wandelroutes, maar ook door schilderachtige dorpjes en sprookjeskastelen. De wintermaanden maken de Harz nog betoverender. Op nog geen vijf uur rijden van Utrecht vind je op besneeuwde bergtoppen en in feestelijk versierde vakwerkdorpen genoeg ingrediënten voor het ultieme kerstgevoel.

Winterwandelen over de Hexen-Stieg

De Hexen-Stieg is een mooie wandeling om de mystieke kant van het natuurgebied te leren kennen. Zijn naam heeft hij te danken aan de legendarische heksen die eeuwenlang door de Harz zouden hebben rondgevlogen. Van alle wandelroutes die door het natuurgebied lopen, is de Hexen-Stieg de bekendste. De wandeling loopt over bijna de hele lengte van de Harz; 100 kilometer in oost-westelijke richting. Je kunt ook een van de zes kortere etappes kiezen, wat vooral in de winter aan te raden is. De Harzer-Hexen-Stieg is geen klassieke winterwandelroute, maar toch zeker de moeite waard. Onder een witte deken is het landschap minstens zo indrukwekkend.

 

 

Een ritje met de stoomtrein

Vooral in de wintermaanden absoluut de moeite waard: een ritje met de historische stoomtrein, de Brockenbahn, over het zogenaamde smalspoor naar het hoogtepunt van de Harz, de Brocken. Het klassieke treintje tuft door het landschap vanaf de ‘Koning van de Harz’ naar Wernigerode. Andersom is trouwens ook mogelijk; met de Brockenbahn naar boven en via een route naar keuze naar beneden wandelen. Tussen Wernigerode en de top liggen nog twee stations, waardoor je wandeling kunt inkorten of verlengen.

 

 

Beleef de (kerst)magie van kasteel Blankenberg

In het mooie Blankenburg vind je het gelijknamige kasteel. Het vervallen maar imposante barokke bouwwerk is het herkenningspunt van het historische stadje. Je kunt kasteel Blankenberg van binnen te bezichtigen tijdens een rondleiding en een wandeling maken in de grote kasteeltuin. Echt sfeervol wordt het tijdens de kerstmarkt van 29 november t/m 1 december in het binnenhof. Het kasteel is dan prachtig verlicht en bij verschillende kraampjes vind je lekkernijen, warme dranken, evenementen en muziek.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Quedlinburg, de vakwerkstad

In Quedlinburg waan je je een beetje in de Efteling; de pittoreske huisjes en steegjes hebben iets Anton-Pieck-achtigs. Deze ruim 1000 jaar oude vakwerkstad – Quedlinburg telt maar liefst 1300 vakwerkhuizen – is prima te combineren met een wandeltocht. Verschillende routes doorkruizen deze stad, die in zijn geheel op de UNESCO erfgoedlijst staat. In de kerstperiode is een bezoek aan Quedlinburg extra feest. De kerstmarkt heeft al verschillende prijzen gewonnen. Bijzonder is de grootste adventskalender van Duitsland, waarbij er elke dag een deurtje van een van de vakwerkhuizen rondom de Schlossberg wordt geopend.

Rodelen rond Thale

In de winter is het Bodetal, het dal van de rivier Bode rond Thale, nog romantischer dan in de zomer. De besneeuwde heuvels vormen de ideale plek om te rodelen en sleeën. Jong en oud kunnen zich de hele dag vermaken in het sprookjesachtige sneeuwlandschap. Je vindt hier drie verschillende rodelbanen tussen de 80 en de 150 meter lang. Tussen de rodelbanen bevinden zich een hoop leuke eetgelegenheden, dus tussendoor opwarmen is geen probleem.

Stolberg, het mooiste dorp van Duitsland

Het dorp Stolberg ligt in het zuiden van de Harz en is onlangs uitgeroepen tot mooiste dorp van Duitsland. Daarnaast is Stolberg ook een erkend luchtkuuroord. Gasten uit alle windstreken komen naar het historische stadje voor de gezonde lucht. Van donderdag 13 t/m zondag 15 december vindt er in Stolberg een sfeervolle kerstmarkt plaats.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.