5 unieke hikes in Peru

Het landschap van Peru, met exotische jungles, mysterieuze woestijn, een indrukwekkende kustlijn en de torenhoge toppen van het Andesgebergte, leent zich perfect om een paar goede wandelschoenen aan te trekken en eropuit te gaan. Van meerdaagse hikes voor de ervaren hikers tot geweldige dagtochten voor diegenen die het iets ‘rustiger’ aan willen doen: Peru biedt voor ieder wat wils. Omdat de kans groot is dat je de Salkantay Trek en de Inca Trail al kent, zetten wij hieronder vijf unieke hikes op een rij die minstens net zo geweldig zijn als de bekendere trekkings.

Daghike naar één van de mooiste meren ter wereld: Laguna 69

Laguna 69 in Huascaran National Park ligt 4.600 meter boven de zeespiegel en is daarmee niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk adembenemend. Het is één van de meest iconische plekken in Peru; niet alleen vanwege de schoonheid van het meer zelf, maar ook vanwege de spectaculaire wandeling die naar het meer leidt. Alleen de rit naar het startpunt van de klassieke Laguna 69 hike is al een feestje: onderweg zie je Huarascan, de hoogste berg van Peru, en Laguna Llanganuco liggen. Tijdens de ongeveer drie uur durende tocht leg je zes kilometer af met een hoogteverschil van 800 meter. Aangekomen bij het meer zelf word je beloond met prachtige uitzichten. Liever een uniekere route naar Laguna 69? Kies dan voor de Panorama hike. Deze is vrij nieuw en wordt slecht een aantal keer per week ondernomen in kleinere groepen. De Panorama hike start eerder, waardoor je onderweg niemand anders tegenkomt en het meer eerder dan andere hikers bereikt. Daarbij kent deze route, in tegenstelling tot de Laguna 69 hike, een andere heen- dan terugweg; zo zie je nog meer van de omgeving. Deze onbekendere hike start op een hoger punt, maar het aantal meters dat geklommen wordt, is minder (425 meter).

 

 

Vijf á zesdaagse trekking door de schitterende omgeving van Cusco

Voor de echte avonturiers is de vijf á zesdaagse Ausangate trekking perfect. Het pad leidt langs groene weiden met honderden alpaca’s, kleurrijke bergmeren, indrukwekkende watervallen en gletsjers én de Regenboogberg. Ausangate is nog steeds vrij ver weg van de gebaande paden, met uitzondering van het gedeelte van de Regenboogberg. Het voordeel van de Ausangate trekking is dat je de Regenboogberg erg vroeg in de morgen aandoet, nog ruim voordat andere bezoekers arriveren. De totale afstand van deze hike is 46 kilometer en de route is duidelijk aangegeven. Dat maakt de trekking geschikt om, uiteraard goed voorbereid, zelfstandig te ondernemen. Vanwege de hoogte waarop de route ligt – 4.000 tot wel 5.000 meter – is Ausangate een vrij pittige trekking. Neem altijd vooraf de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte. Bijvoorbeeld door vooraf een aantal dagen te verblijven in Cusco, dat op ongeveer twee uur rijden ligt van Tinque, het startpunt van de Ausangate trekking.

 

 

Voor de echte fanatiekeling: tiendaagse trekking door bergketen Huayhuash Cordillera

Ben je in goede conditie en heb je zin om er écht op uit te trekken? Dan is de 180 kilometer lange Huayhuash trekking door het imposante Huayhuash gebergte een goede keuze. Hoewel de lengte van de trekking kan variëren van acht tot veertien dagen, wordt Huayhuash meestal gedaan als tiendaagse trektocht. De trekking begint en eindigt in Chiquián en gedurende minimaal acht dagen trek je over besneeuwde toppen, zoals Yerupajá (6.634 meter), en tientallen lagunes en kloven. Vanwege de hoge ligging en de lengte van de trekking wordt deze als moeilijker beschouwd; hoewel de trekking zelfstandig te ondernemen is, wordt begeleiding daarom toch aangeraden. Hikers kunnen het best een paar dagen acclimatiseren om goed voorbereid aan de trekking te beginnen. Wil je de omgeving graag zien, maar zie je een trekking van minimaal acht dagen niet zitten? Dan bestaat er ook een ‘korte’ route van vier tot zes dagen, welke start in Llamac en eindigt in Jahuacocha.

Daghike naar de indrukwekkende Gocta waterval van het onontdekte noorden

De 771 meter hoge Gocta waterval in de regio Chachapoyas is pas in 2002 ontdekt en is de vijftiende hoogste waterval ter wereld. De daghike naar dit imposante natuurverschijnsel start in San Pablo de Valera en eindigt in het dorpje Cocachimba. Langs de 15 kilometer lange route zijn 22 andere watervallen te bewonderen, die tijdens het regenseizoen zelfs nog groter en indrukwekkender worden. Na ongeveer vier kilometer hiken vanuit San Pablo de Valera, bevind je je op een kruispunt waarbij je een keuze maakt: door naar de Lower Falls of Upper Falls? Als je hier voor de Upper Falls kiest, bereik je na een kleine twee kilometer hiken het viewpunt waar je de waterval honderden meters naar beneden ziet storten. Wil je alles uit de hike halen, kies dan op je weg terug ook het pad naar de Lower Falls. Dit is eveneens twee kilometer hiken. Vervolgens is het nog vijf kilometer naar Cocachimba. Een echte daghike dus, maar de prachtige, indrukwekkende uitzichten zijn het zeer zeker waard. Leuk weetje: als je het hiken even niet meer ziet zitten, krijg je op een aantal punten ook de mogelijkheid een paard te huren om op die manier wat kilometers af te leggen.

Terug naar het Inca tijdperk met de vierdaagse Choquequirao trekking in Cusco

Op steenworp afstand van Machu Picchu ligt het 15e eeuwse Choquequirao Archeological Park, dat alleen te voet bereikbaar is. Choquequirao heeft in uiterlijk veel weg van Machu Picchu, maar het grote verschil tussen deze twee Incadorpen is het aantal bezoekers: Choquequirao ontvangt per dag gemiddeld slechts 15 tot 20 bezoekers. De Choquequirao trekking is een vier- tot negendaagse trekking, afhankelijk van de route die je kiest. Sinds 2019 zijn er drie voornaamste routes, waartussen je met het oog op persoonlijke conditie en interesse een keuze kunt maken. Welke route je ook kiest: je zult in ieder geval een ongerept landschap aantreffen dat rechtstreeks uit een natuurdocumentaire lijkt te komen.

  • De klassieke route is een vierdaagse heen-en-weer trekking naar Choquequirao, die begint en eindigt in Cachora.
  • De Huanipacaroute: een vierdaagse trekking die ook begint in Cachora, maar in plaats van terug te hiken naar het startpunt, spendeer je de laatste nacht in Villa los Loros en neem je de taxi naar Huanipaca. Je kunt er ook voor kiezen om een heen-en-weer trekking naar Huanipaca te ondernemen, maar dit vraagt om een zorgvuldige voorbereiding: hier is geen service aanwezig zoals bij de klassieke Cachora route.
  • Ga je voor dé ultieme trekking? Kies dan voor de Yanamaroute: een negendaagse trekking van Cachora naar Machu Picchu die alle hoogtepunten van de traditionele route naar Choquequirao omvat, met stops bij Pinchaunuyoc, Maizal, Llactapata en als eindpunt Machu Picchu.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.