Fotografie, grafiek en muziek – actuele tentoonstellingen in Duitsland

Fotografie in de Weimarrepubliek en een interactieve tentoonstelling over muziek – van Beethoven tot Beyoncé – zijn deze herfst en winter te zien in het LVR-Landesmuseum in Bonn. Inrō, een modeaccessoire voor Japanse mannen, spelen de hoofdrol in de actuele tentoonstelling in het Museum für Lackkunst in Münster. Het Staatliches Museum Schwerin presenteert etsen van Rembrandt uit de eigen collectie ter gelegenheid van het Rembrandt-jaar.

Fotografie in de Republiek van Weimar

De Republiek van Weimar duurde slechts 14 jaar: van 1918 tot 1933. Maar deze bewogen jaren waren bepalend voor de geschiedenis van de 20e en 21e eeuw, zowel positief als negatief: 14 jaar vol tegenstrijdigheden in politiek, maatschappij, kunst en technologie. De tentoonstelling Fotografie in de Republiek van Weimar geeft een goed beeld van de turbulente tijd.

 

 

Als geen ander medium heeft fotografie het gezicht van deze periode bepaald. Geïnspireerd door de innovaties in camera-, film- en printtechnologie, bereikte ze een ongekende kwaliteit en kracht. Door het Bauhaus en het idee van het Neue Sehen of de Nieuwe Fotografie werden de fotografen experimenteler dan ooit tevoren. Met de camera keken ze recht omhoog of omlaag, uit bewegende auto’s of in veelvuldig reflecterende ruiten.

 

 

De tentoonstelling toont 400 foto’s waarvan een deel nog nooit is gepubliceerd. Er zijn 15 zalen met een eigen thema zoals vooruitgang, revolutie, werk, architectuur, sport, mode en dans. De foto’s maken de moderne tijd en levensstijl van het tijdperk tastbaar. Maar ze laten ook de tegenstellingen en kwetsbaarheid van die periode zien.

LVR-LandesMuseum in Bonn 1 oktober. 2019 t/m 19 januari 2020

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Rembrandts Meistergrafiken – Etsen uit de verzameling Schwerin

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606 – 1669), de beroemdste schilder van de Gouden Eeuw, is overleden. Een goede aanleiding voor het prentenkabinet van het Staatliches Museum in Schwerin een tentoonstelling met zijn werk te tonen. Uit de eigen collectie met 168 etsen, zijn 40 werken voor de tentoonstelling geselecteerd. Deze zijn gemaakt tussen 1630 en 1659, en geven een goed beeld van de hoge kwaliteit van de etskunst uit die periode.

Behalve zelfportretten, landschappen, alledaagse scenes en religieuze thema’s, worden ook nachtelijke scenes getoond. Dit was een een specialiteit van de Nederlandse schilders. Ook Rembrandt blonk er in uit en toonde zich daarmee een ware “paintre-graveur”. Voor Rembrandt was de etskunst een eigen en volwaardige kunstuiting. Zijn ontwerpen getuigen van een hoge mate van experimenteerdrang. De voor Rembrandt zo kenmerkende licht-donker-werking wordt door middel van haarfijne nuances in dit zwart-wit medium op virtuoze wijze geperfectioneerd.

Staatliches Museum – Schwerin. 18 oktober 2019 t/m 5 januari 2020

Mannen bepalen de mode – Inrō uit de verzameling van het Lakkunst museum

Een inrō is een traditioneel doosje uit Japan voor mannen uit vooraanstaande families. Deze werden met een zijden koord aan de gordel van hun kimono gedragen. Oorspronkelijk waren de doosjes bedoeld om persoonlijke zegels (stempels) in te bewaren. Maar vanaf de 16de tot de 19de eeuw waren deze objecten veel meer dan alleen een nuttige accessoire.

De zegeldoosjes werden in de 16de eeuw verder ontwikkeld voor het opbergen van allerlei persoonlijke kleinigheden zoals medicijn, pijp en tabak, en schrijfgerei. Naast gebruiksvoorwerp werd het kleinood ook statussymbool en teken van een echte connaisseur. Het handzame formaat daagde de makers uit steeds verder de grenzen van hun artistieke virtuositeit op te zoeken. De doosjes zijn rondom gedecoreerd en fascineren tot op de dag van vandaag vanwege hun bijna oneindige variaties van decors, thema’s en stijlen. Het Museum für Lackkunst presenteert in de tentoonstelling Männer machen Mode meer dan 100 inrō uit eigen collectie.

Museum für Lackkunst – Münster
. 7 november 2019 t/m 2 februari 2020

MUZIEK! Horen, maken, voelen

Muziek fascineert. Wereldwijd. Sinds er mensen zijn. Dit geldt niet alleen voor de 250e verjaardag van Ludwig van Beethoven in 2020. Muziek strekt zich uit over de hele wereld. Het LVR-LandesMuseum Bonn presenteert vanaf 21 november 2019 de interactieve tentoonstelling MUZIEK! Horen, maken, voelen in het kader van het Beethoven-jubileumjaar. Centraal in de tentoonstelling staat de gemeenschappelijke muziekervaring: van Beethoven tot Beyoncé en van Europa de hele wereld rond. 30 interactieve stations nodigen je uit om te luisteren, muziek te maken en te voelen. Je hoeft geen instrument te bespelen of noten te lezen – nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen is voldoende!
Klinkt “verdrietig” overal “verdrietig”? “Vrolijk” overal “gelukkig”? Zijn liefdesliedjes over de hele wereld vergelijkbaar? Hoe klinkt de muziek van Beethoven als ik midden in het orkest zit? Wat is ritme? Hoe danste je in de middeleeuwen? De tentoonstelling beantwoordt deze vragen – en nog veel meer – door waardevolle originelen te combineren met zelf doen en ontdekken.

LVR-LandesMuseum – Bonn
. 21 november 2019 t/m 13 september 2020

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.