Een actieve winterbreak in zomerse sferen

De Canarische Eilanden zijn ideaal voor een actieve winterbreak. Ze vormen een archipel van 7 verschillende eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma en La Gomera) gelegen op 100 KM ten westen van Marokko in de Atlantische oceaan.

Met een gemiddelde temperatuur van 19ºC in de winter en 23ºC in de zomer, zijn de stranden van de eilanden populair bij de Nederlanders. Maar ook de prachtige landschappen en de heerlijke winterzon maken de Canarische Eilanden een heel bijzondere bestemming voor wie verder kijkt dan alleen de playa.

Oude paden van de kust tot aan de sterren

Of je nu in de voetsporen van een oude herder loopt of de hoogste vulkaan van Europa bedwingt, elk van de zeven eilanden is een lust voor de wandelaar of hiker. De Canarische Eilanden hebben minstens duizend wandelpaden vanaf de kustlijn tot bijna aan de sterren. Na een actieve dag is het ‘s avonds genieten van de heerlijke tapas met een goede wijn uit de streek, van wijnstokken die op de vulkanische bodems uitstekend gedijen. Alle eilanden van de Canarische archipel zijn gevormd door vulkaangeweld en de Atlantische oceaan maar ondanks deze overeenkomst heeft elk eiland een ander karakter en landschap.

 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hiken in een bergachtig gebied is heel anders dan in ons platte Nederland. Het is belangrijk om eerst de route voor vertrek eens goed te bekijken en mensen te laten weten waar je die dag heen gaat. Met goed schoeisel, zonnebrandcrème, water, een jas of sweater en een EHBO-kit kan dan de ontdekkingsreis beginnen.

Spectaculair hiken op La Palma

Het eiland La Palma bestaat eigenlijk in zijn geheel uit een enorme krater van een oude vulkaan, waaruit de lava aan één kant weggevloeid is, de zee in. Door de geisoleerde ligging en het lage inwoneraantal van het eiland zijn er onaangetaste en soms bijna buitenaards aandoende landschappen met een enorme variatie, zoals een oerbos-jungle van laurierbomen, paden naar bijna 2500 meter hoogte boven de boom – en wolkengrens met schitterende uitzichten en sterrewachten, en de bodem van de krater -de Caldera- dat een van de eerste nationale parken van Spanje is: Caldera de Taburiente. Daar trekt het enige riviertje van de Canarische Eilanden dat het hele jaar door stroomt, zijn sporen door het miljoenen jaren oude basalt.

De Taburiente Caldera, is gelegen in het midden van het eiland La Palma. Het park wordt gekenmerkt door een cirkel van spectaculaire pieken van bijna 2.500 meter hoog rondom het kratermeer. Wie van plan is hier te gaan hiken, kan beter goed voorbereid beginnen met de juiste bergschoenen, water, bescherming tegen de zon en een wind- en waterdicht jack. De temperatuur kunnen namelijk aanzienlijk dalen naarmate je hoger komt. Vooral natuurlijk in de winter.

Wanneer je te voet naar het hoogste punt van de Caldera gelegen op 2.426 meter boven de zeespiegel, de ‘Roque de los Muchachos’, gaat dan loop je helemaal langs de rand van de krater. Je kunt ook met de auto naar de top rijden of de korte wandelroute nemen vanaf de Pico de la Cruz.
De Roque de los Muchachos is ook een van de beste plekken op aarde om de nachtelijke hemel te observeren. Daarom is er dan ook een belangrijk observatorium op de top.

 

 

Op Gran Canaria – Probeer de Ruta de la Plata

Voordat er officiële wegen werden aangelegd, gebruikten de eilandbewoners van Gran Canaria eeuwenoude sporen om van de ene plaats naar de andere te gaan of om hun kuddes naar groenere weiden te leiden. Na verloop van tijd werden deze paden verlaten en tegenwoordig worden ze alleen nog maar gebruikt voor trekkings en weekendwandelingen.

Wanneer je de goed bewegwijzerde Ruta de Plata gaat wandelen, loop je over bosbodem maar ook stenige stoepen en asfalt, loop je door dennenbossen, en langs de kleurrijke Tajinaste planten (een endemische plantensoort ook wel Slangenkruid genoemd. Onderweg zie je de Roque Nublo, een van de grootste vulkanische aardlagen ter wereld en gelijk ook de enige overblijfselen van de vulkaan die ooit in het midden van het eiland stond. Op het hoogste punt voert het pad ons naar een stukje overhangende rots, het ‘Nublo-venster’, omdat het het omringende landschap op natuurlijke wijze ‘omlijst’ en een fantastisch uitzicht biedt.

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

Kite-en Windsurfen op de Playa de El Médano op Tenerife

De zee is natuurlijk nooit ver weg op de Canarische Eilanden. Voor kite en windsurf-fanaten is het elke dag raak In het zuiden van Tenerife. Daar is een van de favoriete stranden van de lokale bewoners op het eiland te vinden: El Médano. Een zandstrand met ondiep water en gematigde golfslag en ook voorzien van alle noodzakelijke voorzieningen die een stedelijk strand vereist. In de loop van de jaren hebben veel eilandbewoners er een tweede huis gekocht. Het is een enorm populaire plek voor wind- en kitesurfen vanwege de constante wind.

Letterlijk in de hemel met een goed glas wijn

De wijnteelt heeft een lange geschiedenis op De Canarische Eilanden. Tegenwoordig zijn het moderne wijnmakers die de traditie letterlijk hoog houden. Vaak zijn de wijngaarden namelijk hoog gelegen, vandaar ook de benaming ‘Bergwijnen’.
Altos de Trevejos op Tenerife is een goed voorbeeld van zo’n bergwijn-producent. Op 1300 meter in de hoogst gelegen gemeente van Spanje doet eigenaar Enrique Alfonso de traditie van de Bergwijn herleven door biologisch te werken. Het droge klimaat helpt daarbij. Al het werk is handmatig, het landschap is vaak eenvoudigweg te ruig voor machines.

De wijnboeren werken met oude druivenrassen die uniek zijn omdat ze nog dateren van vóór de wereldwijde druifluis epidemie in de 19e eeuw, Deze epidemie, die de Europese druivenrassen bijna vernietigde, heeft de Canarische Eilanden nooit bereikt. De wijnranken die gebruikt worden hoeven daarom niet geënt te zijn op tegen de druifluis resistente Amerkaanse wortelstokken (zoals op het Europese vasteland tegenwoordig gebeurt). Dit komt de kwaliteit ten goede. De zon, de pure lucht en de vulkanische bodem doen de rest.

Een goed glas authentieke Canarische Bergwijn is een mooie afsluiting van elke heerlijke actieve dag op de Canarische eilanden!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.