Geheimtips voor charmante kerstmarkten

Ondergronds kerstcadeaus kopen. Een wens doen in een kerstbos. Glühbier drinken. Of een kerstpostkantoor zien. Dit en meer doe je rond kersttijd in de 9 historische steden in Nedersaksen: Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel. Voor een winterse citytrip met de leukste kerstmarkten, op een paar uur rijden van Nederland.

1. Vier kerstmis ondergronds bij UNESCO-werelderfgoed in Goslar

Ex-mijnstad Goslar heeft speciale plekken om in kerststemming te komen. Zoals de idyllische vakwerkboerderij (met restaurant) Brunnengarten en het UNESCO-werelderfgoed van de Rammelsbergmijnen die zich in kerstsfeer hullen. Op 14 en 15 december maak je in de oude mijnen een ondergrondse tour bij kaarslicht en is er een kerstmarkt onder en boven de grond. Wissel dit af met de traditionele kerstmarkt met ambachtelijke cadeaus op het Marktplein en een klim in de klokkentoren van de Marktkirche.

 

Lees ook dit artikel: Vier vakantie in de Duitse sneeuw

 

2. Zie de grootste kerstkrans van Europa in Lüneburg

Zout- en Hanzestad Lüneburg heeft naast ‘de grootste cafédichtheid van Duitsland’ in december ook nog de grootste kerstkrans – Wichernkranz – van Europa. Deze hangt op de Watertoren die je tijdens de ‘Verlichte gevels’-tour beklimt. Samen met de kerstmarkt voor het oude stadhuis, verlichte kerken en een sprookjesroute door het hele centrum het perfecte decor voor de kerstinkopen.

3. Proef glühbier in Göttingen

Vergeet traditionele glühwein, in studentenstad Göttingen is glühbier, verwarmd gerstenat, de ultieme winterdrank. De specialiteit schenken ze op de sfeervolle kerstmarkt op het marktplein waar 80 kerststalletjes staan met het oude stadhuis en de Gänseliesel fontein als decor. Ook leuk: een ritje in het historische reuzenrad en tours door de ondergrondse gewelven van de stad.

 

 

4. Beleef musical en theater in rattenvangerstad Hameln

Maak van een winterweekend Hameln een cultureel uitje. Met de musical Die Päpstin over de legendarische, vrouwelijke paus Johanna, de theatervoorstelling over de rattenvanger in Museum Hameln of een kerstconcert in de Marktkirche St. Nicolai. Te combineren met de kerstmarkt in het historische centrum en een adventstrip per boot over de rivier de Weser.

5. Toast met een Mumme in de slotgracht van Braunschweig

In de middeleeuwen een bestseller: de Braunschweiger Mumme. Een sterke, moutachtige drank die dankzij veel alcohol en suiker extra lang goed bleef en zeevaarders beschermde tegen ziektes. Nu drink je deze drank in een lichtere, verwarmde versie tijdens de adventsperiode. Op verankerde vlotten in de slotgracht van burcht Dankwarderode of bij kraampjes op de kerstmarkt rond de Dom.

6. Ervaar Celle als beste kerststad van 2018

Het ruim 700 jaar oude Celle, uitgeroepen tot beste kerststad van Duitsland, pakt in 2019 nog grootser uit. De complete stad wordt namelijk in kerstsferen ondergedompeld. Van de traditionele kerstmarkt in de Altstadt, winkels met kerstetalages, de 14 meter hoge kerstpiramide tot het imposante Schloss Celle. Duurzame tip: op 26 december is er een grote cadeauruilmarkt.

7. Doe een wens in het kerstbos in Hannover

Van 190 stalletjes op de traditionele kerstmarkt rond de Marktkirche, de winkelstraat Lister Meile tot het kerstdorp in Finse stijl op de Ballhofplatz. Hannover trakteert niet op één, maar op een keur aan kerstmarkten. En passant wandel je langs het ‘Wunschbrunnen-Wald’, een kerstbos met een wensfontein plus gouden ring. Volgens de legende komen wensen uit als de ring wordt gedraaid.

8. Stuur een kaart vanuit het kerstpostkantoor in Hildesheim

Duitslands eerste kerstpostkantoor werd in 1967 geopend in Himmelsthür, een wijk in Hildesheim. Dit kantoor, dat veel post ontvangt met ‘Aan de Kerstman’, staat tussen de kraampjes op de historische Platz an der Lilie kerstmarkt. Daar luid je de kerstperiode in met een Pumpernickel – kerstroggebrood met kaneel en amandelen – en koop je bijzonder kunsthandwerk voor in of onder de boom.

9. Wandel door romantische binnentuinen in Wolfenbüttel

Wolfenbüttel maakt zich in december op voor een bijzondere adventsperiode. Zo openen in de weekenden zes fraai verlichte binnentuinen in kerstsfeer, is er een kerstmarkt in het Residenzschloss en de traditionele Weihnachtsmarkt in het centrum. Voor de nodige warmte in de donkere dagen voor kerst zijn er Jägermeister tours op 2, 9 en 16 december.

10. Spot de VW-fabrieksschoorstenen als XXL-kaarsen in Autostadt Wolfsburg

Autostadt Wolfsburg is partnerstad van de 9 steden en bolwerk van design, klassieke auto’s in het ZeitHaus automuseum en een blik op de toekomst van bolides. De ‘stad’ verandert in december in een winterwonderland met wintermarkt en ijsshows van formaat. Leuk om te zien zijn de schoorstenen van de oude VW-fabriek die transformeren tot XXL-kaarsen op de adventskrans.

Overzicht data kerstmarkten 2019

Braunschweig 27-11 t/m 29-12
Celle 28-11 t/m 29-12
Göttingen 25-11 t/m 29-12
Goslar 27-11 t/m 30-12
Hameln 27-11 t/m 30-12
Hannover 25-11 t/m 22-12
Hildesheim 25-11 t/m 29-12
Lüneburg 27-11 t/m 23-12
Wolfenbüttel 26-11 t/m 23-12
Wintermarkt in Autostadt Wolfsburg 29/12/2019 – 5/1/2020

Meer informatie

Informatie per stad en over de kerstmarkten is te vinden via www.9staedte.de/en/

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.